Lukiolaistyttö ikuisti koulumatkallaan mieleenpainuvan kohtaamisen: Susi jolkotteli vastaan keskellä tietä

Reetta Helle ei ole ennen tavannut sutta. Nuoret sudet lähtevät keväisin pois synnyinreviireiltään ja saattavat kulkea satoja kilometrejä.

Lukijan kuva
Lukiolaistyttö ikuisti koulumatkallaan mieleenpainuvan kohtaamisen: Susi jolkotteli vastaan keskellä tietä

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori arvioi, että susi on nuori.

Niina NiemeläRanua

Lukiolainen Reetta Helle kuvasi koulumatkallaan suden Ranualla. Susi ylitti Rovaniementien Nuuppaan risteyksessä. Kohtaaminen oli Helteelle ensimmäinen.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola vahvistaa, että kuvassa todellakin on susi. Eläimen ikää ei voida arvioida kuvasta, mutta Kojola arvioi sen nuoreksi yksilöksi. Nuoret sudet lähtevät keväisin pois synnyinreviireiltään ja saattavat kulkea satoja kilometrejä.

Kojola ei ole kuullut viime aikoina, että Ranualla olisi susia.

–Toki eläinten liikkeistä ei aina tiedä, jos ne pysyttelevät korvessa, poissa näkösältä.

Susi on voinut tulla esimerkiksi Pohjois-Savon tai Kainuun laumoista. Myös Venäjä on mahdollinen lähtöpaikka. Suden nuoreen ikään viittaa se, että eläin liikkuu päiväsaikaan, ja on ilmeisesti yksin. Varttuneempi susi yleensä lepäilee päivisin ja kulkee illan tultua. Tielle suden on ajanut todennäköisesti upottava hanki, jossa on raskasta kulkea.

Pitkiä vaelluksia

Nuori susi kulkee yksin ja saattaa matkata satoja kilometrejä. Suomen sisällä yksi susi vaelsi Kuhmosta Inariin eli noin 600 kilometrin matkan.

–Lapista on kahdesti tavattu susia, jotka ovat matkanneet Etelä-Norjasta saakka, Kojola sanoo.

Vaeltava eläin on tavallisesti vajaan vuoden ikäinen. Se on saattanut syntyä viime vuoden toukokuun tienoilla.

–Jotkin yksilöt hidastelevat ja lähtevät synnyinreviiriltä vasta parivuotiaina.

Jos eläin asettuu Ranuan alueelle, se voi tarkoittaa Kojolan mukaan sitä, että sille tulevat maistumaan muun muassa poronvasat. Susi saalistaa myös jäniksiä, jyrsijöitä ja lintuja.

Nuori susi ei osaa pelätä autoja tai traktoreita. Eläin ei ymmärrä, että ajopelit liittyvät ihmiseen. Eläin saattaa olla käytökseltään huntalo. Silti Kojola pitää erikoisena sattumana Helteen ja suden kohtaamista.

–Hyvä tuuri siinä on käynyt.


Lue myös nämä


Kommentit (14)

  • Nimetön

    Autostahan tuo susi on kuvattu.Mutta jos koulutyttö olisi ollut liikkeellä jalan,tai vaikka polkupyörällä.Niin mitähän sitten olisi tapahtunut.Susi olisi voinut ainakin hymyillä,eli näyttää hammaskalustoaan.Tiedän erään pariskunnan jota vastaan susi tuli.Heidän ollessa sauvalenkillä.Ei meinannut susi väistää.Oli alkanut näytteleen hampaitaan ja muriseen.Vasta sitten oli väistänyt ja häipynyt metsään.Kun mies oli huitonut sauvoillaan,ja huutanut kovalla äänellä.

  • susihukka

    Kaunis eläin.. toivon hyvää sen elämälle täällä monenkirjavan petovihan maassa.. eläimet ovat kuitenkin olleet täällä kauan ennen ihmisen tuloa = me olemme tunkeneet niiden maille, ei päinvastoin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio