Kun ihminen katoaa, näillä perusteilla aloitetaan hätäetsintä – myöhemmin etsintä voi muuttua tutkinnalliseksi etsinnäksi, mutta mitään tv:stä tuttua "varoaikaa" ei ole

Poliisi
Kun ihminen katoaa, näillä perusteilla aloitetaan hätäetsintä – myöhemmin etsintä voi muuttua tutkinnalliseksi etsinnäksi, mutta mitään tv:stä tuttua "varoaikaa" ei ole

Ari Saarilammi näkyy valvontakamerakuvassa.

Harri AaltoPori

Viimeaikaiset katoamistapaukset kuten Cong Hau Doanin etsinnät Valkeakoskella ja Tallinnassa kokousmatkalla kadonneen porilaisen Ari Saarilammin tapaus ovat herättäneet suurta huomiota julkisuudessa. Monia kiinnostaa se, kuinka poliisi käytännössä toimii, kun sille ilmoitetaan kadonneesta henkilöstä.

Ylikomisario Hans Vuoti Lounais-Suomen poliisista Porista kertoo nyt yleisellä tasolla etsintöjen käytännön järjestelyistä.

–Niin kauan kuin on pienikin mahdollisuus löytää kadonnut, etsintöjä ei lopeta, Vuoti vakuuttaa.

Poliisihallituksen ohjeen mukaan kadonneen henkilön löytämiseksi järjestetään hätäetsintä, kun kadonneen arvioidaan olevan hengissä ja välittömän avun tarpeessa.

–Kyse on silloin ihmishengen pelastamisesta. Poliisi käyttää silloin kaikkia käytettävissään olevia keinoja. Hätäetsintää jatketaan niin kauan kuin voidaan olettaa, että kadonnut on hengissä ja avun tarpeessa, ylikomisario Vuoti sanoo.

Tutkinnalliseen etsintään siirrytään, jos kadonnutta ei ole hätäetsinnässä löydetty. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos marjastajaa ei ole löydetty alueelta, joka on aiemmin haravoitu esimerkiksi vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa.

Ylikomisario Vuotin mukaan poliisi ryhtyy heti toimiin, jos sille ilmoitetaan kadonneesta henkilöstä. Käytössä ei siis ole ulkomaisista tv-sarjoista tuttua "varoaikaa", jonka ajan poliisi odottaa kadonneen mahdollista ilmaantumista.

–Aina tehdään heti jotakin, tarkistuksia tai muuta, mutta tapauskohtaisesti päätetään, mitä tehdään. Jos tulee tieto esimerkiksi lapsen katoamisesta, hätäetsintä aloitetaan aikailematta, Vuoti vahvistaa.

Jos henkilö katoaa ulkomailla, tutkintavastuu on sen maan viranomaisilla, jossa katoaminen on tapahtunut.

–Suomen poliisi ottaa yhteyttä suurlähetystöön ja tekee tiivistä yhteistyötä sikäläisten viranomaisten kanssa. Poliisilla on ulkomailla myös yhdyshenkilöitä, joilta saamme ajantasaista tietoa etsintöjen sujumisesta. Saamme myös ulkomaisen tutkijan tiedot, joten voimme olla suoraan yhteydessä myös häneen.

Jos ulkomailla kadonnutta ei kohtuullisessa ajassa löydetä, hänestä tehdään keskusrikospoliisin kautta kansainvälinen etsintäkulutus.

Poliisin kokemusten mukaan aikuisen henkilön katomaisen taustalla voi olla monenlaisia syitä.

–Henkilö voi olla esimerkiksi menehtynyt sairauskohtaukseen tai hän on saattanut joutua rikoksen uhriksi. Mutta on myös tilanteita, joissa elämäntilanne on sellainen, että henkilö haluaa jättää kotimaan taakseen ja pakenee ulkomaille aloittaakseen uuden elämän eikä enää pidä yhteyttä omaisiin.

Jossakin vaiheessa poliisi joutuu kuitenkin nostamaan kädet pystyyn.

–Poliisiltakin loppuvat keinot, jos täysivaltainen aikuinen on vain lähtenyt ulkomaille ja kadonnut sen tien, eikä häntä epäillä mistään rikoksesta. Ei siis paljon ole silloin tehtävissä, Vuoti sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Poliisi vei

    Poliisi pidätti perheellisen lähiomaiseni liikennerikkomuksesta kenenkään näkemättä ja häntä pidettiin tutkintavankeudessa, eikä annettu soittaa kotiin eikä kenellekään. Viikon päästä hänet päästettiin soittamaan. Käsittääkseni kyseessä oli kidnappaus. Hautajaisjärjestelyjä olivat jo omaiset miettineet ja järjestivät vapaaehtoisia etsintöjä, koska arvelivat tämän löytyvän kuolleena. Poliisit eivät kertoneet mitään katoamisilmoitusta tehdessäkään vaan kirjasivat vain katoamisen. Näin Suomessa tänä vuonna.

  • Ihmettelevä utelias

    Hienoa että nykyään on käytäntönä poliisin ryhtyminen etsintöihin heti ilman vuorokauden ”varoaikaa” .
    Tiedustelisinkin kuinka kauan tällainen käytäntö on ollut voimassa? Toisenlaisiakin kokemuksia on.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio