Lentoliikenteessä huolestuttiin vastuuttomista drone-lennättäjistä – Läheltä piti -tilanteiden määrä kasvaa

Trafin mukaan droneja on lennätetty kielletyillä alueilla ja niin korkealla, ettei se olisi luvallista missään Suomen ilmatilassa.

Petri Huhtinen / aamulehden arkisto
Lentoliikenteessä huolestuttiin vastuuttomista drone-lennättäjistä – Läheltä piti -tilanteiden määrä kasvaa

Lentävistä droneista on paljon iloa ja hyötyä, mutta vastuuton lennättäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita. Arkistokuva. Kuvan drone ei liity vastuuttomaan lennättämiseen.

Ossi Rajala

Lentoliikenteen ammattilaiset ovat vakavasti huolissaan vastuuttomien drone-lennättäjien yleistymisestä Suomessa.

ANS Finland, Finavia, Finnair, Norra, Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tiedottavat olevansa hyvin huolissaan turvallisuustilanteen kehittymisestä.

–Viimeaikaisten tapahtumien valossa näyttää siltä, että drone-toiminnan voimakkaan kasvun myötä joukkoon on tullut myös vastuuttomia ilmailun turvallisuudesta piittaamattomia lennättäjiä. Tilastojen valossa ”läheltä piti” -tilanteiden lukumäärät erityisesti lentoasemien läheisyydessä ovat kasvussa ja ne ovat olleet luonteeltaan entistä vakavampia, ammattilaisten tiedotteessa todetaan.

Trafi korostaa ilmaliikenteen vaarantamisen olevan rangaistava teko, jos drone aiheuttaa häiriötä tai vaaraa esimerkiksi lentoaseman lähellä. Trafin saamien raporttien mukaan droneja on lennätetty lentoasemien välittömässä läheisyydessä alueella, jossa lennättäminen on kielletty.

–Tapauksissa on kyse ilmaliikenteen vaarantamisesta ja ilmaliikenteen sujuvuuden häiritsemisestä, jotka molemmat ovat rangaistavia tekoja, korostaa Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Trafin mukaan droneja on lisäksi lennätetty niin korkealla, ettei se olisi luvallista missään Suomen ilmatilassa.

Sääntöjen mukaan viittä kilometria lähempänä lentoasemaa lennättäminen ei ole sallittua ilman lennonjohdon lupaa.

Lennätyskorkeuden olisi lisäksi oltava aina alle 150 metriä, mutta lentoaseman lähialueella (yli 5 km etäisyydellä kiitoteistä) lennätyskorkeus saa olla enintään 50 metriä.

Dronen osuminen matkustajalentokoneeseen voisi olla vaarallista

–Matkustajalentokoneet on sertifioitu kestämään yksittäiset lintutörmäykset, mutta tutkimusten mukaan dronen osuminen ilma-aluksen rakenteisiin, moottoreihin, tuulilasiin tai roottoriin aiheuttaa huomattavasti samanpainoista lintua vakavamman vahingon. Miehittämättömät ilma-alukset ovat tulleet jäädäkseen, ja niillä on lukuisia erinomaisia käyttökohteita, mutta ne eivät saa häiritä lentoliikennettä, eikä vaarantaa matkustajakoneiden ja pelastushelikoptereiden turvallisuutta, sanoo Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunnan puheenjohtaja Petri Pitkänen.

Turvalliseen lennättämiseen tarvittava tieto on saatavilla Trafin Droneinfo-mobiilisovelluksessa sekä www.droneinfo.fi -sivustolta. Vastuu sääntelyn asettamien rajoitteiden selvittämisestä on lennättäjällä.


Kommentit (2)

 • Toinen puoli totuudesta mukaan?

  Tämän tästä näkee Pirkanmaallakin pienkoneita ja helikoptereita, joiden lentäjät eivät noudata asuinalueiden yllä lentäessään minimilentokorkeutta.

  Voisiko Trafi olla huolissaan myös tästä?

 • "Lelusta aseeksi"

  Puute käyttöehdoissa on ollut totaalisen puutteellinen koko käyttöhistorian ajan.

  Merkillistä että laitteen myynnin markkina jyrää turvallisuuden. sen koko kirjossaan, mennen tullen.

  Lupapaperit
  Lentokorkeudet
  Rikollisuustarkastukset
  Ja vastuukysymykset.

  Saas nähdä mitä tarvitsee tapahtua ennen totaalista katasrofia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio