Korjaaja yllättyi avatessaan huoltoon tuodun älypuhelimen: Aidon näköisen valikon ja kuoren alta paljastui erikoinen viritelmä

Vaasalainen älypuhelinkorjaaja Juhana Tuomisto julkaisi kuvan taitavasti tehdystä väärennöksestä. Erottaisitko sinä kauppatilanteessa väärennöksen aidosta?

Juhana Tuomisto
Korjaaja yllättyi avatessaan huoltoon tuodun älypuhelimen: Aidon näköisen valikon ja kuoren alta paljastui erikoinen viritelmä

Tiedätkö, miten väärennöksen erottaa aidosta iphonesta?

Essi LehtoAamulehti

Älypuhelinväärentäjät ovat kehittyneet viime vuosina, ja etenkin väärennettyjä iphoneja on vuosi vuodelta enemmän liikkeellä.

Vaasalainen älypuhelinten korjaaja Juhana Tuomisto yllättyi keskiviikkona, kun hän alkoi vaihtaa näyttöä asiakkaan korjattavaksi tuomaan puhelimeen.

–Puhelin näytti oikealta, mutta aloin ihmetellä, kun sen avaustekniikka oli ihan erilainen kuin tavallisella iphone 7:llä.

Tuomisto on korjannut JT Services -yrityksessään älypuhelimia jo kolmen vuoden ajan. Hän kertoo, että aidossa iphonessa piirilevy ja muut komponentit kasataan alarunkoon, jonka päälle kiinnitetään näyttö. Väärennös paljastui Tuomistolle, kun hän huomasi, että lähes kaikki laitteen rauta oli kiinni näyttölevyssä.

Hän päätti verrata puhelinta omaansa, joka on sattumalta saman mallin aito versio.

–Päällisin puolin eroa ei käytännössä ollut. Sisältä se oli täysin ios-käyttöjärjestelmäksi naamioitu android, kuvakkeet olivat täysin Applen vastaavien näköisiä. Kun vertasin sitä aitoon seiskaan, huomasin kuitenkin valikosta joitain pieniä eroja, Tuomisto kertoo.

Juhana Tuomisto
Vasemmalla aito ja oikealla väärennetty iphone. Väärennöksen tunnistaa esimerkiksi suosikkisovellusten alla olevista teksteistä ja kalenterin numeron paksuudesta.

Vasemmalla aito ja oikealla väärennetty iphone. Väärennöksen tunnistaa esimerkiksi suosikkisovellusten alla olevista teksteistä ja kalenterin numeron paksuudesta.

Väärennöksen valikko näytti myös ios 10 -käyttöjärjestelmältä, vaikka Apple on jo julkaissut uuden päivityksen.

–Tähän laitteeseen en usko päivitystä tulevan. En myöskään kokeillut sovelluskauppaa tai muita sovelluksia tarkemmin, koska en halunnut kytkeä puhelinta omaan verkkooni, Tuomisto kertoo.

Tuomisto ilmoitti löydöstään asiakkaalle, joka ymmärrettävästi pettyi. Hän oli ostanut puhelimen Tori.fi-palvelusta löytämänsä ilmoituksen perusteella noin parikymppiseltä mieheltä. Kaupat oli sovittu vaasalaiselle supermarketille, jossa ostaja oli maksanut puhelimesta 200 euroa.

Myyjä oli perustellut noin 700 euroa tavallisesti maksavan puhelimen halpaa hintaa sillä, että sen näyttö oli halki. Kun puhelimen ostanut mies yritti torstaina tavoitella myyjää, ei tämän prepaid-numero ollut enää toiminnassa.

Juhana Tuomisto
Toisin kuin aidossa iphonessa, väärennöksessä komponentit oli kiinnitetty näyttöön.

Toisin kuin aidossa iphonessa, väärennöksessä komponentit oli kiinnitetty näyttöön.

Puhelinväärennökset yleistyneet

Toimitusjohtaja Jussi Lehmuskallio puhelinhuolto Fonumista kertoo, että yrityksen liikkeisiin tuodaan kuukausittain väärennöksiä noin 2–3. Kun Fonum viisi vuotta sitten aloitti, väärennöksiä paljastui yksi tai kaksi vuodessa.

Kaikkiaan Fonum ottaa kuukaudessa korjattavaksi noin 17 000 puhelinta, joten valtavan yleisiä väärennökset eivät vielä ole. Väärennökset eivät ole keskittyneet mihinkään tiettyyn kaupunkiin, vaan korjaajat törmäävät niihin tasaisesti eri puolilla Suomea.

Lehmuskallio on huomannut, että väärennökset ovat lähes aina iphoneja. Yleensä puhelimessa on sisällä Applen ios-käyttöjärjestelmäksi naamioitu android. Lehmuskallion mukaan puhelin saattaa toimia hyvin. Väärennöksen tunnistaa kuitenkin siitä, että sitä ei voi rekisteröidä itselleen eikä se ole Applen sovelluskaupan tai muiden palveluiden kanssa yhteensopiva.

Yleensä asiakas on ostanut puhelimen ulkomailta ja tuonut sen huoltoon, kun on huomannut, että se ei toimi kunnolla. Syy voi olla esimerkiksi akussa.

–Väärennökset ovat muuttuneet paremmiksi. Jos ostajalla ei ole kokemusta siitä, miltä iphone tuntuu, voi hänen olla vaikea erottaa väärennöstä aidosta, Lehmuskallio sanoo.

Lopuksi Lehmuskallio muistuttaa, että liian hyvältä vaikuttava diili on usein sitä ja ostaja saa varmasti aidon puhelimen, kun ostaa sen valtuutetulta myyjältä.

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO arvioi helmikuussa julkaistussa raportissaan, että maailmassa myydään vuosittain 184 miljoonaa väärennettyä älypuhelinta. Kaikkiaan väärennösten arvoksi EUIPO on laskenut 45 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 12,9 prosentin osuutta puhelinten kokonaismyynnistä.

EUIPO arvioi, että väärennetyt puhelimet laskivat Euroopan puhelinmyyntiä kymmeneksellä vuonna 2015.

Juhana Tuomisto
Juhana Tuomisto

Lue myös nämä


Kommentit (18)

  • Sitä saa mitä tilaa

    ”ippanat” onkin tarkoitettu maksaville asiakkaille. Pienituloisille, köyhille ja työttömille on omat luurinsa. Turha yrittää esittää parempaa kuin on.
    Ahneella on kakkainen loppu päti siis tässäkin. Myyjä osasi käyttää kohti vaihtotaloutta mataavan kehitysmaan kansalaisen luonteenheikkoutta hyväksi.

  • vv

    Tori.fi ja parkkipaikalla, alle kolmasosa alkuräisestä hinnasta. Ei epäillytä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio