Pirkanmaa

Kuoreveden Suinulan kylätalo sai kauan kaivatun suihkun ja paljon muita uudistuksia – näin 1920-luvun rakennus muuttui

Kuoreveden Suinulan kylätalolla toimii kokous- ja vapaa-ajantoiminnan tilana.

Kari Moisio
Kuoreveden Suinulan kylätalo sai kauan kaivatun suihkun ja paljon muita uudistuksia – näin 1920-luvun rakennus muuttui

Suinulan kylätalon veistosali sai uuden pöytäsirkkelin Leader-hankkeella.

Mira MetsäläKuorevesi

Suinulan punaisen kylätalon edellytykset ovat parantuneet viime vuonna merkittävästi. Kylätalolla on ollut käynnissä kaksi erillistä Leader-hanketta, joiden avulla kylätaloon on hankittu muun muassa uusia keittiökoneita ja kalustusta. Kylätalona Suinulassa toimii vanha, 1920-luvulla rakennettu koulu.

–Teemahankkeen tuella hankittiin kylätalon keittiöön uusi kiertoilmauuni, jääkaappipakastinyhdistelmä sekä tiskikone. Saliin hankittiin uudet taittuvajalkaiset pöydät sekä veistosaliin pöytäsirkkeli, kertoo Kari Moisio Suinulan kyläyhdistyksestä.

Teemahanke saatettiin loppuun viime vuonna ja sen kokonaisbudjetti oli 5 700 euroa, josta hankeavustusta kyläyhdistys sai 2 885 euroa. Teemahankkeen lisäksi Suinulan kylätalolla on ollut viime vuonna käynnissä investointihanke, jonka kokonaisbudjetti on 11 000 euroa.

–Investointihanke on viimeisiä laskutuksia ja maksatushakemusta vaille valmis. Budjetin mukaan hanketukea tulee noin 5 400 euroa, Moisio kertoo.

Investointihankkeella kylätaloon hankittiin kolmen kymmenen vuotta vanhan ilmalämpöpumpun tilalle uudet, tämän päivän tekniikalla varustetut pumput. Yksi pumppu hankittiin kännykkäohjauksella. Pumppujen lisäksi kylätalon lämmönlähteinä toimivat sähköpatterit sekä kuusi pönttöuunia.

Kari Moisio
Suinulan kylätalon mahdollisuudet muun muassa leiripaikkana paranivat suihkutilojen myötä.

Suinulan kylätalon mahdollisuudet muun muassa leiripaikkana paranivat suihkutilojen myötä.

Ilmalämpöpumppujen lisäksi puutyötilaan hankittiin vanhojen kattovalaisimien ja lämpöpattereiden tilalle pölytilavaatimukset täyttävät valaisimet ja patterit. Toiseen, isompaan WC-tilaan tehtiin myös suihkunurkkaus ja sen myötä myös isompi, 300 litran lämminvesivaraaja.

–Suihkun myötä kylätalolla on paremmat mahdollisuudet leirikäyttöön sekä toinen 60 neliömetrin sali on nyt saatu kokonaan puutyökäyttöön. Sirkkelin lisäksi on saatu lainaksi hyviä koneita säilytykseen ja kaikkien käyttöön, Moisio iloitsee.

Leader-hankkeiden lisäksi neljän viime vuoden aikana Suinulan kylätalolla kunnostettiin Moision mukaan piharakennus Kotiseutuliiton tuella ja huomattavalla määrällä talkootunteja. Seuraavatkin kunnostuskohteet ovat jo mietinnässä.

–Vanhoissa rakennuksissa riittää kunnostettavaa koko ajan. Päärakennuksen ulkomaalaus ja savupiippujen pellitys lienee seuraava kohde, Moisio sanoo.

–Lisäksi Suinulan kyläyhdistys omistaa kyläkioskin, Suinutuvan, joka muuten on myös Leader-hanke vuodelta 2002. Sekin vaatii ylläpitoa.

Suinulan kylätalo toimii kyläyhdistyksen kokousten pitopaikkansa. Sen lisäksi myös muut yhdistykset pitävät kokouksiaan kylätalolla satunnaisesti. Kerran viikossa kylätalon täyttävät joogaajat ja kerran viikossa puutyöpiiriläiset.

–Kylätaloa vuokrataan ulkopuolisille erilaisiin tilaisuuksiin. Tila on kaikkien käytössä, Moisio lisää.

Leader-ryhmä

Leader-ryhmä on yritysten, yksityishenkilöiden ja julkisorganisaatioiden kanssa toimiva paikallinen kehittäjätaho, joka tuo esiin ruohonjuuritason tarpeita ja toivomuksia maaseudun kehittämiseksi.

Leader-ryhmien päätehtävänä on aktivoida ja kannustaa oman alueensa ihmisiä ja yrityksiä mukaan laaja-alaiseen kehittämistoimintaan ja yhteistyöhön.

Leader-ryhmät käynnistävät alueillaan laatimansa ohjelman mukaisia hankkeita ja muuta toimintaa yhteistyössä teemaohjelmien, muiden kehittämishankkeiden ja organisaatioiden kanssa.

Leader-ryhmillä on itsenäinen päätösvalta.

Lähde: Ely-keskus.fi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio