Lapissa roihahti porokapina: Osa asukkaista haluaisi porot aitauksiin ympärivuotisesti

Porojen aiheuttamiin haittoihin kyllästyneet ovat vedonneet maa- ja metsätalousministeri Jari Leppään lain muuttamiseksi. Porotalouden neuvottelufoorumi ehdottaa poropäivystäjää kiistojen ehkäisemiseen.

Hannu Huttu
Lapissa roihahti porokapina: Osa asukkaista haluaisi porot aitauksiin ympärivuotisesti

Porojen ruokailu ja oleskelu viljellyillä alueilla ja asutuksen luona ärsyttää nyt eteläisellä poronhoitoalueella niin, että siellä vaaditaan porojen ympärivuotista pitoa aidatuilla alueilla.

Reino HämeenniemiRovaniemi

Eteläisellä poronhoitoalueella velloo porokapina.

Joukko porojen aiheuttamiin haittoihin suivautuneita kansalaisia vaatii poronhoitolain muuttamista alueella niin, että porot suljettaisiin ympärivuotisesti aitauksiin.

Porottomat käyttävät tehokkaasti sosiaalista mediaa. He kannustavat muitakin esimerkiksi ilmoittamaan haitoista suoraan maa- ja metsätalousministeriöön.

Lokakuussa yhdeksän eteläisen MTK-yhdistyksen edustajaa luovutti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) vetoomuksen ympärivuotisesta tarhauksesta.

Kiistoja alueella on ollut kautta aikojen. Nyt tilanne on taas kärjistynyt niin, että Paliskuntain yhdistys on ryhtynyt jakamaan omaa tietoaan, hakemaan ratkaisuja ja myös katsomaan peiliin.

"Puolueellista suhtautumista"

Lainmuutosta vaativan joukon näkyvimpiin jäseniin kuuluva kuusamolainen Helena Hietarinta sanoo, että monet kärsijät eivät uskalla avata suutaan.

Jotkut valittajat ovat hänen mukaansa joutuneet uhkailujen ja kostotoimien kohteeksi.

Hietarinnan mielestä lehdistö, porotutkija ja jopa Kuusamon poliisi ovat suhtautuneet ongelmiin puolueellisesti. Paliskuntain yhdistystä Hietarinta syyttää ongelmien vähättelystä ja välttelystä.

–Porolliset eivät paimenna karjaansa, niin kuin laki velvoittaa. Porotalous rikkoo käytännössä räikeästi monilta osin perustuslakia. Mitkään muut keinot kuin poronhoitolain uudistaminen eivät johda toivottuun tulokseen, Hietarinta sanoo.

Esitetty poropäivystäjää ja karkotteita

Muita keinoja on esimerkiksi porotalouden kolmivuotinen neuvottelufoorumi, jonka tehtävä on luoda pelisääntöjä ja käytäntöjä ristiriitatilanteiden ehkäisemiseksi.

–Viime vuoden lopulla foorumi esitti mahdolliseen jatkovalmisteluun, että poronhoitoalueella pilotoitaisiin ja otettaisiin käyttöön yksi matalan kynnyksen puhelinnumero, poropäivystäjä, johon voisi ilmoittaa ongelmatilanteista, kertoo foorumin puheenjohtaja Hannu Linjakumpu Lapin ely-keskuksesta.

Toisena kokonaisuutena foorumi esitti jatkovalmisteluun tutkimus- ja kehittämishanketta, jossa kehitetään ja testataan uusia teknisiä ja kemiallisia porokarkotteita.

–Ratkaisukeskeinen ja tavoitteellinen työ vaatii eri osapuolten halua ratkaista yhdessä näitä asioita, Linjakumpu sanoo.

Kyselyn tulokset helmikuussa

Ministeriö järjesti viime vuonna verkkokyselyn selvittääkseen poronhoidon haasteita ja mahdollisuuksia ja kansalaisten toiveita poronhoidon ohjauksesta tulevaisuudessa.

Vastauksia tuli noin 3300, tulokset on määrä julkaista helmikuussa.

Keskustan puoluekokouksessa kesäkuussa päätetään, ryhtyykö puolue etsimään ratkaisuja ristiriitojen vähentämiseksi, kuten puolueen Kuusamon kunnallisjärjestö on ehdottanut.

Kuusamossa on pitkästä aikaa saatu puheenjohtaja arvioimislautakunnalle, joka ratkaisee vahingonkorvauksiin ja porojen haittoja estävään aitaamiseen liittyvät ristiriitatilanteet.

Lapissa puheenjohtajaa tai varapuheenjohtajaa ei ole tällä hetkellä Enontekiön, Inarin, Kemin, Kemijärven, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Pelkosenniemen kunnissa. Ely-keskus nimeää puheenjohtajan niihin yksittäistapauksia varten.

Vapaa laidunnus

Poroilla on poronhoitoalueella maanomistussuhteista riippumaton vapaa laidunnusoikeus.

Poroja on kuitenkin hoidettava siten, etteivät ne pääse viljelyksille ilman maanomistajan tai haltijan lupaa eivätkä aiheuta vahinkoa metsänuudistusaloilla oleville taimikoille tai muutenkaan aiheuta tarpeettomasti vahinkoa maa- tai metsätaloudelle tai asutukselle.

Muualla kuin saamelaisten kotiseutualueella poroja on hoidettava siten, etteivät ne pääse puutarhoihin, vakinaisten asuntojen pihoihin tai muille erityiseen käyttöön otetuille alueille.

Paliskunnalla on velvollisuus toimittaa haittaporot pois alueelta. Tarvittaessa ja tietyin edellytyksiä paliskunta on velvollinen rakentamaan aidan tiettyjen alueiden suojaamiseksi.

Paliskunnalla on vahingonkorvausvastuu, mikäli se laiminlyö velvollisuutensa ja porot aiheuttavat vahinkoa.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

 • mökkiläinen etelä-suomesta

  Kovasti on puhuttanut myös kettujen häkkitarhaus, joka on otettu tosissaan ja sille kaavaillaan loppua. Porojen edesottamuksia haittaeläimenä ei sen sijaan ole otettu läheskään niin tosissaan, vaan porojen pidolle nykymuotoisena haetaan jatkoa mukamas neuvottelujen ja sopimisen keinoilla.
  Mitä ihmettä tämmöiset sopimiset saisivat aikaan ? Ei yhtään mitään. Silmän lumetta vaan, jotta porot saisivat jatkaa tihutöitään entiseen malliin.
  Tuli tehtyä suuri virhe, kun hankittiin vapaa-ajan asunto Kuusamosta, porojen syytä. Ne paskantelee joka paikan ja kusi haisee. Mikään ei ole turvassa mökin lähistössä.

  Alkukesästä kun mennään sinne, niin näky on lohduton. Porot ovat mellastaneet ja sotkeneet kaiken. Aidan laitto on mahdoton, koska moni muukin kulkee samalla mökkitiellä ja nämä villit kulkijat eivät laittaisi poro porttia kiinni. Näin ovat sanoneet muut mökkiläiset ja turhautuneet.

  Poronhoito laki on auttamattomasti aikansa elänyt ja kun se ei edes toimi. Laki saa sanoa mitä lystää, mutta jos sitä ei haluta noudattaa, niin eihän siitä ole mitään hyötyä. Eräälle mökin rakentajalle kävi tässä yhtenä kesänä melkoinen katastrofi. Mökki oli siis rakenteilla ja kun omistaja sitten Oulusta tuli Kuusamoon taas viikonloppuna ahertamaan, näky oli järkyttävä. Porot olivat esteistä huolimatta tunkeutuneet räkkää pakoon mökin sisätiloihin ja sotkeneet virtsalla ja sonnalla kaiken niin perusteellisesti, ettei mökille voi tehdä enää muuta kuin purkaa pois. Vakuutus suhtautuu nihkeästi korvauksiin ja poromiehet ainoastaan pesisivät sisätilat, mikä ei onnistu enää eli entisenlaiseksi ei saa, kun hajut ja ulosteet ovat imeytyneet tuoreeseen puuhun niin vankasti.

  Poron pitoon olisi olemassa kyllä helpot ratkaisut, eli laitetaan aitojen sisään, mutta tähänhän nämä poron omistajat eivät suostu muuten kuin pakon edessä, eli lakia muuttamalla.

 • Lappilainen

  ”Mikäli porot poistetaan metsistä, kuolee moni susi, ahma, karhu ja muu peto nälkään tai sitten ne tulevat pihalta hakemaan koirat ja kissat, ties vaikka lapset. ”

  Ei pidä paikkaansa. Porojen tilalle kasvaa muu saaliseläin populaatio, joden elintilaa porokanta nyt pienentää. Mm. metsäpeura olisi potentiaalinen lisääntyjä porojen tilalle. Oikean kokoiselle petopopulaatiolle riittää ruokaa metsissä ilman poroakin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio