Pirkanmaa

Lempäälän kunta haluaa puukoulun – Kunnanhallitus näytti vihreää valoa yli 14,6 miljoonan euron yläkouluhankkeen aloittamiselle

Lempäälä suunnittelee suuren puuyläkoulun rakentamista.

Henry Rantaniemi
Lempäälän kunta haluaa puukoulun – Kunnanhallitus näytti vihreää valoa yli 14,6 miljoonan euron yläkouluhankkeen aloittamiselle

Uutta yläkoulua suunnitellaan entisen Lempäälän lukion eli Kanavan koulun tilalle Tampereentielle.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Lempäälän kunta suunnittelee parhaillaan yli 14 miljoonan euron puurakenteisen yläkouluhankkeen aloittamista. Kouluun on tarkoitus saada tilat 440 oppilaalle ja 60 henkilökunnan jäsenelle ja rakennukseen on suunnitteilla noin 4 500 kerrosneliötä. 3- tai 4-kerroksisen koulun on tarkoitus sijoittua nykyisen Kanavan koulun paikalle Tampereentielle.

Kolmatta yläkoulua on käsitelty jo sivistyslautakunnassa ja yhdyskuntalautakunnassa, ja nyt päätös hankesuunnitelman käynnistämisestä etenee kunnanhallituksen päätöksellä kunnanvaltuustolle. Valtuuston on määrä käsitellä asiaa vielä maaliskuun puolella.

Hankesuunnitelman aloittamista perustellaan sillä, että Lempäälään halutaan uusi koulu, jotta nuorille saadaan terveet ja ajanmukaiset koulutilat. Uutta yläkoulua on perusteltu myös sillä, että Lempäälään tarvitaan selvityksen mukaan noin 200 yläkoululaiselle koulupaikka vuonna 2019. Lempäälässä on tällä hetkellä kaksi yläkoulua: Sääksjärven ja Hakkarin koulut.

Oppilaita yli kuudesta alakoulusta

Aluksi sivistyslautakunta esitti, että koulun yhteyteen tehtäisiin myös nuorisotiloja. Kunnanhallitus oli kuitenkin sitä mieltä, että erillisiä nuorisotiloja ei rakenneta, vaan palvelut järjestetään koulun tiloissa.

Suunnitelmien mukaan uuteen yläkouluun jatkaisivat näillä näkymin ainakin oppilaat Kelhon, Mattilan, Lastusten, Lempoisten, Säijän, Kuokkalan ja Nurmen kouluista.

Hankkeelle on tehty jo kaavaehdotus, joka on nähtävissä Lempäälän kunnan sivuilla huhtikuun alkuun saakka. Hanke on otettu huomioon myös kunnan investointiohjelmassa 12 miljoonan euroon asti. Vuonna 2018 laskettujen kustannusarvioiden mukaan koulu tulisi kuitenkin olemaan jopa 30 prosenttia kalliimpi.

Kunnanhallitus hyväksyi hankkeelle 14,6 miljoonan euron kustannukset, jotka sisältävät kalusteet, suuren liikuntahallin ja mahdollistaa puurakentamisen.

Kunnanhallitus esitti, että kunta hakee liikuntahalliin ja puurakentamiseen valtionavustusta. Arkkitehdin arvion mukaan puurakentaminen on noin 13 prosenttia betonirakentamista kalliimpaa.


Kommentit (2)

  • Mikko

    No onneksi kuntapäättäjät eivät joulua rakenna. Rakentajalle voidaan asettaa vaatimukset siitä että rakentaminen hoidetaan niin ettei homepommia muodostu.

  • Kaiken nähnyt

    Ei puurakentaminen ole mikään itseisarvo eikä pelasta kosteus- tai homevaurioilta. Puuhan on organisena aineena oikein otollinen kasvualusta homeelle. Rakentamisen koko ketju pitää hallita ja siinä ketjussa on monta heikkoa lenkkiä. Ensimmäinen heikkous on kuntapäättäjät ja virkamiesjohto joilla ei ole minkäänlaista tietämystä terveestä rakentamisesta. Vain mielikuva siitä. Tarvitaan kunnan ulkopuoliset pätevät valvojat valvomaan hanketta alusta lähtien. Muuten urakoitsijat ja aliurakoitsijat menevät siitä mistä aita on matalin. Raha ratkaisee. Olisipa rakennus yksinkertainen (harjakatto, pitkät räystäät, ei kattoluukkuja, ei kellarikerrosta, korkea sokkeli) niin sillä olisi mahdollisuus selvitä terveenä hyvin huollettuna 50 vuotta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio