Kommentti: Mitä jos kuunnellaan työtöntä?

Kommentti: Mitä jos kuunnellaan työtöntä?
Juha Lehtinen

Tapasin juttua varten kaksi työtöntä. Molemmilla oli hyviä ajatuksia siitä, miten työn saamista voitaisiin kehittää.

Tulee mieleen, että olisiko syytä nykyistä enemmän kuunnella työtöntä. Byrokratian kielellä tällaista kutsutaan asiakaslähtöisyydeksi. Monet palvelujen tuottajat kuuntelevat nykyään kuluttajaa herkällä korvalla. Muuten putoaa markkinoilta. Pirkanmaan työvoimakokeilussakin luvataan hakea asiakaslähtöisiä toimintamalleja.

Hallitus on esittänyt oman aktiivimallinsa. Rangaistuksia on luvassa, jos työtön ei noudata tarkasti saamiaan määräyksiä.

Hallituspuolueiden edustajat väittävät, että heidän mallinsa perustuu Tanskan malliin. Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento kirjoitti muutama päivä sitten Helsingin Sanomissa, että oikeasti Tanskan malli on jotain ihan muuta kuin mitä hallitus esittää.

Tanskassa kunnat vastaavat työllisyyden hoidosta. Muutenkin valtio vahvistaa kuntien, ei valtiovetoisen maakuntahallinnon asemaa.

Työtön pääsee – suorastaan velvoitetaan – henkilökohtaisesti tulemaan Työkeskukseen selvittämään tilanteensa. Työttömälle tehdään aktivointisuunnitelma. Työhön kykenevä velvoitetaan tekemään jotain yhteiskunnan hyväksi saadakseen edes toimeentulotukea. Kunnan on järjestettävä aktivointia – vaikka sitten kunnan omaan organisaatioon.

Ajatuksena kuulemma on, että kaikki pidetään mukana. Se on kirjoittajan mukaan välittämistä ja osa eheää yhteiskuntaa.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Valitettavasti myös ansiosidonnaisella päivärahalla ja Kelan työttömyyspäivärahalla keinottelijoita löytyy. Nostetaan tuet, lorvitaan kotona ja/tai käydään ”työttömänä” pimeissä töissä. Hyvätuloinen työtön ansaitsee ansiosidonnaisella päivärahalla huomattavasti paremmin kuin pienituloinen työtä tekemällä. 3000-4000€/kk bruttoansioilla työtön tienaa ammattiliiton ansiosidonnaisella paremmin kuin 10€/tunti ansiotyössä.

  • Työtön ja keski-ikäinen

    Hyvä artikkeli. Minä toivoisin, että käsittelisitte aktiivimallia myös työnantajan näkökulmasta, mitä he ovat asiasta mieltä ja minkälaisiin töihin voi/ kannattaa noin lyhyiksi pätkiksi palkata.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio