Kultaa Orivedellä kaivavan Dragon Miningin ympäristölupahakemus hylättiin jälleen – aiemmat selvitykset riittivät hallinto-oikeudelle

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi ympäristöluvan hylkäämisestä tehdyt valitukset.

Kari Mankonen
Kultaa Orivedellä kaivavan Dragon Miningin ympäristölupahakemus hylättiin jälleen – aiemmat selvitykset riittivät hallinto-oikeudelle

Dragon Miningillä on kaivostoimintaa Ruotsissa ja Suomessa. Kuvassa kaivos Huittisten Jokisivussa.

Essi LehtoAamulehti

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Pirkanmaalla kultaa kaivavan Dragon Mining oy:n valituksen Oriveden kaivoksen ympäristöluvasta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi joulukuussa 2015 Dragon Miningin ympäristölupahakemuksen ja hakemuksen sekoittumisvyöhykkeestä. Aluehallintovirasto perusteli tuolloin päätöstä kaivoksen läheisten vesistöjen saastumisella.

Sekä Dragon Mining että Pirkanmaan ely-keskus valittivat aluehallintoviraston päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

Australialaiseen konserniin kuuluva kaivosyhtiö perusteli valitustaan sillä, ettei sen nykyinen toiminta heikennä luontoarvoja ja ilmoitti vähentäneensä vesistöjen kuormitusta. Ely-keskus puolestaan vaati valituksessaan, että Dragon Miningille pitäisi myöntää väliaikainen ympäristölupa, jotta kaivos voidaan sulkea hallitusti ja sulkemisen vaikutukset ympäristöön minimoida.

Hallinto-oikeuden päätöksestä äänesti neljä hallinto-oikeuden tuomaria. Yksi tuomareista esitti poikkeavan ratkaisuehdotuksen, jossa asia olisi palautettu lupaviranomaiselle, eli aluehallintovirastolle, ja vaadittu kaivosyhtiötä toimittamaan aluehallintovirastolle lisää selvityksiä esimerkiksi lähivesistöjen kunnostamisesta.

Äänet menivät tasan, joten puheenjohtaja hallinto-oikeustuomari Marja Lammen ääni ratkaisi ja valitukset hylättiin. Hallinto-oikeus katsoi, että aluehallintovirastolla on ollut käytettävissään riittävästi tietoa asian ratkaisemiseksi.

Dragon Miningin Vammalan yksikön johtaja Ilpo Mäkinen sanoo tiistaina, että Suomen yhtiö aikoo seuraavaksi tutustua hallinto-oikeuden päätökseen ja tehdä sitten oman päätöksensä mahdollisista jatkotoimista.

Kaivostoimintaa vuodesta 2006

Dragon Miningille myönnettiin Orivedelle määräaikainen ympäristölupa vuodesta 2006 vuoteen 2010. Vuonna 2008 korkein hallinto-oikeus päätti, että lupa on voimassa siihen asti, että uusi ympäristölupa on lainvoimaisesti ratkaistu.

Aluehallintoviraston mukaan toiminta on vaikuttanut merkittävästi Ala-Jalkajärveen, Horhanpuroon, Peräjärveen ja lähellä sijaitsevaan Natura-alueeseen. Virasto totesi myös, että jatkuessaan kaivostoiminta aiheuttaisi vesistöihin merkittävää pilaantumista.

Tiistaisessa päätöksessään hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, ettei kaivoksen nykyinen toiminta heikennä läheisen Natura-alueen luonnonarvoja, koska Horhanpuron luonnonarvot ovat jo tuhoutuneet ennen aiemman luvan myöntämistä. Nykyiset päästöt ylläpitävät pilaantumista.

Päätös ei ole lainvoimainen, koska siihen voi vielä hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Kaivostoiminta voi jatkua Orivedellä, kunnes asiasta on annettu lainvoimainen päätös.


Kommentit (2)

 • jukkis

  Joka kuraojalla ja lammikolla on kuulemma niin suuri luontoarvo että niitä suojellakseen voi näivettää koko suomen.

 • Nimetön

  ”Ely-keskus puolestaan vaati valituksessaan, että Dragon Miningille pitäisi myöntää väliaikainen ympäristölupa, jotta kaivos voidaan sulkea hallitusti…”

  Ely-keskus koitti Talvivaara-huijaus-kikkaa. Lopettamsen vuoksi annetaan lupa. Mutta lopetus kestää kymmeniä vuosia. Nytkin luvaton toiminta jatkuu Orivedellä.

  Maakuntahallinon tultua yksikään viranomainen ei pysty keskeyttämään luvatonta, pysyvää vahinkoa tuottavaa toimintaa, Uudistuksessa viranomaisilta viedään valta. Sellainen sote. Onneksi järki voittaa ja järjettömyys häviää. Sipilän hallitus syksyllä – NOT.

  Kaivosyhtiön omilla luvilla ja tutkimuksilla ei ole enää luottamusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio