Talous

Leppäkosken Sähkö jatkaa johdon muhkean optio-ohjelman toteuttamista

Turvaamistoimea hakenut Gerako Oy katsoo, että ulosottovirastolla on vielä kaksi viikkoa aikaa laittaa asia täytäntöön.

Katarina Sallyla
Leppäkosken Sähkö jatkaa johdon muhkean optio-ohjelman toteuttamista

Pirkanmaan käräjäoikeus on kieltänyt sähköyhtiötä toteuttamasta optio-ohjelmaa. Kyseessä oli väliaikainen turvaamispäätös.

Sari RautanenAamulehti

Leppäkosken Sähkö jatkaa yhtiön johdolle suunnatun kannustinjärjestelmän eteenpäin viemistä. Yhtiö tiedotti perjantaina, että kannustinjärjestelmään liittyvä ilmaisten osakkeiden anti on jo toteutettu.

–Leppäkosken Sähkön hallituksella on osakeyhtiölaissa määritelty velvollisuus panna toimeen yhtiön omistajien yhtiökokouksessa tekemät päätökset. Johdon ja hallituksen optio-ohjelma on käsitelty avoimesti yhtiökokouksessa ja yhtiökokous on sen hyväksynyt, totesi yhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Koskela yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Aamulehtiuutisoi keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeuden antamasta väliaikaisesta turvaamispäätöksestä, jota hakenut Gerako Oy:n toimitusjohtaja Seppo Järvi vastusti sähköyhtiön hallituksen itselleen esittämiä osake- ja optio-ohjelmia. Päätöksellä käräjäoikeus kielsi sähköyhtiötä panemasta toimeen yhtiökokouksessa 5. joulukuuta hyväksyttyjä optiojärjestelyjä ja ilmaisosakkeiden antamista.

Käräjäoikeus antaa asiasta myöhemmin lopullisen päätöksen.

"Päätös ei ole lainvoimainen"

Leppäkosken Sähkö katsoo voivansa jatkaa kannustinjärjestelmän toteuttamista, koska käräjäoikeuden antama väliaikainen turvaamispäätös ei sen mielestä ole lainvoimainen. Yhtiö kirjoittaa tiedotteessa, että "lain mukaan turvaamistoimen täytäntöönpano edellyttää, että hakija asettaa turvaavan vakuuden vahinkojen varalle [...] Näin ollen turvaamispäätös ei ole lainvoimainen ennen kuin vakuus on asetettu ja asia on virallisesti saatettu tiedoksi yhtiölle."

Leppäkosken Sähkö kertoo selvittäneensä tämän viikon torstaina Pirkanmaan ulosottovirastolta, että turvaamispäätöstä hakenut Gerako "ei ole asettanut edellä mainittua vakuutta, eikä prosessia vakuuden asettamiseksi edes ole vireillä."

Aikaa 12. tammikuuta asti

Gerakon mukaan on aivan selvää, että käräjäoikeuden päätös on voimassa. Yhtiön lakiasioita hoitava asianajaja Marko Mononen Eversheds-asianajotoimistosta kertoo, että ulosottovirastolla on tammikuun 12. päivään asti aikaa panna käräjäoikeuden antama turvaamispäätös täytäntöön.

–Täytäntöönpano tarkoittaa sitä, että kun käräjäoikeus on antanut päätöksen, ulosottovirasto kertoo tämän yhtiölle ja antaa kiellon laittaa yhtiökokouksen päätöksiä täytäntöön. Kun täytäntöönpano tulee ajankohtaiseksi, ulosottovirasto ottaa meihin yhteyttä keskustellakseen turvaavasta vakuudesta, Mononen selvittää.

Gerako voi tarvittaessa pyytää määräajan pidennystä. Mononen arvioi, että postin kulku on saattanut vaikuttaa tiedon siirtymiseen käräjäoikeudelta ulosottovirastoon.

Gerako yrittää ostaa Leppäkoskea

Sijoitusyhtiö Gerako Oy on aiemmin julkaissut ehdollisen ostotarjouksen Leppäkosken Sähkö Oy:n osakkeista.

Tarjouksen mukainen ostohinta on 520 euroa osakkeelta, mikä toteutuessaan tarkoittaisi enimmillään runsasta 48 miljoonaa euroa osakkeenomistajille.

Hinta on 2,7-kertainen Leppäkosken Sähkön omien osakkeiden ostohintaan (189,50 euroa) verrattuna.

Leppäkosken Sähkö on pyytänyt osakkaitaan suhtautumaan maltillisesti Gerakon ostotarjoukseen. Yhtiöllä on sen verkkosivujen mukaan 695 osakasta. Henkilöomistajien osuus on 93,5 prosenttia. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa, josta K-sarja on A:ta selvästi äänivaltaisempi.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Erikoista, että toimiva johto ja hallitus haluaa väkisin viedä tällaista eteenpäin yhtiön maineenkin kustannuksella. Olisi varmaan paikallaan pidätellä ahneutta muutama viikko ja katsoa nuo oikeuden asiakirjat ensin.

  • Tuleva ex-omistaja

    Yhtiö maksoi omistajille keväällä osinkoja kovasti kehumiensa korotusten jälkeen runsaat 200 000 euroa. Nyt yhtiö jakaa johtoryhmälleen (toimitusjohtaja mukaan lukien) yli puolen miljoonan osakkeet vastikkeetta. Sillälailla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio