Matkustaminen

Lentomatkustajilta jää turvatarkastukseen joka päivä tuhansia esineitä – Tämä tuote poistetaan ruumaan menevistä laukuista jopa 700 kertaa viikossa

Jos matkustajan ruumaan menevästä matkatavarasta joudutaan poistamaan esineitä, hänellä on kuukausi aikaa noutaa esineet lentoasemalta.

Aleksi Vähimaa
Lentomatkustajilta jää turvatarkastukseen joka päivä tuhansia esineitä – Tämä tuote poistetaan ruumaan menevistä laukuista jopa 700 kertaa viikossa

Suomen kentillä poistetaan ruumamatkatavaroista keskimäärin 700 virtalähdettä viikossa, joista 500 Helsinki-Vantaalla ja 200 muilla kentillä.

Markus MäkiAamulehti

Finavian mukaan matkustajilta poistetaan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa päivittäin noin tuhat kiellettyä esinettä. Ruumaan menevistä matkatavaroista joudutaan poistamaan eniten kannettavia varavirtalähteitä, eli niin kutsuttuja Powerbankeja, joita käytetään monesti matkapuhelinten akkujen lataamiseen.

Suomen kentillä poistetaan ruumamatkatavaroista keskimäärin 700 virtalähdettä viikossa, joista 500 Helsinki-Vantaalla ja 200 muilla kentillä.

–Tämä on asia, joka varmasti opitaan kantapään kautta, Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen sanoo.

Varavirtalähteet poistetaan matkatavaroista paloturvallisuussyistä.

–Laite voi syttyä palamaan lentokoneen ruumassa ilman, että paloa huomataan. Varavirtalähteitä voi kuljettaa käsimatkatavaroissa, jotka ovat jatkuvan valvonnan alla, Pystynen sanoo.

Ohjeet kannattaa tarkistaa

Jos matkustajan laukusta joudutaan poistamaan esineitä, laukkuun jätetään lappu, jossa asiasta kerrotaan. Matkustajalla on noin kuukausi aikaa ottaa yhteyttä lentoaseman työntekijöihin. Muussa tapauksessa esineet hävitetään tai ne lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

–Meillä on käynnistetty Suomen Punaisen Ristin kanssa yhteistyö, jossa lahjoitamme noutamatta jääneet varavirtalähteet heille myytäväksi, Pystynen sanoo.

Ennen lentokentälle lähtöä matkustajan kannattaa aina tarkistaa pakkausohjeet Finavian, Trafin tai lentoyhtiön sivuilta.

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO antoi varavirtalähteisiin liittyvän suosituksen jo vuonna 2015, mutta asiaan on varsinaisesti kiinnitetty huomiota 2016 laitteiden lisääntymisen myötä. Finavia on antanut viranomaismääräyksiä noudattavan ohjeistuksensa keväällä 2016.

Käsimatkatavaroissa voi kuljettaa vapaasti vara-akkua, jonka teho on alle 100 wattituntia. 100–160 wattitunnin akkuja saa olla enintään kaksi ja yli 160 wattitunnin akkuja ei laisinkaan. Lisäksi 100–160 wattitunnin akuissa tulee olla lentoyhtiön lupa mukaan ottamiselle. Yleisimmät kuluttajien käyttämät varavirtalähteet ovat alle 100 wattituntia.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • tuna

    Minulta poistettiin 110g tonnikalapurkki. Sillä olisi kai voinut yrittää kaapata lentokoneen.

  • Nimetön

    ”Tämä tuote poistetaan ruumaan menevistä laukuista jopa 700 kertaa viikossa”

    Miksi sitä yhtä ja samaa varavirtalähdettä kierrätetään noin? Luulisi sille löytyvän sellainen paikka josta sitä ei kukaan enää löytäisi laukkuunsa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio