100 vuotta sitten

"Kova kohtalo näkyy vainoavan Suomen kansan valtiollista vapautta" – Sata vuotta sitten itsenäisyyden aika lähestyi

Sata vuotta sitten Aamulehti kehotti "Suomen kansaa ja sen eduskuntaa ensinnä turvaamaan kansallisen ja valtiollisen olemassaolomme perusedellytykset" ja sitten vasta kilpailemaan maan kaipaamista uudistuksista.

"Kova kohtalo näkyy vainoavan Suomen kansan valtiollista vapautta" – Sata vuotta sitten itsenäisyyden aika lähestyi
Minna KurkiAamulehti

Sata vuotta sitten tällä viikolla Suomen itsenäisyys oli jo ovella. Aamulehti kirjoitti aihepiiristä tiistaina 27. marraskuuta 1917.

"Vuosisatoja on Suomi ollut riippuvaisessa asemassa vieraan vallan alla. Ensinnä yli kuusisataa vuotta Ruotsin ja sitten toistasataa vuotta Venäjän yhteydessä", lehti aloitti.

"Suomen kansan historia kertoo enemmän vastoin- kuin myötäkäymisen päivistä. Kärsimystä ja vaivannäköä on kansamme elämä ollut täynnä."

Lehti näki Ruotsin vallan kauden monissa suhteissa eteenpäinmenoa. Silloin "lainalainen järjestys" juurtui maahan ja sen suojissa kypsyttiin autonomiaan.

"Mutta venäläinen taantumus saattoi Suomen kansallisen ja valtiollisen olemassaolon yhä enemmän uhatuksi ja yhä kauemmaksi näytti siirtyvän riippumattomuutemme toteutuminen", lehti kirjoitti.

Se haukkui (jälleen) sosialistit siitä, ettei Venäjän vallankumouksesta ole otettu irti mahdollisuutta Suomen kansan valtiolliseen vapautukseen.

"Asettaen luokkaetunsa korkeammalle yhteisetua ryhtyi sosialistinen puolue veriveljeyteen venäläisten bolshevikien kanssa, jotka samaan aikaan pyrkivät valtaan Pietarissa.

"Paitsi niitä lukuisia kauhuntekoja, joita suurlakkoviikolla tehtiin ja joita ei voi jättää laillista edesvastuusta vaille, oli suuri se onnettomuus, jonka sosialistinen "vallankumous" valtiollisesti aiheutti. Lykkäämällä hallituskysymyksen ratkaisua jätti se maan tärkeällä hetkellä ilman hallitusta ja tekemällä liiton vieraitten kanssa antoi se pahan iskun takaapäin Suomen itsenäisyydelle. Juuri silloin kun Suomi tosiasiallisesti oli irti Venäjän vallanpitäjistä, tahtoi sosialistinen puolue edelleen tehdä maamme riippuvaksi niistä mullistuksista, jotka Venäjää tärisyttävät."

Lehti päätyi lopettamaan:

"Kova kohtalo näkyy vainoavan Suomen kansan valtiollista vapautta. Joka kerran, kun siihen on tarjoutunut tilaisuus, on keskinäinen eripuraisuus johtanut huonoihin tuloksiin. Surullista on, jos nykyistäkään etsikkoaikaa ei osata oikein käyttää, sillä mitä nyt laiminlyödään, sen korjaamiseen tulee tuskin koskaan yhtä suotuisaa hetkeä. Tietoisuus tästä velvoittakoon Suomen kansaa ja sen eduskuntaa ensinnä turvaamaan kansallisen ja valtiollisen olemassaolomme perusedellytykset ja sitten vasta laillisella tavalla kilpailemaan keskenään oikeutettujen kansanvaltaisten uudistusten toimeenpanossa. Vain tätä tietä turvataan kansamme tulevaisuus."

Aamulehti käy läpi sadan vuoden takaisia lehtiä Suomen juhlavuoden kunniaksi. Koko kirjoituksen ja muut päivän uutiset voit lukea täältä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio