Presidentinvaalit

Lämpenevätkö haastajat liian myöhään? – Torvalds ja Väyrynen yrittivät horjuttaa Niinistöä, muut pelasivat Tampereen tentissä varman päälle

Analyysi: Nils Torvalds ja Paavo Väyrynen uskalsivat haastaa presidentinvaalien ennakkosuosikkia rohkeasti. Muut pelasivat varman päälle, kun äänestyksen alkuun on enää neljä päivää.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Lämpenevätkö haastajat liian myöhään? – Torvalds ja Väyrynen yrittivät horjuttaa Niinistöä, muut pelasivat Tampereen tentissä varman päälle

Presidentinvaaliehdokkaat kohtasivat Tampereen yliopistolla. Tilaisuuden juonsivat Yle Tampereen päällikkö Sinikka Tuomi ja Aamulehden vt. vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu.

Lauri Nurmi

Sisällissota tuntuu ihollamme.

Merja Kyllösen (vas.) isoukki Iisakki palasi kahden miehen taluttamana luurankona Tammisaaren vankileiriltä, mutta hän oli elossa.

Nils Torvaldsin (r.) isoisä oli punaisten vankina Turussa. Sauli Niinistön äidin maanviljelijäisää tultiin hakemaan, mutta hän pelastui punaisen naapurin sanojen ansiosta. Pekka Haaviston (vihr.) sukulaiset kärsivät Tampereella kiivaimpien taisteluiden keskellä. Paavo Väyrysen isää ei huolittu armeijaan punaisen sukutaustansa takia.

Kun jokainen ehdokas joutuu aluksi kertomaan sukulaistensa kohtaloista sadan vuoden takaa, koko vaalitentistä huokuu sen jälkeen inhimillisyys.

Katso koko keskustelu tästä:

 

Niinistö ei tällä kertaa dominoinut keskustelua, vaan sai etenkin vieressään istuneesta Torvaldsista nokkelan haastajan.

–Suomen politiikassa on ehkä liikaa Niinistöjä, Torvalds arvioi ja epäili, että seuraava presidentti joutuu perustelemaan kansalaisille, miksi Suomi hakee Nato-jäsenyyttä.

Kun Niinistö vastasi siihen, mistä hänen toinen kautensa muistettaisiin vuonna 2118, ennakkosuosikki sovitti Suomelle roolia idän ja lännen suhteiden välittäjänä. Turvallisuuspoliittinen tilanne on niin vakava, että varman päälle pelaavan Niinistön horjuttaminen on vaikeaa.

Torvalds ja Väyrynen yrittävät, muut eivät niinkään.

Matti Vanhanen on kompastumassa siihen, että monet pitävät häntä toiseksi parhaana ehdokkaana. Keskustan ehdokas oli vakuuttava kertoessaan, miten hän pääministerinä pystyi vaikuttamaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Kun Vanhanen kritisoi Tampereen ja Helsingin kasvuintoa, Väyrynen vainusi kilpailijansa yrityksen kosiskella pienten kuntien keskustalaisia äänestäjiä. Keminmaan ikiliikkuja varasti puheenvuoron ja ripitti maan hallituksen metropolien paisuttajaksi. Siihen oli Vanhasen paha vastata.

–Vähän sivuraiteelle ajautuu keskustelu, Niinistö väläytti huumoriaan, kun haastajat väittelivät siitä, onko nopea lentokenttärata Helsingistä Tampereelle tärkeämpi kuin kiskoyhteys Jäämerelle.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Vaalitenttiä tuli seuraamaan yli tuhat ihmistä.

Vaalitenttiä tuli seuraamaan yli tuhat ihmistä.

Haaviston esiintymisessä on pehmeää arvovaltaa. Ihmisoikeudet, rauhankysymykset ja kansainvälinen ympäristöpolitiikka sopisivat tasavallan presidentin viran kulmakiviksi, mutta näissä vaaleissa suomalaiset saattavat pohtia eniten sitä, kuka ehdokkaista kestää parhaiten paineet Putinin vierellä.

Haavisto on suosiomittauksien perusteella haastajista todennäköisin toiselle kierrokselle menijä, jos Niinistön kannatus sulaa alle 50 prosentin rajan. Haavisto avaisi Presidentinlinnan ovet pyöreän pöydän keskusteluille syrjäytymisen ehkäisemisestä. Aloite tuo mieliin presidentti Martti Ahtisaaren työllisyystyöryhmän vuodelta 1994.

Paradoksi syntyy siitä, että Haaviston kampanjaväki toivoo Huhtasaaren ja Väyrysen nostavan kannatustaan. Vaikka näin tapahtuisi, toisen kierroksen esteeksi saattaa muodostua sdp:n ehdokkaan vaisuus.

Tuula Haatainen puhuu arvoista, mutta jättää ne liian usein määrittelemättä. Presidentinvaalissa ei ole kyse sosiaalipolitiikasta, vaikka kansalaiset odottavat presidentiltä arvojohtajuutta. Tarja Halosen perintöä vaalien Haatainen puhuu YK-vaikuttamisen ensisijaisuudesta ja moittii Niinistöä hissuttelusta.

Hienotunteinen Niinistö-kritiikki ei taida tehota äänestäjiin, kun ennakkoäänestys alkaa jo neljän päivän kuluttua.

Tenttiyleisöön vetoavaa suoruutta löytyi Torvaldsilta, jonka riippana on puolue.

–Jokin poliittinen puolue vähän typerästi keksi, että vastakkainasettelun aika on ohi, Rkp:n äänitorvi kohdisti sanansa Niinistölle.

–Se oli silloin, kansanliikkeen kokoomustaustainen ehdokas puolustautui.

Vaalit käydään aina ajan hengen mukaisesti.

Laura Huhtasaari (ps.) haikailee markkaa takaisin ja Suomea ulos EU:sta. Hän hokee asioita tentistä tenttiin. Lisäsuosiota saattaisi poikia, jos hän edes joskus ottaisi mallia Kyllösestä. Kainuulainen puhuu murretta ja sanailee taitavasti Niinistön kanssa. Hän vaatii moraalin palautusviikkoja ja päivittelee valtakunnansyyttäjän ja Tullin pääjohtajan toimia.

Kyllösessä on ripaus rötösherrajahtaajaa.

Vaaleissa menestytään aitoudella ja välittömyydellä. Sitä väreili juhlasalissa paljon. Pian tiedämme, lämpenivätkö haastajat liian myöhään.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Niinistöllä ei ollut selkärankaa olla allekirjoittamatta esim. perustuslain vastaista aktiivimallilakia. Hallituksen leimasin, kokoomuksen ja suuryritysten puolella.

  • Nimetön

    Asiat voi nähdä eri tavoin. Itse tulkitsin niin, että Torvaldsin turnauskestävys petti. Jos presidenttiehdokas alkaa heitellä kommentteja opettajien palkoista tai tietokonejärjestelmien toimimisesta, näin sen niin, että hän kyllästyi jatkuviin kyselyihin. Voihan olla, että piikki oli Kokooomuksen, siis Niinistön, suuntaan, mutta jotenkin tuntui, että ”pinna ei kestänyt”. Ei ainakaan voi sanoa, että keskusteltaisiin asiapohjalta, taisi olla tavoitteena naurattaa yleisöä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio