Leppäkosken Sähkön ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksiä jouduttiin tarkastamaan videolta – johdolle optioina ja osakkeina jopa 5,2 prosenttia yhtiöstä

Äänestyksessä hävinnyt Leppäkosken Sähkön osakkeenomistaja Seppo Järvi näkee hallituksen ajavan ylimääräisen yhtiökokouksen kautta itselleen maksutonta osakeantia ja optio-ohjelmaa.

Aulis Alatalo
Leppäkosken Sähkön ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksiä jouduttiin tarkastamaan videolta – johdolle optioina ja osakkeina jopa 5,2 prosenttia yhtiöstä

Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen puolustaa johdon ja hallituksen optio-ohjelmaa sitouttamisella ja kannustamisella.

Markus Määttänen, Jorma HuovinenAamulehti

Ikaalisissa toimivan Leppäkosken Sähkön hallitukselle ja johdolle suunnatusta osakeannista ja optio-ohjelmasta jouduttiin äänestämään yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Esitetty osakeanti ja optio-ohjelma menivät lopulta läpi hallituksen esittämässä muodossa, mutta tehtyjä päätöksiä jouduttiin jälkikäteen tarkastelemaan vielä videolta.

Leppäkosken Sähkön toimitusjohtajan Juha Koskisen mukaan vastaväitteitä osattiin odottaa, joten tilanteeseen varauduttiin etukäteen.

Leppäkosken Sähkö Oy ilmoitti 16. marraskuuta nettisivullaan olevansa vihamielisen valtausyrityksen kohteena. Víhamieliseksi valtaajaksi yhtiö nimitti espoolaista sijoitusyhtiö Gerako Oy:tä.

Gerakon toimitusjohtaja Seppo Järvi oli lähettänyt 13. marraskuuta Leppäkosken osakkeenomistajille kirjeen, jossa hän pyysi valtakirjoja 5. joulukuuta pidettyyn ylimääräiseen yhtiökokoukseen.

Järvi sanoo hakeneensa tasapuolisuutta

Leppäkosken johdon mukaan kyse oli valtausyrityksestä, jonka tavoitteena on vaihtaa yhtiön hallitus ensi keväänä, pilkkoa yhtiö ja myydä se osina.

Leppäkoskea omistava Järvi vastasi, että hän hakee osakkeenomistajille tasapuolista kohtelua osakkeiden hinnassa, osingoissa ja omistamisessa.

Häntä kummastutti yhtiökokouskutsusta ilmi käyvä tarkoitus antaa ilmaiseksi Leppäkosken Sähkön hallitukselle ja yhtiön johdolle iso määrä yhtiön osakkeita.

Äänet jakaantuivat 77–23 prosenttia

Leppäkosken Sähkön hallituksen esittämän optio-ohjelman taakse asettui kokouksessa 77 ja Järven taakse 23 prosenttia äänestäneistä.

Juha Koskisen mukaan yhtiökokouksesta laadittu pöytäkirja vastaa kokouksen kulkua.

–Olemme toimittaneet Järvelle myös kokouksesta laaditun videon, josta käy ilmi päätösprosessi.

Järvi sanoo saaneensa tarkasteltavaksi vain osan kokousvideosta, ja on tästä syystä vaatinut koko videotallennetta.

"Normaali sitouttamis- ja kannustinjärjestely"

Ylimääräisen yhtiökokouksen asiassa 5 esitettiin "Yhtiön johtoryhmälle suunnatun optio-ohjelman ja siihen liittyvän suunnatun maksuttoman osakeannin esittely".

Asiassa 6 esitettiin "Yhtiön hallitukselle suunnatun optio-ohjelman ja siihen liittyvän suunnatun maksuttoman osakeannin käsittely ja hallituksen valtuuttaminen päättämään asiasta".

Seppo Järvi ei saanut muilta Leppäkosken omistajilta riittävästi valtakirjoja saadakseen estetyksi Leppäkosken hallituksen kannan toteutumista kohdassa kuusi.

–Kysymyksessä on aivan normaali hallituksen ja johdon sitouttamis- ja kannustinjärjestely. Olemme menestyneet hyvin, ja näillä päätöksillä haluamme kasvun jatkuvan, huomauttaa Juha Koskinen.

"Taloudellista informaatiota ei toimitettu"

Tyypillisesti yhtiön hallituksen palkkioista päätetään Järven mukaan aina varsinaisessa yhtiökokouksessa, kun hallitusta ei ole vielä valittu. Nyt yhtiön istuva hallitus kutsui koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään istuvan hallituksen palkkioista.

–En ole ikinä aiemmin törmännyt tämmöiseen toimintaan Suomessa. En pidä sitä asiallisena, Järvi sanoo.

Juha Koskinen tyrmää Järven väitteet ja sanoo ylimääräisen kokouksen kutsutun koolle päättämään kannustinjärjestelmästä ja yhtiöjärjestyksen muutoksista.

Järven mukaan ylimääräiseen yhtiökokoukseen kuuluvaa taloudellista informaatiota ei toimitettu asianmukaisesti ennakkoon osakkeenomistajille.

Yksityiskohdat tulivat Järven mielestä esille vasta kokouksessa, mutta toimitusjohtaja sanoo ehtojen ja osakemäärien olleen ennakkomateriaalissa jo viikkoa aiemmin.

"Käyttökatetavoitteen on täytyttävä"

Toimitusjohtaja Juha Koskisen mukaan optio-ohjelman piirissä ovat kahdeksan henkilön suuruinen yhtiön johtoryhmä ja kuudesta henkilöstä koostuva hallitus.

–5,2 prosentin osake- ja optiomäärä ovat enimmäismäärä, joka on saavutettavissa ainoastaan 14 miljoonan euron käyttökatetavoitteen täyttyessä, huomauttaa Koskinen.

Leppäkosken Sähkö kirjasi käyttökatetta 10,5 miljoonaa vuonna 2014, 12,8 miljoonaa vuonna 2015 ja 12,2 miljoonaa vuonna 2016.

"Optiot ovat vastikkeellisia"

Toimitusjohtaja kiistää väitteet, että osakkeet olisivat johdolle vastikkeettomia.

–Käyttökatetta on ensinnäkin kerryttävä 11–14 miljoonaa euroa kaudessa ja lisäksi osakkeista on maksettava 100 euroa kappaleelta, kun osakkeen keskihinta on tällä hetkellä noin 200 euroa. Osakkeet ovat siis vastikkeellisia.

Järven mukaan ylimääräisen yhtiökokouksen ennakkomateriaaleissa oli luonnos optio-ohjelmaksi. Luonnoksessa mainitaan useassa kohdassa optio-ohjelmasta, että hallitus päättää myöhemmin tarkemmin asiasta.

"Osakkeen substanssiarvo keväällä 379 euroa"

–Tavoitteenani on, että yhtiön osakkeenomistajat saavat tietoonsa yhtiön osakkeen oikean arvon ja että osakkeen kaupankäyntiä estävät ja siten sen arvoa alhaalla pitävät toimet loppuvat. Yhtiö itsekin toteaa tiedotteessaan, että jo keväällä 2017 osakkeen substanssiarvo oli 379 euroa osakkeelta, mutta kaupankäyntiä rajoittavat säännöt ovat pitäneet osakkeen hinnan noin 190 eurossa. Yhtiöissä, joissa osake on vapaasti myytävissä, osakkeen hinta on terveissä yhtiöissä usein selvästi substanssiarvoa korkeampi, perustelee Järvi kantaansa.

2 miljoonan osakkeet 360 000 eurolla

Substanssiarvon perusteella 5,2 prosentin osakepotti on runsaan kahden miljoonan euron arvoinen.

–Nyt sen voisi merkitä noin 360 000 eurolla. Tämän suuruinen kannustin ei ole tyypillinen tämän kokoisessa yhtiössä, missä pääosa tuloksesta tulee monopolitoiminnoista eli sähköverkoista ja kaukolämmöstä – erityisesti, kun kannustin tulee jo sovittujen palkkojen ja palkkioiden lisäksi, sanoo Järvi.

"Sisällöstä päätetään vasta myöhemmin?"

–Mielestäni on aika kestämätön tilanne, että hallitus pyytää valtuutusta itselleen päätettävästä ohjelmasta, jonka sisällön se voi sitten vielä tarkentaa ja päättää myöhemmin. Kaikissa yhtiöissä, jotka minä tiedän, hallituksen palkkioista päätetään hyvin täsmällisesti varsinaisessa yhtiökokouksessa, Järvi sanoo.

Seppo Järvi toimi ylimääräisen yhtiökokouksen toisena pöytäkirjantarkastajana. Viime perjantaina hän sai ensimmäisen luonnoksen pöytäkirjasta.

Luonnoksen ovat tähän mennessä hyväksyneet toinen pöytäkirjantarkastaja sekä yhtiökokouksen puheenjohtaja. Kokouspöytäkirja julkaistaan tiistaina.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

 • Timo

  Aivan uskomatonta kähmintää. Paljonko yhtiön johto on laittanut kalliisiin lakitoimistoihin rahaa rakentaakseen himmelin jolla he itse saavat määrätä itselleen ilmaisia osakkeita? Onko yhtiön johto edellämainitulla tavalla perusteettomasti ja ilman liiketoimintaperustetta käyttäneet rahaa oman etunsa tavoitteluun osakkeenomistajien kustannuksella.
  Tässä on kysessä puhdas osakkenomistajien ryöväys, joista monet eivät ilman Järveä edes olisi tietoisia siitä mitä ovat olleet päättämässä.
  Osakkeenomistajat saisivat olla kiitollisia Järvelle siitä, että hän tuo epäkohdat esiin. Ei Järvi mikään nurkanvaltaaja ole vaan valveutunut osakkeenomistaja!

 • Mauri

  Täysin käsittämätöntä ja uskoakseni myös osakeyhtiölain vastaista toimintaa. Mikäli joku kahdeksasta ”palkitusta” on jo osakkeenomistaja, ei osakkaita kohdella tasavertaisesti.

  Tämä tapaus kannattaisi viedä oikeusasteisiin.

  Päätettiinköhän kokouksessa aiemman esityksen mukaisesti myös sijoittaa liiketoiminnan ulkopuoliseen riskirahoitustoimintaan 5 miljoonaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio