Tiede

"Maailmankaikkeuden salaperäisimmän tähden" arvoitus ratkesi – oudot kirkkausvaihtelut eivät olekaan kehittyneen sivilisaation rakentamien jättimäisten rakennelmien aiheuttamia

Tutkijat seurasivat keskustelua herättänyttä Tabbyn tähteä yhtäjaksoisesti yli puolitoista vuotta. Vieraan sivilisaation rakentaman energiankeräyslaitteen sijasta tähden kirkkausvaihtelut aiheuttaa ilmeisesti avaruuspöly.

Nasa/JPL-Caltech
"Maailmankaikkeuden salaperäisimmän tähden" arvoitus ratkesi – oudot kirkkausvaihtelut eivät olekaan kehittyneen sivilisaation rakentamien jättimäisten rakennelmien aiheuttamia

Kuvassa taiteilijan näkemys Tabbyn tähden ympärillä leijuvasta pölypilvestä.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Tutkijat ovat päässeet varmuuteen siitä, että Aurinkoa suuremman kaukaisen tähden omituisten kirkkausvaihteluiden taustalla eivät ole kehittyneen sivilisaation avaruuteen tekemät rakenteet. Syy on mitä ilmeisemmin avaruudessa leijuva pöly.

–Vieraan sivilisaation tekemästä megarakenteesta ei ole kysymys, sillä tähden ja meidän välissämme oleva aine ei ole läpinäkymätöntä, tutkija Tabetha Boyajian Louisianan osavaltionyliopistosta sanoo yliopiston tiedotteessa.

–Olemme lähes sataprosenttisen varmoja siitä, että ilmiön aiheuttaja on jokin ainakin kosmisessa mittakaavassa tavanomainen ilmiö. Emme kuitenkaan ole vielä selvillä kaikista yksityiskohdista.

Tutkimuksen julkaisi keskiviikkona The Astrophysical Journal Letters.

Havainto 2015

Tabetha Boyajian pani merkille 2015, että reilun tuhannen valovuoden päässä Maasta sijaitsevan KIC 8462852 -tähden kirkkaus vaihteli hyvin nopeasti purskahduksittain tavalla, jollaista ei oltu ennen nähty.

Tähti ristittiin Tabbyn tähdeksi.

Kun samalta taivaankannen alueelta otettuja kuvia tutkittiin pitemmältä ajalta nähtiin, että sama ilmiö oli toistunut jo vuosikymmenten ajan.

Koska selitystä oudoille kirkkauden vaihteluille ei osattu antaa, niiden aiheuttajasta alkoi levitä useita teorioita.

Yhden teorian mukaan tähti olisi popsinut jonkun sitä kiertäneen planeetan ja olisi saanut siitä hikan.

Teorioista yksi oli, että Tabbyn tähti himmenee ja kirkastuu, koska sen ympärille on rakennettu valtaisa tähdestä energiaa keräävä megarakenne kaukaisen kehittyneen sivilisaation tarpeita varten.

Tähden ympärille olisi rakennettu niin kutsuttu Dysonin kehä eli rakennelma, jonka avulla kerätään talteen tähden säteilemää energiaa.

Pian Tabbyn tähden sanottiin olevan "maailmankaikkeuden salaperäisin tähti".

Joukkorahoitus auttoi

Tähti herätti sen verran suurta mielenkiintoa, että tutkijat onnistuivat keräämään Kickstarter-joukkorahoituspalvelun kautta yli 100 000 dollarin eli reilun 80 000 euron rahoituksen jatkotutkimuksia varten.

Rahoituksen myötä tutkijat pääsivät seuraamaan Las Cumbresin observatorion teleskooppien avulla Tabbyn tähden kirkkausvaihteluita entistä tarkemmin reaaliajassa.

Las Cumbresin observatorio koostuu yli 20:ta teleskoopista eri puolilla maapalloa.

Tavoitteena oli nähdä reaaliajassa, mikäli tähden kirkkauden vaihtelut olisivat samanlaisia tai hyvin samankaltaisia monilla eri valon aallonpituuksilla.

–Jos kirkkauden vaihtelut olisivat samanlaisia valon eri aallonpituuksilla, niiden aiheuttaja olisi jokin läpinäkymätön kappale, kuten esimerkiksi toinen tähti, joku planeetta tai jopa jokin avaruudessa oleva rakenne, tutkimusryhmässä mukana oleva Penn State -yliopiston Jason Wright sanoo yliopiston tiedotteessa.

Neljä jaksoa

Tutkijat seurasivat Las Cumbres -teleskooppien avulla Tabbyn tähteä yhtäjaksoisesti maaliskuusta 2016 joulukuuhun 2017.

Tuon aikana voimakkaita kirkkausvaihtelujaksoja oli neljä.

–Havaitsimme, että joillakin valon aallonpituuksilla tähden kirkkaus vaihteli paljon enemmän kuin toisilla, Wright sanoo.

–Tämä sulkee pois jonkun rakentamat jättimäiset rakenteet.

Wrightin mukaan havainto avaa avaruuspölyn lisäksi myös uusia mielenkiintoisia selitysmalleja tähden kirkkausvaihteluille.

Syy voi olla esimerkiksi tähden ohitse kiitävät valtaisat komeettaparvet.

–On myös mahdollista, että tähti jostakin syystä himmenee ja kirkastuu itsestään.

Tähden kirkkausvaihteluihin alun perin huomiota kiinnittäneen Tabetha Boyajianin mukaan avaruuspöly on todennäköisin selitys kirkkausvaihteluille.

–Keräämämme uusi data viittaa siihen, että pölyn takia tähdestä matkaan lähtevän valon eri aallonpituudet suodattuvat eri tavalla.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Kommentit (2)

 • avaruususkonto

  Venäjällä 800 henkilön valeuutisten kommenttipaja siirtyi uusiin hulppeisiin tiloihin Pietarissa. Olemmeko lännessä niin valistuneita etteivät valeuutiset vaikuta meihin? Emme. Mm. Trump nousi presidentiksi ja Englanti irrottautui EU:sta valeuutisten vaikutuksesta.

  Tutkimusten mukaan uudet avaruushavainnot sisältävät AINA väitteen havaintoon liitetyn elämän tai sivilisaation todennäköisyyden, jota hehkutetaan siihen saakka kunnes lisätutkimukset paljastavat oletuksen uskomukseksi.

  Esim. tähtitieteilijät havaitsivat vuonna 2012 radiosignaalien sarjan. Purkausten alkuperä ei ole selvinnyt, mutta tutkijat ovat työskennelleet vimmatusti saadakseen lisää tietoa. Arvoitusta on tutkinut signaalit alun perin havainnut Breakthrough Listen -avaruushanke, jonka taustalta löytyvät maailmankuulu ”Luojaa-ei-tarvita”-professori Stephen Hawking ja venäläinen miljardööri Yuri Milner. Yhdysvalloissa Länsi-Virginian Green Bankissa sijaitsevan tutkimusaseman keräämien tietojen perusteella ”voidaan pitää mahdollisena, että signaalit liittyisivät Maan ulkopuoliseen elämään ja sivilisaatioon.”

  ”Emme voi sulkea täysin pois Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta radiosignaalien lähteenä yleisesti”, uutisoi Breakthrough Listen- ja SETI-hankkeissa työskentelevä tutkija. Molempien hankkeiden tavoitteena on Maan ulkopuolisen elämän löytäminen. Viimeisimpien tutkimusten perusteella signaalit voisivat elävän elämän lisäksi olla vaihtoehtoisesti peräisin neutronitähdestä tai pulsarista.

  Uutena ilmiönä kommenttipajojen taustalla olevasta vaikutusvallasta mediaan nähden voidaan pitää sitä, että kommenttipalstat suljetaan aina kun uutinen sisältää maailmankatsomuksellisen oletuksen ”uusi havainto sisältää avaruudessa olevan elämän tai sivilisaation mahdollisuuden”. Näin ehkäistään järkevä faktoihin perustuva kritiikki uskonnollistieteellistä mailmankatsomussyöttöä kohtaan.

 • SRa

  Kovin heppoisesti tiede saa joskus varmuuden asioista, kuten ”Tutkijat ovat päässeet varmuuteen … Syy on mitä ilmeisemmin”. Tutkijat ovat varmoja, vaikka peruste on vain ilmeinen, sekin hyvin rajallisella tietämyksellä niin kaukana olevasta kohteesta, että oikeasti emme voi olla varmoja sieltä mistään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio