Terveys

Kommentti: Kiistely aivovammojen korvauksista voi kestää vuosia, mutta lopulta oikeus voittaa

Kommentti: Kiistely aivovammojen korvauksista voi kestää vuosia, mutta lopulta oikeus voittaa

Kaikki

Kari PitkänenLännen Media

A oli työmatkallaan kaatunut polkupyörällä loukaten päänsä. A:n oli tapaturmassa katsottu saaneen aivotärähdyksen.

Näin alkaa korkeimman oikeuden ennakkopäätös 2016:3. Siinä ratkaistiin, oliko pyöräilijä tosiasiassa saanut aivotärähdystä vaikeamman aivovamman ja aiheuttiko onnettomuus myöhemmin ilmaantuneet päänsärky- ja neuropsykologiset oireet.

Saatatte arvata, miten kävi. Korkein oikeus kumosi vakuutusoikeuden päätöksen, palautti jutun sen uuteen käsittelyyn ja määräsi vakuutusyhtiö Turvan maksamaan lainmukaiset korvaukset.

Tapaturman ja KKO:n päätöksen välillä kului aikaa "vain" 4,5 vuotta. Oikeusasteissa ratkotaan yhä viime vuosituhannenkin puolella sattuneiden päävammojen korvauskiistoja. Vaikka tuomio joskus tulisikin, näissä jutuissa ei taida olla enää yhtään oikeaa voittajaa.

Kaikki läpi käymäni aivovammaoikeudenkäyntien päätökset ovat olleet tarkkoja, yksityiskohtaisia ja erittäin hyvin perusteltuja. Oikeudessa on kuultu kymmeniä todistajia ja käyty läpi yhtä paljon kirjallisia lausuntoja. Loppuratkaisu voi olla 50-sivuinen tiukan lääketieteellinen ja juridinen asiakirja.

Päätökset ovat lisänneet luottamustani suomalaisen lainkäytön perusteellisuuteen. Monessa tapauksessa aivovammapotilas on saanut todellista oikeutta vasta sen jälkeen, kun asia on edennyt lakitupaan saakka.

Oikeus voi myös huomauttaa vakuutusyhtiön kannan puolesta todistavaa lääkäriä asenteellisuudesta ja todeta, ettei H.C.Andersenin sadun siteeraaminen ainakaan lisää todistajan uskottavuutta.

KKO on itse vuonna 2008 todennut, että "tuomioistuimen tehtävänä ei ole asettaa diagnoosia vaan esitetyt todistelun perusteella ratkaista, onko yhteys tapaturman ja vamman välillä niin todennäköinen, että korvaus tulee maksaa".

Aivovammatapauksissa näin on käynyt huomattavan monta kertaa. Eräässä tapauksista yhtiölle määrätyt korvaukset olivat keskimäärin 4 900 euroa kuukaudessa 38 vuoden työuran ajalta ja sen jälkeen eläkeajalta 3 800 euroa kuukaudessa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio