Opiskelu

Koulubussin penkit tulevat syrjäkylien lapsille tutuksi – Hennan, Henrikin ja Heikin koulumatkoihin kuluu liki 400 tuntia lukuvuodessa

Syrjäkylien lasten päivittäinen koulumatka voi kestää tuntitolkulla. Huittisten Huhtamosta matkoihin tuhrautuu pari tuntia päivässä.

Kari Mankonen
Koulubussin penkit tulevat syrjäkylien lapsille tutuksi – Hennan, Henrikin ja Heikin koulumatkoihin kuluu liki 400 tuntia lukuvuodessa

Huittisten Huhtamossa asuvien Henna ja Henrik Hosikkeen koulumatka kestää pari tuntia päivässä. Henna käy 7. luokkaa Pellonpuiston yläkoulussa ja Henrik 3. luokkaa Suttilan koulussa.

Harri VallinHuittinen

Linja-auto pysähtyy maantien varteen Huittisten Huhtamossa, ja kyydistä jää kaksi koululaista. He ovat Pellonpuiston yläkoulun 7-luokkalainen Henna Hosike ja hänen veljensä, Suttilan koulun 3-luokkalainen Henrik Hosike.

Heidän koulupäivänsä oli päättynyt noin tuntia aiemmin, ja koulumatkoihin kului päivän aikana pari tuntia. Aikaan on laskettu mukaan odotusajat, kuten ne lasketaan mukaan koulumatkan kestoon myös perusopetuslaissa.

–Viiden perheen lapsilla on Huhtamossa vielä pidempi koulumatka, sanoo perheen äiti Anne Kangasvuori-Hosike.

Vanhempia sisaruksiaan aiemmin koulusta päässeen Heikki Hosikkeen koulumatkoihin meni vähän yli 2 tuntia. Hän käy Suttilan koulun 2. luokkaa.

Sisarukset ovat yhtä mieltä siitä, että koulumatka on tuskastuttavan pitkä. Samoilla linjoilla on heidän äitinsä.

–Varsinkin nuorempina lapset olivat kotiin päästyään tosi väsyneitä.

Talvikelit viivyttävät kuljetuksia

Lain mukaan alle 13-vuotiaiden lasten koulumatka saa kestää odotuksineen enintään 2,5 tuntia päivässä. Jos oppilas on täyttänyt lukuvuoden alkaessa 13 vuotta, on matkan enimmäiskesto kolme tuntia.

Huittisten sivistyspalvelukeskuksen toimistonhoitaja Anja Halénin mukaan kaupungin koulukuljetukset on saatu järjestymään lain vaatimusten mukaisesti. Muutamalla Huhtamon–Kanteenmaan suunnalla asuvalla oppilaalla raja kuitenkin hipoo sallittua.

–Ongelmana ovat talvikelit, jolloin linja-auto saattaa olla myöhässä.

Henrik muistelee, että bussi on ollut tänä talvena pari kertaa myöhässä huonon ajokelin takia. Talvikelit voivat aiheuttaa koulukuljetuksiin muitakin ongelmia. Henna oli nelinen vuotta sitten koululaisia kuljettaneen bussin kyydissä, kun se ajoi penkkaan.

Kari Mankonen
Henna, Henrik ja Heikki Hosike pitävät koulumatkojaan tuskastuttavan pitkinä. Heidän äitinsä Anne Kangasvuori-Hosike on samoilla linjoilla.

Henna, Henrik ja Heikki Hosike pitävät koulumatkojaan tuskastuttavan pitkinä. Heidän äitinsä Anne Kangasvuori-Hosike on samoilla linjoilla.

Kahden tunnin päivittäinen koulumatka tarkoittaa, että lukuvuoden aikana matkoihin tuhrautuu aikaa noin 380 tuntia. Toisella mittayksiköllä ilmaistuna se on lähes 16 vuorokautta. Huhtamon alueella koulumatka on sama myös esioppilaille, jotka käyvät esikoulua Lauttakylän koulun yhteydessä.

–Auto käy ensin Suttilan koululla ja sitten yläkoululla ja lukiossa. Esikoululaiset jätetään Lauttakylän koulun eskariin Sahkolle ihan viimeisenä, Anne sanoo.

Viisilapsisen perheen toiseksi nuorin lapsi Helmi, menee esikouluun parin vuoden päästä.

–Kun Henna oli eskarissa, linja-auton reitti meni Huhtamossa toisin päin, joilloin koulumatka kesti meiltä vielä kauemmin, sanoo perheen isä Tero Hosike.

Koulukuljetusasiat ovat miehelle tuttuja, sillä hän istuu Huittisten sivistyslautakunnassa keskustan edustajana. Vanhemmilta tulee hänen mukaansa herkästi palautetta, jos kuljetuksen enimmäisaika ylittyy.

–Vanhemmat katselevat kelloa aika tarkasti ja pitääkin katsella. Onhan se kaksi ja puoli tuntiakin lapselle pitkä aika.

Kari Mankonen
Tero Hosikkeen kouluikäisten lasten, Henrikin, Heikin ja Hennan koulumatka kestää pari tuntia päivässä. Pidempiäkin koulumatkoja Satakunnassa taitetaan.

Tero Hosikkeen kouluikäisten lasten, Henrikin, Heikin ja Hennan koulumatka kestää pari tuntia päivässä. Pidempiäkin koulumatkoja Satakunnassa taitetaan.

Huhtamo ei suinkaan Satakunnan ainoa kolkka, jossa lasten koulumatkat venyvät pitkiksi. Selvästi yli kahden tunnin päivittäisiä koulumatkoja taitetaan ainakin Porin, Merikarvian ja Kankaanpään reuna-alueilta.

Porissa koulukuljetuksiin kuluu sivistystoimialan kuljetussuunnittelija Kai Leppimäen mukaan eniten aikaan Lavian ja Noormarkun yhtenäiskoulujen pitkän koulumatkan oppilailla. Joillakin yli 13-vuotiailla oppilailla koulukuljetuksiin voi kulua joinakin päivinä 2,5–3 tuntia.

–Pisimmillään päivittäiset koulukuljetukset kestävät oppilailla 2–2,5 tuntia.

Merikarvialla ajallisesti pisimmät koulumatkat ovat sivistysjohtaja Jari Kosman mukaan Honkajärvellä asuvilla lapsilla. Kaikkein pisin matka on yhdellä esikoululaisella, jonka päivittäinen koulumatka kestää 2,5 tuntia.

Kankaanpäässä koulumatka kestää sivistystoimen toimistosihteeri Pirjo Koskensalon mukaan odotuksineen enimmillään 2 tuntia ja 50 minuuttia. Yli 2,5 tunnin koulumatkan taitaa keskimäärin kaksi tai kolme oppilasta päivässä. Pisimmät kuljetusajat ovat Santaskylän suunnalla asuville oppilaille ja niille Korvaluoman alueen oppilaille, jotka käyvät koulua kaupungin keskustassa.

noin 2 tunnin koulumatkoja taitetaan ainakin Raumalla, Siikaisissa, Kokemäellä ja Eurassa.

Erityisoppilaiden koulumatkat pidempiä kuin muilla

Erityisoppilaiden koulumatkat voivat venyä pidemmiksi kuin muilla. Esimerkiksi Ulvilassa he käyvät sivistyksen toimialasihteeri Erja Nevanperän mukaan koulua kaupungin keskustassa, jolloin koulumatka kestää pisimmillään noin 2,5 tuntia. Yleisopetuksen pisimmät koulumatkat kestävät noin 2 tuntia.

Erityisoppilaita käy koulussa jopa toisessa kunnassa, jos kotikunnalla ei ole hänelle soveliainta opetusryhmää. Esimerkiksi Kankaanpäässä käy Koskensalon mukaan paljon erityisen tuen oppilaita muista kunnista. Osalla heistä koulumatka kestää odotuksineen yli 3 tuntia.

Koulukuljetusten kilometrirajat

Lakisääteinen kilometriraja esi- ja peruskoululaisten ilmaiseen koulukuljetukseen on 5 km.

Siikaisissa raja on esikoululaisille 1 km ja 1–2-luokkalaisille 3 km.

Karviassa raja on 6. luokkaan saakka 3 km.

Honkajoella, Huittisissa, Kankaanpäässä ja Porissa raja on 3. luokkaan saakka 3 km. Porissa raja on sama myös kaikilla Herttuan, Kallelan ja Koivulan erityisen tuen oppilailla.

Eurajoella, Jämijärvellä, Merikarvialla, Nakkilassa ja Raumalla raja on 2. luokkaan saakka 3 km.

3 km:n raja on talvisin käytössä Kokemäellä 2- ja Pomarkussa 3-luokkalaisiin saakka.

Säkylässä maksuton kuljetus voidaan myöntää huoltajan hakemuksesta 1–2-luokkalaisille ja talvisin 1–6-luokkalaisille, jos matkaa on yli 3 km ja tietyt edellytykset täyttyvät.

Eurassa esikoululaisten raja on 3 kilometriä.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Ei muuta kuin maatila tai omakotitalo kainaloon, kun koulupaikka muuttuu.
    Maalla ei muuteta yhtä helposti kuin kaupungissa.
    Mutta sitähän ei kaupunkilaiset ymmärrä näköjään.

  • Nimetön

    Olen vakuuttunut siitä, että entisissä kyläkouluissa kasvoi viisaampia kansalaisia kuin nykyajan levottomissa ”jättikouluissa” ajomatkarasituksineen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio