Kolmea sutta jahdataan poikkeusluvilla – Susien epäillään tappaneen ainakin 29 poroa

Jussi Leinonen
Kolmea sutta jahdataan poikkeusluvilla – Susien epäillään tappaneen ainakin 29 poroa

Kemi-Sompion ja Sallan paliskuntien alueella on käynnissä susijahti. Kolmen suden epäillään tappaneen alueilla yhteensä 29 poroa.

Niina Niemelä

Kemi-Sompion ja Sallan paliskuntien alueella metsästetään yhteensä kolmea sutta. Susille on haettu marraskuun alussa vahinkoperusteinen poikkeuslupa niiden kaatamiseen.

Kemi-Sompion paliskunnan alueella kaksi sutta on hakemuksen mukaan tappanut ainakin 14 poroa kesä-lokakuun välisenä aikana. Kuusi poroista löytyi lokakuun loppupuolen aikana. Eläinten aiheuttamat vahingot ovat paliskunnan mukaan noin 15 000 euroa.

Sallan paliskunnan alueella yhden suden epäillään tappaneen viisitoista poroa. Suden aiheuttamat vahingot ovat hakemuksen perusteella noin 12 000 euroa. Paliskunnat epäilevät, että kaikkia susien tappamia poroja ei ole löytynyt maastosta.

Susia ei vielä ole saatu pyydystettyä, kertoo Lapin riistapäällikkö Sami Tossavainen. Susien tappamia poroja löytyy hänen mukaansa usein alkutalven aikana, kun lunta tulee maahan ja jäljet paljastuvat.

Poro on Tossavaisen mukaan sudelle helppo saaliseläin.

–Kun susi on poronhoitoalueella, niin vahinkoja tulee varmasti, hän sanoo.

Susia saa poikkeuslupien nojalla metsästää kulkemalla helikopterilla, autolla, moottorikelkalla ja mönkijällä.

Sallan paliskunnan lupa on voimassa ensi viikon tiistaihin asti, Kemi-Sompion ensi viikon torstaihin asti. Joskus susia ei Tossavaisen mukaan ole saatu pyydettyä lupa-ajan puitteissa.

–Silloin vahingot yleensä jatkuvat ja vireille laitetaan toinen poikkeuslupahakemus.


Kommentit (2)

  • jimi

    eikös just ollut että näitä poronvasoja tarkoituksella ajetaan suden suuhun, korvauksien toivossa, ja nyt sitten saadaan vielä tappaa sudetkin taljaksi seinälle.

  • kojootti

    Kojolan kadoksissa olevat sudet.
    Näinhän se menee,Eli tutkijat haluavat Suomessa olevan 150 sutta. Ylimääräisiä ei kukaan kaipaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio