Kuuden suurimman kaupungin johtajat yrittävät yhä vaikuttaa sote- ja maakuntauudistuksen sisältöön: "Uudistuksella on vakavia vaikutuksia kaupunkien talouteen"

Kasvavien kaupunkien investoinnit on jatkossa rahoitettava alle puolella nykyisistä verotuloista.

Ossi Ahola / Aamulehden arkisto
Kuuden suurimman kaupungin johtajat yrittävät yhä vaikuttaa sote- ja maakuntauudistuksen sisältöön: "Uudistuksella on vakavia vaikutuksia kaupunkien talouteen"

Pormestarit Lauri Lyly (oik.) ja Jan Vapaavuori arvostelevat sote- ja maakuntauudistusta.

Kati KalliosaariAamulehti

Kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat antaneet yhteisen kannanoton sote- ja maakuntauudistuksesta.

He vaativat, että sote- ja maakuntauudistuksen tosiasialliset vaikutukset kaupunkien ja kasvavien alueiden talouteen ja toimintaedellytyksiin huomioidaan ennen päätöksentekoa.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.), Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sekä Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat.

Suurten kaupunkien johtajien mielestä lainsäädännön tulisi vastata paremmin eri alueiden haasteisiin yhtenäisen hallintomallin sijaan.

–Suurten kaupunkien roolin uudistuksessa tulisi olla selkeä. Samalla tulee varmistaa, että uudistus toteuttaa sille asetetut alkuperäiset tavoitteet, lausunnossa todetaan.

Verotulot kutistuvat

Sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisvaikutuksia tai vaikutuksia maan kasvaviin alueisiin ei lausunnon mukaan ole riittävästi arvioitu.

–On ilmeistä, että uudistuksella on erittäin vakavia ja laajakantoisia vaikutuksia erityisesti kasvavien kaupunkien ja alueiden talouteen.

Lausunnossa huomautetaan, että investointitarve säilyy kasvavissa kaupungeissa ennallaan ja pidemmällä aikavälillä jopa kasvaa.

–Uudistukseen sisältyvä merkittävä verotulojen siirto kunnilta valtiolle merkitsee, että kasvavan kaupungin investoinnit on jatkossa rahoitettava alle puolella nykyisistä verotuloista ja verotulojen kasvusta.

Maakunnilla ei olisi investointeihin osallistumiseen taloudellisia mahdollisuuksia tai toiminnallista mandaattia.

Kilpailu samoista resursseista

Kaupunkien johtajat arvelevat, että uudistuksen myötä syntyisi keskustelu maakuntien tehtäväalan laajentamiseksi. Uudistus loisi kuntien ja maakuntien välille pysyvän jännitteen, koska ne kilpailevat samoista resursseista.

–Vaikuttava kaupunkikehitys vaatii riittäviä taloudellisia resursseja sekä tiivistä yhteyttä kaupunkisuunnittelun, elinkeinopolitiikan, koulutuspolitiikan sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen välillä.

Uudistuksessa näitä työkaluja ollaan jakamassa eri toimijoille.

Suurten kaupunkien mukaan vielä on mahdollista ratkaista maakuntauudistuksen ja kaupungistumiskehityksen välinen ristiriita.

–Uudistuksen kiireinen aikataulu ei ole riittävä syy jättää selvittämättä vaihtoehtoja, joilla voitaisiin vastata erilaisten alueiden erilaisiin haasteisiin eri osissa Suomea.


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • Nimetön

    Sote-ja maakuntauudistus vahvistaa isojen kaupunkien taloutta – ei kuitenkaan riittävästi

  • Ihmisiä täälläkin

    Kyllä elämää on muuallakin kuin ns. suurkaupungeissa. Mutta se näyttää hyvin vähän päättäjiä ja ns. kaungin johtajia kiinnostavan. Tutkitusti ”luonnossa olo rentouttaa”, miksi siis sulloutua ahtaisiin kaupunkeihin ja olla kuin ”sillit suolassa”. Maaseudulla on tilaa asua ja olla luonnon lähellä,vaikka kauppa, pankki, lääkäri,koulu yms. eivät olekaan ihan nurkan takana. ”Sakissa tyhmyys tiivistyy ja taudit leviää”. Pidetään maaseutu elävänä ja palvelut kohtuullisen matkan päässä ja tiet kunnossa liikennöidä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio