terveys

Koukuttava kipulääke saattaa sekoittaa pään jo kertakäytöllä – Lääke päätyy potilaalle tavan, kiireen ja järjestelmäongelmien vuoksi

Lääkärit määräävät poikkeuksellisen paljon kipulääkkeitä, joista voi aiheutua riippuvuutta. Parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmälääke voi koukuttaa äärimmillään jopa yhdestä tabletista.

Jenni Gästgivar
Koukuttava kipulääke saattaa sekoittaa pään jo kertakäytöllä – Lääke päätyy potilaalle tavan, kiireen ja järjestelmäongelmien vuoksi

Parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmälääke voi koukuttaa äärimmillään jopa yhdestä tabletista. Yksi lääkkeen tunnetuista kauppanimistä on Panacod.

Mimma Lehtovaara

Kärjistetysti kyse on kiireen, potilasmäärän, tietojärjestelmäongelmien, koulutuksen, perinteen ja tiedonpuutteen yhdistelmästä. Sen seurauksena Suomessa on syntynyt tilanne, jossa lääkärit määräävät poikkeuksellisen paljon kipulääkkeitä, joista voi aiheutua riippuvuutta.

Tällaisia lääkkeitä ovat eritoten parasetamolia ja kodeiinia sisältävät yhdistelmävalmisteet, joita käytetään esimerkiksi tapaturmien, leikkausten jälkeen ja syöpäkipujen hoidossa.

Kela lähetti aiemmin tänä vuonna paimenkirjeen yli 4  500 lääkärille, jotka olivat määränneet yhdistelmälääkettä uusille potilailleen isoina pakkauksina.

Professori Hannu Kokki Itä-Suomen yliopistosta epäilee, että osa potilaista saa yhdistelmälääkkeen reseptin "pikkaisen kevyesti". Kyse ei ole joka vaivan yleislääkkeestä.

–  Jos lääkärit jaksaisivat miettiä, mitä lääkevalmisteet sisältävät, miten ne vaikuttavat ja millaisia ovat vaikuttavien aineiden annokset, uskon, että vihdoin päästäisiin ylettömästä parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmän käytöstä eroon.

STT:n haastattelemat asiantuntijat korostavat, että parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmälääkkeet ovat oikein käytettyinä tarpeellisia ja tehokkaita, mutta niiden määräämisessä tulee olla tarkka. Lääkkeet on yleensä tarkoitettu vain lyhyeksi avuksi.

Sähköinen järjestelmä voi estää lääkeshoppailun

Sähköinen resepti ja Kansallinen Terveysarkisto (Kanta) auttavat lääkäriä näkemään kaikki potilaalle kirjoitetut reseptit. Uudistuksen yhtenä tavoitteena on estää potilasta pyytämästä monelta lääkäriltä samaa lääkettä. Pahimmillaan potilas saattaa kiertää kymmenillä vastaanotoilla.

Paraskin järjestelmä on hyödyllinen vain, jos se toimii.

–  On kiusallista, että aika usein on tilanne, jossa järjestelmä kaatuu, eikä sieltä näekään mitään, valittaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Ylilääkäri Riitta Pöllänenkin Valvirasta on tietoinen käyttökatkoksista ja siitä, että järjestelmän hidastelu haittaa käytännön työskentelyä.

–  Ehkä on myös niin, että kiireessä ei ehditä tarkistaa tilannetta tai luotetaan siihen, mitä potilas sanoo.

Kodeiinin ja parasetamolin yhdistelmää määrätään osin myös tavan ja perinteen vuoksi enemmän Suomessa kuin monissa muissa maissa. Ylilääkäri Jari Välimäki Kelasta toteaa, että jo nuorten lääkärien koulutuksessa ehdotetaan näiden lääkkeiden käyttöä, vaikka valinta voisi olla toinenkin. Professori Kokki puolestaan huomauttaa, että lääkkeen määräämistä on lisännyt myös lääketeollisuuden voimakas markkinointi.

Yksi tunnetuista kauppanimistä on Panacod.

Salakavala koukuttaja

Parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmälääke voi koukuttaa äärimmillään jopa yhdestä tabletista.

Kodeiinin kipua lievittävä ominaisuus toimii niin, että se muuttuu elimistössä morfiiniksi. Joillain ihmisillä, noin yhdellä viidestätoista, kodeiini muuttuu morfiiniksi poikkeuksellisen tehokkaasti. Heidän riskinsä riippuvuuteen on suuri. Lääke ei vain vie kipua, vaan lisäksi siitä tulee euforinen, hyvä olo.

Tällöin sen käyttö voi jäädä päälle.

–  Siitä voi lähteä liikkeelle salakavala riippuvuus, jos lääkitystä jatketaan liian pitkään, sanoo A-klinikkasäätiön päihdesairaalan ylilääkäri Margareeta Häkkinen.

Lääkäriliiton Halila myöntää, että lääkärikunnan piirissä ei ehkä ole aina ihan ymmärretty näiden lääkkeiden pitkäaikaiskäytön riskejä.

Colourbox

Näin lääkäreitä ohjeistetaan

1. Pohdi, onko parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmiste paras juuri tälle potilaalle hänen vaivaansa.

2. Älä uusi tuntemattoman potilaan reseptiä.

3. Kirjoita äkillisen kivun hoitoon vain pieni määrä yhdistelmävalmistetta.

4. Käytä yhdistelmävalmistetta vain tarkan pohdinnan jälkeen nuorille, lääkekoukkuun aiemmin jääneille, päihderiippuvaisille tai heille, joilla muutoin on suurentunut riski riippuvuudesta.

5. Jos potilaan käyttö pitkittyy, selvitä syy, harkitse muita kivunhoitomenetelmiä ja aloita tarvittaessa vieroitus.

6. Pyydä ongelmatilanteessa neuvoja.

Opioidi on lääkkeenä tehokas, huumeena helvetillinen

Opioidit, opiaatit ovat kipulääkkeitä, jotka vaikuttavat pääasiassa keskushermostoon.

Niitä saa vain lääkärin määräyksestä.

Opioidit ovat tehokkaita sekä pitkäaikaisen että äkillisen kivun hoidossa, kuten leikkausten tai tapaturmien yhteydessä tai syöpäpotilailla.

Tehokkuutensa perusteella opioidit jaetaan mietoihin, keskivahvoihin ja vahvoihin.

Esimerkiksi kodeiini on mieto.

Kodeiinia on vain yhdistelmälääkkeessä joko parasetamolin tai ibuprofeenin kanssa.

Suomen käytetyimmät opioidia sisältävät valmisteet ovat kodeiinin ja parasetamolin yhdistelmiä.

Suurin osa niistä on sairausvakuutuksesta korvattavia.

Viime vuonna tällaisia lääkkeitä osti Suomessa noin 270  000 ihmistä.

Yksi tunnetuimmista on kauppanimeltään Panacod.

Fimean tilaston mukaan kulutus on ollut suurimmillaan vuonna 2009 ja on sen jälkeen pikku hiljaa vähentynyt.

Opioidien käyttöön liittyy riski muun muassa riippuvuudesta ja väärinkäytöstä.

Opioidiriippuvuus voi nopeimmillaan syntyä jo ensimmäisistä lääkeannoksista.

Riippuvuuden riskiä lisäävät esimerkiksi perinnölliset syyt, alkoholi- tai tupakkariippuvuus, masennus sekä aiemmat lääkekoukut.

Huumausaineena opiaatti aiheuttaa välittömän hyvän olon, jolloin myös kipu ja nälän tunteet häviävät.

Suuremmilla annoksilla käyttäjä tuntee olonsa lämpimäksi ja olotila on vuorotellen virkeä ja unelias.

Väärinkäyttö voi johtaa voimakkaaseen riippuvuuteen.

Vieroitusoireina ovat muun muassa kivut, pahoinvointi, kouristukset ja hikoilu.

Mitä tapahtuu jos lääkäri määrää liian hölläkätisesti opioideja?

Kysyimme, miten viranomaiset menettelevät, jos lääkärin epäillään määräävän esimerkiksi opioideja liian helposti. Vastaajana on ylilääkäri Riitta Pöllänen Valvirasta eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta.

Vaihe 1

Valvira saa tiedon epäilystä yleensä joko apteekista tai lääkärin työnantajalta.

Vaihe 2

Valvira arvioi, kuuluuko asian selvittely sille ja missä laajuudessa, vai siirretäänkö se muulle viranomaiselle.

Vaihe 3

Valvira tekee reseptikyselyt apteekkeihin. Niistä ilmenee, kuinka paljon kyseinen lääkäri on määrännyt tätä lääkettä.

Vaihe 4

Virasto arvioi potilasasiakirjojen perusteella, onko lääkkeen määrääminen ollut asianmukaista ja perusteltua.

Vaihe 5

Lääkäri ja hänen työnantajansa antavat asiassa selvityksen.

Vaihe 6

Valvira arvioi näiden perusteella, onko toiminta ollut asianmukaista vai tarvitaanko lisätietoja esimerkiksi lääkärin ammattitaidosta, terveydentilasta, asiantuntijalausunto tai tarkastuskäynti.

Vaihe 7

Lääkäriä kuullaan ja hän saattaa saada esimerkiksi huomautuksen.

Vaihe 8

Asia voidaan tarvittaessa vielä viedä erilliseen valvontalautakuntaan.

Vaihe 9

Lautakunta voi lääkäriä kuultuaan antaa kirjallisen varoituksen tai rajoittaa lääkärin ammattioikeuksia tai poistaa ne.

Valvontalautakunnassa tehtiin vuonna 2015 hieman yli 200 ja vuonna 2016 hieman alle 200 päätöstä. Tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä päätöksiä oli noin 80. Luvuissa ovat mukana myös muut ammattihenkilöt. Valtaosassa eli noin 70 prosentissa kyseessä on ollut epäasiallinen opioidien määrääminen joko potilaalle tai lääkärille itselleen.


Kommentit (16)

  • Niinpäniina

    Panacod onkin aivan erinomainen huume. Panadol aiheuttaa maksavaurion paljon ennenkuin vaikuttavalla kodeiinilla pääsee minkäänlaiseen euforiaan. Mutta kertokaapas miksi lääkäri haluaa tarjota mieluummin Tramadolia tai opiaattilaastareita krooniseen kipuun jonka hoitamiseen Panacod on todettu erittäin hyväksi? Ei kiinnostaisi olla jatkuvasti sekaisin mutta miksi tätä jatkuvasti tarjotaan vaihtoehdoksi?

    Heikon mutta asiansa ajavan kipulääkkeen demonisointi voitaisiin lopettaa ja samalla käyttäjien syyllistäminen kun samaan aikaan tarjotaan oikeasti viihdekäyttöön soveltuvaa Tramadolia.

  • Nimetön

    Aivan! Lääkkeet ovat vaarallisia ja opiaatit pitäisi kieltää. Tosin – jos minulle, psoriartriitista ja neuroopaattisesta kivusta kärsivälle – olisi tarjolla vain lääkkeettömiä vaihtoehtoja ja positiivisia mielikuvia, olisin jo itseni tappanut. Tällaiset kirjoitukset huolestuttavat minua. Jotkut meistä tarvitsevat lääkkeitä ihan oikeasti kipuihin. Älkää unohtako sitä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio