Luottamushenkilölle tuomio: Uhkasi "niitata" naapurinsa, osoitteli taskulampulla ikkunoihin, ripusti hanskan keskisormi pystyssä raja-aitaan

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi pirkkalalaisen varavaltuutetun kotirauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta sakkoihin.

Katarina Sallyla
Luottamushenkilölle tuomio: Uhkasi "niitata" naapurinsa, osoitteli taskulampulla ikkunoihin, ripusti hanskan keskisormi pystyssä raja-aitaan

Pirkkalan varavaltuutettu sai tuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Aamulehti

Pirkkalan kunnan varavaltuutettu, kylätalkkari-yrittäjä Olli-Pekka Nolvi, 56, on tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa kotirauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta sakkoihin. Kaksi syytettä laittomasta uhkauksesta oikeus hylkäsi.

Oikeus ei myöskään katsonut kaikkia kunnianloukkaukseen ja kotirauhan häiritsemiseen liittyneitä, syyttäjän esittämiä tapahtumia toteen näytetyksi.

Nolvin tuomioksi määrättiin 70 päiväsakkoa, mikä tuo hänelle 1 120 euroa maksettavaa.

Tapahtumat alkoivat vuonna 2014

Oikeus totesi Pirkkalan vihreiden varavaltuutetun ja yhdyskuntalautakunnan varajäsenen Olli-Pekka Nolvin syyllistyneen kotirauhan rikkomiseen, koska hän oli toistuvasti huutanut omalta pihaltaan naapuriinsa kohdistettuja solvauksia ja muita asiattomuuksia. Hän oli muun muassa nimitellyt naapuriaan varkaaksi ja osoitellut tämän kodin ikkunoihin taskulampulla.

Lisäksi oikeus katsoi, että Nolvi on syyllistynyt kunnianloukkaukseen nimittelemällä naapuriaan asiattomilla ja loukkaavilla termeillä. Oikeuden mukaan Nolvin huutelu on ollut kovaäänistä, aggressiivista, uhkaavaa ja kestänyt pitkään. Hän on harjoittanut sitä etenkin viikonloppuisin. Toisaalta oikeus huomautti, että halventavat nimitykset eivät ole levinneet laajalle.

Tuomiota koskevat tilanteet ovat tapahtuneet Pirkkalassa vajaan 2,5 vuoden mittaisella ajanjaksolla elokuun 22. päivästä 2014 vuodenvaihteeseen 2016–2017.

"Ettei lapio tee väärää liikettä"

Oikeuden kuuntelemista äänitallenteista ilmenee muun muassa, että Olli-Pekka Nolvi oli sanonut naapurilleen tieosuuskunnan kokouksessa, että "ettei se lapio tee vahingossa väärää liikettä".

Toinen äänitallenne osoitti Nolvin huutaneen naapurilleen omalta tontiltaan muun muassa, että "mä niittaan sut".

Oikeus kuitenkin hylkäsi kaksi syytettä laittomasta uhkauksesta. Oikeuden mielestä edesmenneen naapurin esitutkintakertomus oli ylimalkainen eikä sisällä juuri yksityiskohtia. Poliisi oli kuullut naapuria esitutkinnassa puhelimitse. Hän kuoli viime kesänä.

Naapurin aikuisen lapsen esitutkinnassa kertoma perustui seikkoihin, joita hän oli kuullut vanhemmaltaan. Oikeus piti kertomusta siksi kuulopuheena eikä antanut sille painoarvoa. Naapurin lesken ja toisen lapsen kertomuksista taas ei käynyt ilmi riittävän yksityiskohtaista tietoa väitettyjen uhkausten sisällöstä ja ajankohdista.

Oikeus totesi kuvatallenteesta, että Nolvin pihalleen asentaman, naapureiden häiritseväksi kokeman työvalaisimen valo kyllä lankesi voimakkaasti naapurin tontille, mutta katsoi jääneen näyttämättä, että Nolvi olisi asentanut sen häiritäkseen naapureitaan.

Nolvi puolustautui kertomalla, että tarvitsee valonheitintä tehdessään pihallaan töitä. Samalla syyllä hän perusteli sitä, että on soittanut radiota pihallaan.

Nolvi tunnusti, että oli asettanut työhanskan keskisormi pystyssä raja-aitaan.

Korvauksia kärsimyksestä

Nolvin on maksettava naapurin leskelle kotirauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta aiheutuneesta kärsimyksestä yhteensä 1 300 euroa sekä 1 054 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen. Nolvi tuomittiin myös maksamaan asianomistajana olleille naapurin aikuisille lapsille oikeudenkäyntikulut ja selvittelykulut viivästyskorkoineen.

Nolvi tai asianomistajat eivät valittaneet Pirkanmaan käräjäoikeuden 20. joulukuuta antamasta tuomiosta, joten se on lainvoimainen.

Sopimus kunnan kanssa

Olli-Pekka Nolvin yrityksen Pirkkalan Kylätalkkarin verkkosivuilla kerrotaan, että yritys palvelee yksityistalouksia sekä tukee vanhusten ja vammaisten kotona asumista kunnostamalla asuntoja ja asentamalla apuvälineitä asumisen helpottamiseksi. Liikeideana on toimia sosiaalisena työnantajana, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja vammaisia.

Yrityksellä on Pirkkalan kunnan kanssa 17.2.2016 allekirjoitettu, toistaiseksi voimassa oleva sopimus apuvälinehuollosta ja apuvälineiden kiinnityksestä.

Viime vuonna yhteistyö tarkoitti yhteensä hieman alle 3 000 euron arvosta laskutettavaa. Summa sisälsi neljä laskua.

Nolvi oli viime kuntavaaleissa ehdolla ensi kertaa ja toimii tällä vaalikaudella ensi kertaa luottamushenkilönä.

Hän kommentoi tuomiotaan:

–Pahoillani olen, että tällaista pääsee käymään eikä päästä asioista sopimaan.

Miksi olet toiminut tällä tavalla?

–En minä osaa siihen mitään sanoa. Harmittaa, että näin on käynyt.

Näetkö tuomiolla olevan vaikutusta toimintaasi luottamushenkilönä?

–En ole ajatellut koko asiaa. Se varmaan selviää, kun juttusi on julkaistu. Mitä sen jälkeen tapahtuu, eiköhän se selviä.

Miksi et valittanut tuomiostasi?

–Toivoisin, että saisin alkaa elää rauhassa. Haluan rauhan, mitään muuta en kaipaa.

Vihreiden puheenjohtaja yllättyi

Pirkkalan vihreiden puheenjohtaja Arja Rinneaho sanoo vihreiden lähiaikoina yhdessä pohtivan Olli-Pekka Nolvin saamaa tuomiota ja sen mahdollista vaikutusta Nolvin luottamustehtäviin Pirkkalassa.

Nolvi kertoi tuomiosta Rinneaholle 2. tammikuuta sen jälkeen, kun Aamulehti oli ottanut Nolviin yhteyden.

–Hän myönsi tapahtuneen minulle suoraan. Olen kovin yllättynyt asiasta varsinkin, koska tiedän, että Nolvi auttaa vanhoja ihmisiä työkseen suurella sydämellä. Toki tiedän hänen olevan sanomisissaan hyvin jyrkkä, mutta hän on myös hyvin sydämellinen.

Rinneaho toteaa, että olisi ollut mielissään, jos Nolvi olisi kertonut tuomiosta heti tuoreeltaan eikä vasta Aamulehden yhteydenoton jälkeen.

–Se olisi ollut reilua, mutta olen iloinen, että hän halusi tulla henkilökohtaisesti kertomaan asian minulle kotiin.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Jo otsikossa olisi kuulunut tasa-arvon vuoksi lukea sana ”vihreiden”, aivan samoin kuin jos kyseessä olisi ollut perussuomalainen.

    Yle ei ole ainakaan vielä kirjoittanut tästä uutisesta lainkaan, miksiköhän ihmeessä?

  • Nimetön

    Onkohan nyt toimittaja ampunut ”tykillä” tuomion saanutta. Näin laaja julkinen riepottelu, tuomion lisäksi, on mielestäni kohtuuton.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio