Kuvat: Mökkiläiset saivat erikoisen isänpäivävieraan – metso rysäytti keittiöön tuuletusikkunasta

Veli Hietaniemi
Kuvat: Mökkiläiset saivat erikoisen isänpäivävieraan – metso rysäytti keittiöön tuuletusikkunasta

Metso ehti reilussa puolessa tunnissa tehdä jätöksiä ympäri Hietaniemien mökin keittiötä.

Eira TalkaAlma Media

Pahaa aavistamattomat mökkiläiset saivat Kiikoisissa erikoisemman isänpäivävieraan. Jokioisissa asuvat Veli ja Katriina Hietaniemi viettivät tyypilliseen tapaansa viikonloppua synnyinseudullaan sijaitsevalla mökillä, kun keittiön ikkunasta rysähti sisään aikuinen metso. Outo tapaus sattui lauantai-iltana kello yhdentoista maissa.

–Koirasmetson tai koppelon kohtaaminen on äärimmäisen harvinaista. Vain kerran aiemmin olen koiran kanssa luonnossa liikkuessa tavannut metson, mutta nyt tuli nähtyä silmästä silmään, kuvailee Veli Hietaniemi tapahtumia maanantaina puhelimitse.

Iso lintu rämäytti tuntemattomasta syystä sisään keittiön metsänpuoleisesta tuuletusikkunasta. Lintu päätyi matolle, josta se pyrähti pöydälle etsimään pakoreittiä.

–Onneksi emme sattuneet tielle. Olin tulossa juuri pöydän ääreen, kun metso tuli sisälle, Hietaniemi kertoo.

Veli Hietaniemi
Suojavarusteisiin pukeutunut vapaapalokuntalainen sai kannettua metson ulos.

Suojavarusteisiin pukeutunut vapaapalokuntalainen sai kannettua metson ulos.

Hietaniemi oli näprännyt keittiössä tablettikonettaan, kun tömähdys tapahtui. Pariskunnan iso bukovinankoira väisti pyrstöään röyhistelleen ja uhmakkaan pedon kohtaamisen pakenemalla heti olohuoneeseen.

–Miten paljon siitä olisi tullut tuhoa, jos koira olisi jäänyt keittiöön, Hietaniemi päivittelee.

Yritettyään turhaan rauhoittaa lintua peitolla Hietaniemi vaimoineen sulki keittiöstä olohuoneeseen johtavan oven. Hädissään ympäriinsä lennähdellyt lintu tuntui rauhoittuvan jäätyään yksin. Se ei kuitenkaan suunnannut ulos auki jätetystä eteisen ovesta.

Hietaniemi soitti hätänumero 112:een ja paikalle saapui pian Kiikoisten vapaapalokunta. Lintu ehti vielä pakoyrityksessään rikkoa keittiön suuremmankin ikkunan. Palokuntalainen sai kaapattua eläimen syliinsä lopulta tiskipöydältä.

–Sylissä se ei ollut aggressiivinen enää ja rauhoittui sisälläkin ollessaan. Reilut puoli tuntia se ehti viettää keittiössä, Hietaniemi sanoo.

Veli Hietaniemi
Kuvassa näkyvät metson tullessaan pirstoma tuuletusikkuna ja sen myöhemmin hajottama isompi lasiruutu.

Kuvassa näkyvät metson tullessaan pirstoma tuuletusikkuna ja sen myöhemmin hajottama isompi lasiruutu.

Tuhoa oleilusta kertyi asiasta aiemmin uutisoineen Iltasanomien mukaan satojen eurojen arvosta. Esimerkiksi keittiön kristallikruunu kärsi linnun leyhähtelyistä, koriste-esineitä meni rikki ja linnun ulostetta on Hietaniemen sanoin lattiasta kattoon. Talon asukkaat ja lintu sen sijaan säilyivät kunnossa.

Metso kiiruhti vpk:laisen sylistä metsään hyvissä voimissa. Linnun oudolle käytökselle Hietaniemi ei keksi syytä.

–Tuon pitäisi olla metson nukkuma-aikaa, joten sen on täytynyt säikähtää jotakin. Sekin on outoa, että se tuli sisälle pienestä tuuletusikkunasta, kun vieressä oli isompi ikkuna, hän kummeksuu.

Hietaniemi kiittelee hätäkeskuksen ja vapaapalokunnan nopeaa toimintaa tilanteessa. Hän kertoo, että aluksi hätäkeskuksesta luvattiin poliisia paikalle, mutta lopulta mökille saapui ryhmä suojavarusteisiin sonnustautuneita vapaapalokuntalaisia. Apujoukkojen valinta oli Hietaniemestä tilanteeseen oivallisesti sopiva. Ylipäätään omin voimin ei hänen tuoreen kokemuksensa mukaan pidä yrittää taltuttaa villiä eläintä.

–Kyllä tuollaisessa tilanteessa on itse niin neuvoton ja on henkilövahinkojen riski. Vastaavassa tilanteessa kannattaa heti soittaa hätänumeroon, Hietaniemi toteaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio