Lääkäri Olli Polo ei enää saa pitää yksityisvastaanottoaan, jatkaa kuitenkin ylilääkärin virassaan – "Hoidot vaaransivat potilasturvallisuutta"

Polo on hoitanut kroonista väsymysoireyhtymää (CFS) sairastavia potilaita Tampereella toimivalla Unesta-yksityisklinikallaan.

MINNA JALOVAARA
Lääkäri Olli Polo ei enää saa pitää yksityisvastaanottoaan, jatkaa kuitenkin ylilääkärin virassaan – "Hoidot vaaransivat potilasturvallisuutta"

Lääkäri Olli Polo ei saa enää ottaa vastaan potilaita yksityisvastaanotollaan, koska Valvira on päättänyt rajoittaa hänen toimintaansa.

Kati KalliosaariAamulehti

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontavirasto Valvira on päättänyt rajoittaa tamperelaisen lääkärin ja unitutkijan Olli Polon toimintaa. Maanantaina tehty päätös astui voimaan saman tien.

Polo ei enää saa pitää yksityistä lääkärinvastaanottoaan. Hän saa kuitenkin jatkaa työtään julkisella puolella Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays), jossa hänellä on ylilääkärin virka keuhkosairauksien vastuualueella.

Polo on hoitanut niin kutsuttua kroonista väsymysoireyhtymää (CFS) sairastavia potilaita Tampereella toimivalla Unesta-yksityisklinikallaan. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana hän on kehittänyt sairauden hoitoon omia, kokeellisia menetelmiään.

Valvira perustelee päätöstään potilasturvallisuudella. Valvirasta korostetaan, että ammatin harjoittaminen on ihmisen perusoikeus, jota ei rajoiteta kevyin perustein.

–Lääkäri oli aloittanut potilailleen kokeellisia hoitoja, jotka eivät ole yleisesti hyväksyttyjä ja lääketieteellisesti riittävän perusteltuja. Hoidot vaaransivat potilasturvallisuutta, ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen Valvirasta toteaa.

Potilaiden hoidossa oli myös käytetty lääkeaineita, joiden käyttöaiheisiin CFS ei kuulu, mutta joilla voi olla vakavia haittavaikutuksia.

Varoitus jo 2015

Valvira puuttui Polon toimintaan jo vuonna 2015 antamalla hänelle kirjallisen varoituksen näistä samoista asioista.

–Koska mikään ei muuttunut ja saimme edelleen asiasta yhteydenottoja, teimme päätöksen ammattioikeuksien rajoittamisesta, Liukkonen toteaa.

Valviran tehtävä ei ole arvioida eri hoitomuotoja vaan sitä, toimiiko lääkäri ammattieettisesti oikein ja saavatko potilaat hyvän hoidon.

Krooninen väsymysoireyhtymä on lääkärikunnan keskuudessa kiistanalainen sairaus. Sairauden syytä ei tunneta, eikä sitä voi osoittaa laboratorio- tai muilla kokeilla.

Oireyhtymän keskeinen oire on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys, joka heikentää potilaan toimintakykyä merkittävästi.

–Myös kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla on oikeus hyvään hoitoon. He ansaitsevat kunnolliset tutkimukset ja asianmukaisen hoidon seurannan, Liukkonen toteaa.

Suomessa ei toistaiseksi ole yhtenäistä linjausta CFS-potilaiden hoitamiseksi ja diagnosoimiseksi. Osa potilaista ei saa tarvitsemaansa hoitoa.

Valviran mukaan tarkempaa ohjeistusta tarvitaan. Asianmukaisen tiedon puuttuessa potilaat jakavat tietoa sosiaalisessa mediassa ja voivat näin altistua kokeellisille ja haittojakin aiheuttaville hoidoille.

Jatkaa Taysissa

Polon esimies Taysissa on keuhkosairauksien vastuualuejohtaja, ylilääkäri Seppo Saarelainen. Hän toteaa, että Valviran päätös perustuu Polon toimintaan yksityispuolella, ei Taysissa.

–Valvira on ohjeistanut minua valvomaan ja ohjaamaan Olli Polon lääkärintoimen harjoittamista, ja sitä on pyritty tekemään. Hän ei esimerkiksi ole päivystänyt enää vuosiin.

Saarelainen huomauttaa, että CFS on melko harvinainen sairaus.

–Ehkä kannattaa katsoa sitä potilaskirjoa, joka yksittäisellä lääkäriasemalla käy. Jos melkein kaikilla kyseisen vastaanoton potilaista on tämä sama diagnoosi, niin kyllähän se ajatuksia herättää.


Lue myös nämä


Kommentit (35)

  • Hömppähoitoja tilalle?

    ”Myös kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla on oikeus hyvään hoitoon. He ansaitsevat kunnolliset tutkimukset ja asianmukaisen hoidon seurannan, Liukkonen toteaa.”
    Valviran päätös tosiasiallisesti epäsi potilailta pääsyn parhaaseen mahdolliseen hoitoon, jota olemme Suomessa voineet saada. Liukkonen tietää vallan mainiosti, että muita hoitoja ei ole CFS:ään tarjolla ja että potilaat ovat olleet Polon hoitoihin erittäin tyytyväisiä. Jos syöpälääkärillä käy syöpäpotilaita, se on ok, mutta jos tunnetulla CFS-lääkärillä käy CFS-potilaita, niin se on helvetin epäilyttävää.

  • Fqktaa pöytään

    Haluaisin kirjallisena niiden valittajien nimet ja perustelut, miksi hoito on vaarallista. Monen psykiatrian määräämät lääkkeet ovat kokeiluja ja näyttö huomattavasti vaatimattomampaa kuin Polon lääkkeiden ja osa näistä psyykenlääkkeistä ovat todistetusti vaarallisia. Lääkkeitä on jouduttu kieltämään lapsilta jälkikäteen kun lapset alkaneet tappaa itseänsä ja monet koulusurmaajista ovat olleet näiden samojen lääkkeiden vaikutuksesta, mutta eivät vaan lääkärit ole yksityisvastaanottoa menettäneet vaikka murhaavia ja tuhoavia lääkkeitä määränneet. Nämäkin lääketeollisuuden salatut asiaakirjat paljasti USAn juristit, ei Euroopan lääkärit, vaikka sama trendi sielläkin. Saisi tulla USA:n juristit tännekin. Tästä on hyvä kirja muuten ja ihan Tanskan huippulääkärin kirjoittama, joka kertoo näistä psykiatrian ihmiskokeista. Polon potilaat sen sijaan voivat hyvin, kiitos hyvän hoidon ja ihmiset saanut apua. Psyykenlääkkeet sen sijaan. Mitä enempi on kehitetty psyykenlääkkeita, sitä enemmän masennuksesta jää sairaseläkkeelle potilaita vaikka hoitoa tehdään enemmän kuin ikinä. Jos olisi hyviä lääkkeitä, eikö ihmisten pitäisi parantua. Miksei potilaita kuunnella vaan jotain kateellisia kollegoita, jotka ei saaneetkaan määrätä CFS:ään uutta psyykenlääkettä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio