Lapsensa murhasta epäillyn miehen oma veli varoitti perhettä – Suositteli vaihtamaan kodin lukot

Mauri Ratilainen
Lapsensa murhasta epäillyn miehen oma veli varoitti perhettä – Suositteli vaihtamaan kodin lukot
STTHelsinki

Porvoossa puukotetun pikkutytön äidin ja isän huoltajuuskiistaa oli ehditty puida käräjäoikeudessa. Syyskuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiassa, mutta päätös ei ollut lainvoimainen, sillä siitä oli valitettu hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden ratkaisussa lapsi määrättiin äitinsä huoltoon. Isälle määrättiin oikeus tavata lasta valvotusti. Lapsi asui entuudestaan äitinsä kanssa, ja isä oli häädetty parin kodista alkuvuodesta. Isä olisi halunnut, että lapsi jää vanhempiensa yhteishuoltoon.

Lapsen äiti kertoi saaneensa miehen sukulaisen välittämän tiedon, että mies on uhannut tappaa naisen, itsensä ja lapsen, ellei käräjäoikeuden ratkaisu miellyttäisi häntä. Mies on kiistänyt uhkauksen.

Oikeudessa todisteena esitetyssä tekstiviestissä miehen veli oli varoittanut naista veljestään ja suositellut vaihtamaan asunnon lukot.

Mies muun muassa kertoi, että on elänyt vaikeaa aikaa eron, riitojen ja työttömyyden takia. Lapsen turvallisuus ei hänen mukaansa silti ollut uhattuna.

Video tapahtumapaikalta:

 

Käräjäoikeus katsoi, että näyttö tappouhkauksesta jäi epämääräiseksi. Oikeuden mukaan vanhemmat eivät kuitenkaan kyenneet päättämään yhdessä lapsen asioista.

Mies oli pitänyt lasta toistuvasti luonaan vastoin äidin tahtoa ja vienyt lapsen luvatta maasta. Lapsen tilanne oli jo jonkin aikaa ollut sellainen, että siitä kantoivat huolta kolmannet osapuolet sekä viranomaiset. Lapsesta oli esimerkiksi tehty lastensuojeluilmoituksia.

Mies tuomittiin alkuvuonna käräjillä 30 päivän ehdolliseen vankeuteen toisen, vanhemman tyttärensä kolmesta pahoinpitelystä vuodelta 2015. Vanhemmalla tyttärellä on eri äiti.

Äiti haki kieltoa myös Porvoon surmapaikan liepeille

Porvoossa maanantaina puukotetun pikkulapsen äiti oli hakenut isälle laajennettua lähestymiskieltoa elokuussa. Äiti haki kieltoa myös aivan lähelle epäillyn henkirikoksen tekopaikkaa. Asian käsittely on ollut käräjillä kesken. Äiti perusteli hakemustaan välikäden kautta saamallaan tiedolla miehen uhkailusta.

Poliisin mukaan isä oli maanantaiaamuna hakenut lapsen luvatta kotoa ja vienyt Porvoon Lyseon leikkipuistoon. Siellä 38-vuotiaan isän epäillään puukottaneen lasta, joka kuoli sairaalassa. Poliisi ei ole kertonut epäillyn mahdollisista motiiveista, mutta vanhemmilla oli meneillään kiista huoltajuudesta.

Äiti oli hakenut kellon ympäri ulottuvaa lähestymiskieltoa hänen ja lapsen kotiin sitä ympäröivine katualueineen, samoin kuin turvakodin ympäristöön. Lisäksi hän haki aamusta iltaan ja suurimman osan viikkoa kattavaa lähestymiskieltoa työpaikalleen ja lapsen päiväkotiin niitä ympäröivine katualueineen. Äidin työpaikka sijaitsee lähellä Lyseon leikkipuistoa.

STT:n käräjäoikeudesta saaman tiedon mukaan poliisi oli määrännyt miehelle naisen pyytämän väliaikaisen lähestymiskiellon. Oikeuden asiakirjoista ei kuitenkaan ilmene, onko väliaikainen kielto saatu annetuksi miehelle tiedoksi. Nainen pyysi kieltoa väliaikaisena ennen asian lopullista ratkaisemista.

Tuki voi jäädä saamatta

Porvoon tapauksessa kyse ei ollut perheen sisäisestä lähestymiskiellosta.

Perheen sisäiseen lähestymiskieltoon määrätyistä valtaosalla on mielenterveys- tai alkoholiongelmia, ja he ovat jo syyllistyneet rikoksiin.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimusjohtaja Kati Rantala oli vuonna 2008 työryhmässä, joka totesi, että lähes puolet väliaikaisista lähestymiskielloista ei johtanut varsinaiseen kieltoon, koska suojattu jätti oikeusprosessin kesken. Syynä voidaan olettaa olleen joko pelottelun tai uhkailun.

Myös lakiin liitettyjen tukipalvelujen, kuten esimerkiksi turvakotien, saatavuudessa on ongelmia. Tämä johtuu paljolti siitä, että kun laki perheen sisäisestä lähestymiskiellosta aikanaan säädettiin, ei tukipalveluja kirjattu siihen mukaan.

Perheen sisäistä lähestymiskieltoa voi hakea kahta eri reittiä, poliisilta väliaikaisena tai käräjäoikeudelta varsinaisena.

–  Poliisilla on paremmat edellytykset ohjata näihin tukipalveluihin, Rantala sanoo.

Porvoon murhatutkinnassa poliisi kuulusteli teosta epäiltyä isää tiistaina, mutta oli vaitonainen kuulustelujen sisällöstä.

Perheen sisäistä lähestymiskieltoa koskeva laki toimii nykyisellään ontuen. Kielto ei välttämättä toimi tarkoitetulla tavalla varsinkaan, jos vainoajalla ei ole lainkaan halua tai kykyä sitä noudattaa.

–  Kansainvälisen aineistonkin perusteella on niin, että lähestymiskielto toimii huonommin silloin, kun on jo valmiiksi kaidalla polulla. Joissain tapauksissa se voi myös provosoida lisää, kiteyttää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimusjohtaja Kati Rantala.

–  Jos ei ole jo valmiiksi kovin syvälle ongelmiinsa uponnut, kielto voi toimia, koska ei haluta enää lisää hankaluuksia.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • pertti

    –  Kansainvälisen aineistonkin perusteella on niin, että lähestymiskielto toimii huonommin silloin, kun on jo valmiiksi kaidalla polulla. Joissain tapauksissa se voi myös provosoida lisää, kiteyttää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimusjohtaja Kati Rantala.

    Eikös kaidalla polulla kulkeminen ole ollut rehellistä?
    Kuljetaan kaidalla, ollaan rehellisiä?

  • TUKI joka jäi saamatta....

    Lähestymiskieltolakiin tulisi pureutua paremmin koskien perheensisäistä tai eronneiden perheiden tiimoilta. Kieltoa myönnetään jopa 2-3v. Sitten tapahtuneiden naapuririitojen välille pelkästään kun toinen osapuoli kokee turvattomuutta ilman mitään konkreettista näyttöä. Vanhan sanakopun kaihertamana. Eli täysin perusteettomasti. Vakavat perheväkivallan kohteeksi joutuvat taas jäävät tilaan missä osapuoli täysin henkisesti nujerrettu, fyysiset traumat kehossaan, huoli arjesta, perheestään on huolehdittava, taloushuolet. Parhaimmillaan huono suhde sosiaalitoimeen. Sosiaalitoimen edustajan tulisi olla lähestymiskieltoa haettaessa hakian tukena. Aloittaa jo siinä vaiheessa silta uuteen tulevaan elämään hakian kanssa. Pelkkä kielto kun on vain lappu joka uhkaviestien, – soittojen ja jatkuvien päällekäymisten jälkeen ei merkitse mitään. Perheväkivallalle 0 toleranssi. Se joka väkivaltaa joutuu kokemaan… Murretaan palapalalta ja se käy nopeammin jos tapaukseen liittyy lapsia. Niin syvä osanottoni pienen tytön omaisille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio