Tiede

Laaja tutkimus: Tyypin 2 diabetestä voi ehkäistä omega-6-rasvahapoilla

Timo Marttila
Laaja tutkimus: Tyypin 2 diabetestä voi ehkäistä omega-6-rasvahapoilla

Omega-6-rasvahapoilla on tutkijoiden mukaan edullisia vaikutuksia esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Omega-6-rasvahapot voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Uudessa laajassa tutkimuksessa havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä merkittävästi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo. Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet Diabetes & Endocrinology -tiedelehdessä.

Tutkimuksessa oli mukana 20 eri väestötutkimusta kymmenestä eri maasta, yhteensä 39 740 tutkittavaa. Suomesta mukana olivat Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus ja ja Itä-Suomen yliopisto.

Tutkittavat olivat tutkimusten alussa 49–76-vuotiaita. Seuranta-aikana yli 4 000 ihmistä eli joka kymmenes sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Niillä, joilla elimistön linolihappopitoisuus oli suurin, oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen verrattuna tutkittaviin, joilla oli vähiten linolihappoa elimistössä. Sen sijaan toinen omega-6-rasvahappo, arakidonihappo, ei ollut tutkimuksen mukaan yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Näin tutkittavien itsensä raportoimiin ruokavaliotietoihin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet, eivät vaikuttaneet tuloksiin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kuka kustansi tutkimuksen, margariinivalmistajatko?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio