Opiskelu

Lukioiden keskiarvorajat nousivat Tampereella – Korkein keskiarvoraja yleislinjalle oli 8,83

Yleislinjojen korkein kynnys oli Tampereen klassilliseen lukioon.

TONI REPO / Aamulehden arkisto
Lukioiden keskiarvorajat nousivat Tampereella – Korkein keskiarvoraja yleislinjalle oli 8,83

Yhteishaussa lukioihin valitut saivat tiedon opiskelupaikastaan torstaina.

Mika JyräväAamulehti

Lukioiden yleislinjojen keskiarvorajat nousivat Tampereella yhtä lukuun ottamatta. Viime vuoden kovin keskiarvoraja 8,92 oli Lyseon lukioon, eli Relluun. Opinahjon keskiarvoraja oli tänä vuonna 8,42.

Koululaiset, joiden lukuaineiden keskiarvo on alle 7,00, eivät saaneet yhteishaussa opiskelupaikkaa Tampereen kaupunkialueen lukioihin. Alin raja oli Tampereen steinerkoulun lukioon sekä Svenska Samskolaniin. Toiseksi alin keskiarvoraja 7,58 oli Tampereen teknilliseen lukion yleislukiolinjalle, johon valittiin 59 opiskelijaa. Ensisijaisia hakijoita teknilliseen lukioon oli 89.

Yleislukioista korkein kynnys oli Tampereen klassilliseen lukioon. Opiskelijaksi pääsevien keskiarvon oli oltava vähintään 8,83. Klassilliseen lukioon oli 283 ensisijaista hakijaa, joista 195 pääsi joko yleislinjalle tai luonnontiedelinjalle. Klassillisen lukioon vaadittiin vuosi sitten vähintään keskiarvo 8,67. Svenska Samskolaniin valittujen alin keskiarvo oli 7,00.

Keskiarvorajat

Tampereen lukioiden yleislinjojen keskiarvorajat kevään 2018 yhteishaussa:

8,83 Klassillinen lukio

8,50 Kalevan lukio

8,42 Lyseon lukio

8,25 Sammon keskuslukio

8,17 Normaalikoulun lukio

8,00 Tammerkosken lukio

7,83 Hatanpään lukio

7,75 Yhteiskoulun lukio (alin pisteraja 8,89)

7,58 Teknillinen lukio

7,00 Steinerkoulun lukio

7,00 Svenska samskolan

Erikoislinjoille pisteytyksen kautta

Lukiokoulutuksiin, joissa on jokin painotus, valittiin opiskelijat pisteytyksen perusteella. Esimerkiksi matematiikkaa, musiikkia, urheilua tai kuvataidetta painottavien lukiokoulutusten pisteiden laskentaperusteet ja maksimipistemäärät poikkeavat toisistaan, joten niitä ei voi vertailla keskenään.

Keskiarvo- ja pisterajat voivat vielä muuttua ilmoittautumisen ja opiskelijaksi ottamisen yhteydessä.

Paikka vastaanotettava kahdessa viikossa

Lukioihin valittujen nimet löytyvät lukioiden verkkosivuilta. Lukioihin valituilla on pääsääntöisesti kaksi viikkoa aikaa vastaanottaa opiskelupaikka, eli paikka on vahvistettava 28. kesäkuuta mennessä.

Mikäli lukioihin jää paikkoja, voivat koulut ottaa opiskelijoita vielä syyslukukauden alkaessa.

Toivoa on, vaikka paikkaa ei yhteishausta tullutkaan

Jos yhteishaussa ei onnistunut saamaan opiskelupaikkaa, niin paikka voi vielä aueta varasijalta.

–Varasijarumba pyörii koko kesän. Sen lisäksi on lisähakuja lukioihin ja jatkuvia hakuja ammatillisiin koulutukseen. Ne ovat oppilaitosten omia erillishakuja, joissa saattaa olla vapaita paikkoja. Lisätietoja on oppilaitosten omilla sivuilla, Opetushallituksen erityisasiantuntija Katariina Männikkö kertoo.

Opiskelupaikkaa voi tiedustella myös suoraan Tampereen Steinerkoulusta, jossa on tällä hetkellä vapaita opiskelupaikkoja.

Oikaisu 15.6. kello 7.45: Jutusta puuttui Tampereen steinerkoulun lukioon pääsyn keskiarvoraja. Raja on 7,00.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

 • Voi kyynel

  ”..Olisiko mahdollista, että osa Tampereen kaupungin lukioiden paikoista kiintiöitäisi kaupungin omille nuorille..”

  Huhhuh, mietipä nyt niitä tamperelaisia kiintiönuoria, jotka pääsisivät seiskan keskiarvolla sinne muualta tulleiden ysin oppilaiden joukkoon… mahtaisi olla masentavaa, minen ainakaan haluaisi mennä! Sitäpaitsi luuletko että esim Helsingin Ressuun ja Sykkiin otetaan vain helsinkiläisiä 😉

 • Lukion työntekijä

  Vaikka virallisesti olisikin lupa miettiä lukiopaikan vastaanottamista 2 viikkoa, on todellisuus hieman toinen. Lähes kaikki tietävät mihin haluavat ja rientävät ilmoittautumaan heti kun se vain on mahdollista.
  Opiskelijoista valtaosa ilmoittautuu uuteen lukioonsa jo to 14.6. tai pe 15.6. Vain pieni osa jättää ilmoittautumisen edes maanantaille 18.6. Ilmoittautumistapoja on eri lukioissa erilaisia. Toisiin ilmoittaudutaan sähköisesti ja toisissa pitää käydä itse paikalla. Yhteistä on se, että koulu tarvitsee tiedon tulijoista ja varsinkin paikan perujista mahdollisimman nopeasti. Maanantaina aletaan monessa koulussa jo soittaa viimeisille (yleensä vain muutama prosentti paikan saaneista), joista ei ole vielä kuulunut mitään. Ellei näin tehtäisi, joutuisivat varasijalla jännittäjät odottamaan tietoa elokuuhun asti.
  Artikkelissakin mainittu ”varasijarumba” nimittäin tarkoittaa sitä, että yhdessä lukiossa perutaan paikka ja varasijalta seuraava pääsee sisään ja vapauttaa toisesta lukiosta paikan. Hänen tilalleen otetaan taas varasijalta seuraava jne. Pahimmillaan ketjureaktio koskee jopa viittä lukiota ja jokainen vaihe vaatii useita eri toimenpiteitä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio