Lääkärit joutuisivat työskentelemään yksinään: Kukaan ei halua töihin turvattomalle Nokian Siuron terveysasemalle

Kaiken huipuksi taas laaja vesivahinko – tiloja ei saada terveydenhoitoon sopiviksi ainakaan tämän vuoden aikana.

Jorma Huovinen
Lääkärit joutuisivat työskentelemään yksinään: Kukaan ei halua töihin turvattomalle Nokian Siuron terveysasemalle

Nokian Siuron terveysasema on ollut suljettuna kosteusongelmien takia koko tämän vuoden. Irti piikattua betonia kärrättiin siirtolavalle jo viime tammikuussa.

Jorma HuovinenAamulehti

Nokian Siuron terveysaseman pyörittäminen aiheuttaa kaupungille ylipääsemättömiä ongelmia.

Rakennuksen kosteusongelmien takia terveysasema on ollut pois käytöstä koko tämän vuoden, ja viimeisin ongelma paljastui 28. lokakuuta. Nyt näyttää siltä, ettei asemaa voida ottaa terveydenhoitotilaksi ainakaan tämän vuoden puolella.

Toinen suuri ongelma on saada ammattitaitoista henkilöstöä työpisteeseen, jossa lääkäri joutuisi työskentelemään yksikseen.

Sulku jatkuu kunnostustöiden takia

Nokian perusturvalautakunta päätti tiistaina, että terveysaseman sulkua jatketaan, kunnes vesivahingon vaatimat kunnostustyöt on tehty ja tila on todettu terveydenhuollon toimintaan sopivaksi.

Lautakunta edellyttää korjaustoimien käynnistämistä välittömästi. Kunnostustoimien jälkeen on toteutettava sisäilmatutkimukset.

–Jos tilat osoittautuvat käyttökelvottomiksi, selvitetään mahdollisuudet vapautua vuokranmaksuvelvollisuudesta, päätökseen kirjattiin.

Terveysasemalle lähdetään hakemaan vakituista lääkäriä sen jälkeen, kun tilat ovat käyttökelpoiset.

Jorma Huovinen

Virka puoliksi pääterveysaseman kanssa?

Hakijoiden saamiseksi mahdollistetaan viran hoitaminen puoliksi Siuron terveysasemalla ja puoliksi pääterveysasemalla.

Toissijaisesti toiminta järjestetään sijaisresurssin turvin vastaavalla järjestelyllä.

Henkilöstön saatavuus Siuron terveysasemalle on ollut aseman pienen koon sekä aiempien potilas- ja työturvallisuusuhkien vuoksi haastavaa.

Omalääkäri lähti keskustaan

Siuron virassa ollut omalääkäri haki kesällä 2017 pääterveysasemalta vapautunutta omalääkärin virkaa ja samalla siirtoa pääterveysaseman virkaan, johon hänet pätevimpänä hakijana valittiin.

Vakanssimuutos toteutettiin 17. heinäkuuta alkaen. Siirron hakemisen syynä olivat erityisesti koetut potilas- ja työturvallisuusongelmat Siuron terveysasemalla.

Siuron terveysaseman lääkärin virka laitettiin hakuun kesätauon jälkeen.

Sijaisetkaan eivät halua Siuroon

Syyskuussa päättynyt haku osoitti, ettei virkaa saada täytettyä. Virkaa on tarjottu myös terveyskeskuksessa toimiville sijaisille, mutta kukaan ei ole halunnut hakea virkaa, jonka toimipiste on Siuron terveysasemalla.

Koska kyseessä on hyvin pieni terveysasema, lääkärit eivät halua hakeutua työpisteeseen, jossa ei ole muita oman ammattialan työntekijöitä.

Lisäksi hiljattain valmistuneilla lääkäreillä pitää olla tukena ohjaava lääkäri, joka on käynyt ohjaajakoulutuksen. Silloin kyseiset lääkärit eivät voi olla pysyvästi töissä erillisessä toimipisteessä.

Osaviikkoinen vastaanotto Siuroon?

Järjestely, jossa lääkäri on töissä Siuron terveysasemalla puolet työajastaan ja puolet pääterveysasemalla, voisi lisätä virasta kiinnostuneiden määrää.

Jos viran täyttö ei onnistu, on vaihtoehtona sijaisen tuettuna hoitama osaviikkoinen vastaanotto Siurossa. Kolmantena vaihtoehtona on ostopalvelulääkärin hankinta, joka on kallein vaihtoehto.

28. lokakuuta tapahtuneen vesivahingon takia terveysasemaa ei voida toistaiseksi avata, ennen kuin kunnostustyöt on tehty ja tila todettu terveydenhoitoon sopivaksi tilaksi.

Tilapalveluiden antaman alustavan arvion mukaan tiloja ei saada käyttökuntoon ainakaan tämän vuoden puolella.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Hyvä keksiä erilaisia syitä. Edellinen taisi olla ettei löytynyt päteviä hakijoita? Mitähän jos päättäjät katsoisivat peiliin ja tosissaan alkaisivat tekemään asialle jotain. Siuro-Linnavuori veroeurot kyllä kelpaa Nokian keskustan kehittämiseen mutta jos alettaisiin satsata tänne reunemmallekin.

  • Betoniraudoittaja

    ”Nyt lääkärin hakuun te-toimiston kautta ja kun työtön lääkäri löytyy eikä halua ottaa vastaan paikkaa, niin karenssi päälle, kuten muillekin kieltäytyville.”

    Se on tuo lääkärikunta onnistunut pitämään ammattinsa ja koulutuksensa tabusta kiinni siinä määrin tehokkaasti, että koulutettavien määrien ollessa mitä on, ei varmaankaan kovin paljoa löydy työttömiä lääkäreitä. Kun on näemmä varaa valita minne toimipisteelle ei halua mennä

    En le ennen kuullutkaan että jonkun muun ammatin harjoittajia voisi pakottaa töihin paikkoihin joissa olosuhteet karmeat. Näinhän meillä työoloja hienosti parannetaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet