Tiede

Kun mielihyvähormoni oksitosiini jyllää, sekä koira että koiran omistaja hyötyvät – tässä syy miksi

Sanni Somppi
Kun mielihyvähormoni oksitosiini jyllää, sekä koira että koiran omistaja hyötyvät – tässä syy miksi

Kun koira saa katsekontaktin hymyilevän ihmisen kasvoihin, oksitosiini virittää sen vastaanotaavaksi ihmisen viesteille.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Oksitosiinia ei kaupasta saa, mutta katsekontakti, silittäminen, rapsuttelu, hymy, läheisyys ja ylipäätään kaikki positiivinen kanssakäyminen kiihdyttävät koiran oksitosiinin eritystä.

–Kaikki toiminta, mikä luonnostaan tuottaa oksitosiinia vahvistaa koiran ja omistajan suhdetta ja kommunikaatiota, väitöskirjatutkija Sanni Somppi Helsingin yliopistosta sanoo.

Kun koirassa herättää luonnollisella tavalla mielihyvähormoni oksitosiinin eritystä, koira kiinnittää luonnostaan enemmän huomiota omistajaansa.

–Kun oksitosiini kohoaa, koira on enemmän samalla kanavalla omistajansa kanssa. Se on vastaanottavampi omistajan viesteille.

Tämä on positiivinen kierre, sillä myös omistajan oksitosiinipitoisuudet nousevat.

–Molemmat hyötyvät, kun kummankin stressitaso laskee ja kumpikin kokee mielihyvää.

Oksitosiinin vaikutusta voi hyödyntää myös koiran koulutuksessa.

Kun omistaja katsoo koiraa silmiin ja hymyilee, koiran oksitosiinitaso kohoaa.

Kun koira katsoo omistajaa silmiin, myös tämän oksitosiinit kohoavat.

Tämä vaikuttaa niin, että koira ja omistaja haluavat olla ja toimia yhdessä.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • -A-

    Meillä oli joulun aikaan meidänkin ilona naapureiden pikkuinen suomenlapinkoiran pentu, 5-kuukautinen nappisilmä. Kyllähän siinä sydän sulaa, kun sellainen pieni kaveri tapittaa suoraan silmiin ja haluaa huomiota ja kädessäni olleita nameja. 😘

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio