Tiede

SpaceX:n superraketti kohosi onnistuneesti kohti avaruutta: Kolmen minuutin kuluttua se oli jo 90 kilometrin korkeudessa – Tässä kaikki oleellinen Elon Muskin rakettihankkeesta

Falcon Heavy on koottu kolmesta yhteen niputetusta SpaceX:n kierrätettävästä Falcon 9 -kantoraketista. Lähdön jälkeen kaikkien kolmen kantoraketin on määrä laskeutua pystyasennossa takaisin maahan. Sen jälkeen ne voidaan käyttää uudelleen.

CRISTOBAL HERRERA / EPA
SpaceX:n superraketti kohosi onnistuneesti kohti avaruutta: Kolmen minuutin kuluttua se oli jo 90 kilometrin korkeudessa – Tässä kaikki oleellinen Elon Muskin rakettihankkeesta

Falcon Heavy on 70 metriä pitkä. Sen kolmessa kantoraketissa on 27 Merlin-rakettimoottoria. Ne tuottavat työntövoiman, jollaisen tuottavat 18 täydellä teholla toimivaa 747-jumbojettiä.

Vesa Vanhalakka, Minna Ala-Heikkilä, Arttu RantakärkkäAamulehti

Kaikki sujui suunnitellusti ja maailman voimakkain kantoraketti Falcon Heavy jylisi tiistaina illalla Suomen aikaa matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridassa. Raketti lähti matkaan kello 22.45 Suomen aikaa. Laukaisua jouduttiin viivästyttämään parilla tunnilla haastavien tuuliolosuhteiden vuoksi.

Kantoraketin lähtöä saattoi seurata netistä suorana, mutta se oli kerännyt runsaasti yleisöä myös paikan päälle. Kun viimeiset kymmenet sekunnit juoksivat kellossa mittaamassa lähdön hetkeä, paikalle kerääntynyt yleisö alkoi hurrata ja taputtaa.

Täsmällisesti kello 22.45 Suomen aikaa raketti alkoi täristä, irtautui lähtötelineestään ja syöksyi kohti avaruutta tulenlieska perässään.

Jo noin kahden minuutin ja 20 sekunnin kuluttua raketti oli jo 50 kilometrin korkeudessa. Runsaan kolmen minuutin kuluttua se oli jo 90 kilometrin korkeudessa eli yli Nasan käyttämän avaruuden rajan.

Kantoraketin sivuraketit irtautuivat onnistuneesti ja palaavat maahan. Näin tehokasta kantorakettia maailmassa ei ole nähty vuosikymmeniin.

Tässä artikkelissa kerrotaan kaikki oleellinen Elon Muskin uudesta superraketista. Mukana on paljon monipuolista infografiikkaa:

Kun maailman suurin kantoraketti jyrisee matkaan, kyydissä on miljardööri Elon Muskin oma Tesla Roadster – urheiluauto suuntaa kohti Aurinkoa kiertävää rataa David Bowieta soittaen

Voit katsoa Falcon Heavyn laukaisun tästä:

Falcon Heavyn ensimmäinen rahti on Muskin oma kirsikanpunainen Tesla Roadster -urheiluauto. Se soittaa matkallaan David Bowien Space Oddity -albumia. Auton ratin takana istuu avaruuspukuun puettu mallinukke.

Teslaa ei viedä Marsiin, kuten Musk Twitterissä väittää, vaan Aurinkoa kiertävälle radalle. Teslan kiertorata vain leikkaa Marsin kiertorataa. Tesla matkaa noin 400 miljoonan kilometrin päähän Maasta, missä se vapautetaan Aurinkoa kiertävälle radalle.

–Auto jatkaa kiertämistä radallaan satoja miljoonia vuosia, Musk kertoi toimittajille maanantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Muskin mukaan autossa on mukana kolme kameraa, joiden Musk lupaa välittävän Maahan "eeppisiä näkymiä", kertoo BBC.

Space X
Kun maailman voimakkain kantoraketti jyrisee matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta tiistaina illalla, sen kyydissä on tämä miljardööri Elon Muskin kirsikanpunainen Tesla.

Kun maailman voimakkain kantoraketti jyrisee matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta tiistaina illalla, sen kyydissä on tämä miljardööri Elon Muskin kirsikanpunainen Tesla.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Apollo Zero

    Veljemme venäläiset silti vastaavat edelleen ISS:n väen ja muiden hyötykuormien viemisiä kiertoradalle lähes suvereenisti ja ilman miehistötappioita. Se on kumma ettei todellista kuuohjelmaa ole oikein kellään. Googlellakin on meneillä vain kilpailu miehittämättömästä kuuluotaimesta / mönkijästä. Osallistujia on paljon, saas nähdä kuka ehtii ensin. Takaisin sieltä ei tulla. Kuvia vain on luvassa. Siihen nähden Apollo projekti kuulostaa täysin uskomattomalta, että sitä kuusta paluuta pidetään edelleenkin suht mahdottomalta. Yhtäkään laskeutujaa tai nousumodulia ei ole testattu sen jälkeen.

  • Nimetön

    Miksei Musk mennyt itse kyytiin?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio