Pirkanmaa

Maakunnan lausunnosta poistui Nokialle tärkeä muotoilu "riskitön" ratkaisu – kaupunginjohtaja ihmettelee

Nokian kaupungin ja ministeriöiden välille kehittynyt kiista hyvinvointikeskuksen yli 30 miljoonan euron investointiriskistä voi ratketa vihdoin ensi viikolla.

Sampsa Suokas / Alma Median arkisto
Maakunnan lausunnosta poistui Nokialle tärkeä muotoilu "riskitön" ratkaisu – kaupunginjohtaja ihmettelee

–Toivomme, että ministeriö korjaa tulkintansa poikkeusluvan saaneiden kohteiden vastuusta, Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen sanoo.

Juha LehtinenAamulehti

Nokian kaupungin ja ministeriöiden välille kehittynyt kiista tulevan hyvinvointi- eli terveyskeskuksen yli 30 miljoonan euron investointiriskistä voi ratketa suuntaan tai toiseen ensi viikon maanantaina.

Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen kertoo, että tuolloin ovat koolla Nokian kaupungin, sosiaali- ja terveysministeriön (stm) sekä valtiovarainministeriön (vm) edustajat.

Neuvottelussa on tarkoitus ratkaista kysymys, jääkö investoinnista koituva riski pelkästään Nokian kaupungille vai siirtyykö se tulevalle maakunnalle, kun sote- ja maakuntauudistus toteutuu. Nokian kaupungin mielestä riskin pitää siirtyä maakunnalle.

–Toivomme, että ministeriö korjaa tulkintansa poikkeusluvan saaneiden kohteiden vastuusta, Väätäinen sanoo.

Vaihtoehtona ulkoistaminen

Maakuntavalmistelun poliittinen ohjausryhmä totea että Nokian kaupunki on asetettu siirtymävaiheessa kohtuuttomaan tilanteeseen investointiriskin takia. Maakunta puoltaa ratkaisua, jolla valtiovallan kanssa löydetään ratkaisu hyvinvointikeskuksen investoinnille, mikä turvaa välttämättömän hyvinvointikeskuksen rakentamisen nopealla aikataululla.

Nykyinen rajoittamislaki ja investoinnista aiheutuva riski ovat ajaneet Nokian kaupungin tilanteeseen, jossa on aloitettu neuvottelut Mänttä-Vilppulan kaupungin sekä Juupajoen kunnan kanssa selvittämään kuntalain mahdollistamaa kuntien yhteistoimintaa.

Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Juupajoen kunnan yhteistoiminta-alue on ulkoistanut sote-palvelut Mäntänvuoren Terveys Oy:lle, jonka pääomistaja on Pihlajalinna Oy. Mänttä-Vilppulan kaupunki on kilpailuttanut hankintalain mukaisesti Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Juupajoen kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä tehnyt hankinnasta hankintasopimuksen ja palvelusopimuksen. Mänttä-Vilppulan palvelusopimus on voimassa 31.7.2031 saakka.

Nokian kaupungilla on viemisinään Helsinkiin kaksi asiasta annettua lausuntoa: Pirkanmaan maakunnan ja ulkopuolisen asiantuntijan.

Pirkanmaan maakuntavalmistelu antoi maanantaina kannanoton, joka tukee Nokian kaupungin näkemystä.

Kaupunki on puolestaan tilannut ulkopuoliselta lakiasiaintoimistolta juridisen lausunnon, onko ministeriön tulkinta vastuukysymyksestä oikea. Lausunto valmistuu vielä tämän viikon aikana. Se on tarkoitus esitellä ensi maanantain neuvotteluissa ministeriöiden edustajille.

Kaupunginjohtaja Väätäinen ei aio ennakoida, millaisesta lausunnosta on kyse. Hän korostaa, että lausunto on ulkopuolisen asiantuntijan tekemä eikä hän voi tietää sen sisältöä.

–Toivomme, että se on meidän näkemyksemme mukainen, mutta sen näkee sitten, kun olemme saaneet lausunnon käsiimme.

Yksi sana poistettiin

Kaupunginjohtaja Väätäinen on tyytyväinen maakuntavalmistelun maanantaina antamaan lausuntoon – tosin yksi kohta mietityttää. Poliittinen ohjausryhmä nimittäin muutti maanantaina versiota, joka oli esillä perjantaina.

Muutos koskee kohtaa, jossa kerrotaan, kuinka Pirkanmaan maakuntauudistuksen asiantuntijat sekä Nokian kaupungin edustajat pitivät omat neuvottelunsa 23. helmikuuta. Maanantaina hyväksytyssä kannanotossa lukee, että Nokia ja maakuntauudistus pyrkivät tuolloin löytämään kunnalle ratkaisun hyvinvointikeskuksen investoinnille. Aiemmassa versiossa puhuttiin riskittömästä ratkaisusta. Sana riskitön poistettiin vm:lle menneestä lausunnosta.

Elliott Webb / Alma Median arkisto
Nokian kaupunki sai poikkeusluvan rakentaa hyvinvointikeskus sisäilmaongelmista kärsivän vanhan terveyskeskuksen tilalle.

Nokian kaupunki sai poikkeusluvan rakentaa hyvinvointikeskus sisäilmaongelmista kärsivän vanhan terveyskeskuksen tilalle.

Kaupunginjohtaja Väätäinen ihmettelee sanan poistoa, koska helmikuun neuvotteluissa todettiin yhdessä, että ratkaisun on oltava Nokialle riskitön.

–Tämä on harmillista, jos ajatellaan, että ratkaisu saa olla riskillinen. Nimenomaan kun tätä riskiä pelätään ja toivomme, että ratkaisu on Nokialle riskitön. En tiedä, mitä tällä on tarkoitettu. Mutta kokonaisuutena pidän hyvänä, että Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä on asettunut vahvasti Nokian kaupungin kannalle, Väätäinen sanoo.

Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto sanoo, että kyseisen sanan poisto ei muuta kannanoton henkeä. Maakunta haluaa löytää asialle ratkaisun.

–Se, että pystytään antamaan kannanotto, vaatii hieman hienosäätöä. Tämä ei ole merkityksellinen asia, Lehto vakuuttaa.

Poikkeuslupa tuli kesällä

Nokian kaupunki sai stm:ltä viime kesänä poikkeusluvan rakentaa hyvinvointikeskus sisäilmaongelmista kärsivän vanhan terveyskeskuksen tilalle. Terveyskeskuksen rakentamisella on kiire, koska nykyinen terveyskeskus on vaurioitunut pahasti mikrobien vuoksi.

Kaupunginjohtaja Väätäisen mukaan poikkeusluvasta ei ole hyötyä, jos investoinnista jää riski pelkästään Nokian kaupungille.

–Lopputulos on sama, rakennetaanko keskus luvan kanssa vai ilman lupaa, Väätäinen sanoo.

Väätäinen sanoo, että jos hyvinvointikeskuksen rakentamisen riski jää loppujen lopuksi Nokialle, Nokian kaupunki ei aio siihen tyytyä. Silloin Nokia saattaa aloittaa sote-yhteistoiminnan Mänttä-Vilppulan sekä Juupajoen kanssa. Nämä kunnat ovat ulkoistaneet sote-palvelut yksityiselle Pihlajalinnalle.

Nokian valtuuston tekemän päätöksen mukaan Nokia on jo ryhtynyt selvittämään yhteistoiminnan aloittamista.

–On mahdollista, että yhteistoiminta syntyy, jos riskistä ei saada kestävää ratkaisua. Mutta jos riski poistuu tulevissa neuvotteluissa, silloin minä vien asian uudestaan poliittiseen käsittelyyn, koska tilanteen yksityiskohdat ovat muuttuneet, kaupunginjohtaja Väätäinen kertoo.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä asettui maanantaina kokouksessaan tukemaan Nokiaa hyvinvointikeskuksen investointikiistassa. Lausunto annettiin valtiovarainministeriölle.

Maakuntavalmistelun muutosjohto, johtoryhmä ja poliittinen ohjausryhmä ovat kaikki sitä mieltä, että Nokian kaupunki on asetettu siirtymävaiheessa kohtuuttomaan tilanteeseen investointiriskin takia. Maakunta ilmoittaa puoltavansa ratkaisua, jolla valtiovallan kanssa löydetään ratkaisu hyvinvointikeskuksen investoinnille.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Mitähän ihmettä tässä yksityistämishimossa Pihlajalinnaan on oikein taustalla?
    Nokia ei kun venkoilee vaikka kuvio on selvä maakuntaa.
    Pistää miettimään.

  • En ymmärrä Nokian toimia

    Nokialle pitää jatkossa tehdä omat terveys- ja sosiaalipalvelut. Tuollainen höpinä yksityistämisestä johonkin yksityiseen tuottajaan on loputtava Nokialla. Jos se höpinä vielä jatkuu, niin on oltava mahdollisuus käyttää Nokialla myös yhteiskunnallisia palveluja joko Tampereen, Vammalan tai vaikka Ylöjärven kanssa. Asukkaille pitää antaa valinnanvapaus, emme kaikki ole yksityistämisen kannalla vaan haluamme kunnollista ja osaavaa palvelua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio