Tiede

Kiina on onnistunut palauttamaan luontoon jo neljä tarhassa syntynyttä isopandaa, ja kaikkien kerrotaan voivan hyvin – Ne saattavat joskus saada seurakseen Suomessa syntyneitä jälkeläisiä

Suomi on mukana Kiinan pari vuotta sitten uudelleen käynnistämässä isopandojen luontoonpalautusohjelmassa. Jos Suomeeen saapuvat Hua Bao ja Jin Bao Bao saavat pentuja, ne palautetaan 2–3 vuoden kuluttua totutuskeskukseen Kiinaan.

CLEMENS BILAN
Kiina on onnistunut palauttamaan luontoon jo neljä tarhassa syntynyttä isopandaa, ja kaikkien kerrotaan voivan hyvin – Ne saattavat joskus saada seurakseen Suomessa syntyneitä jälkeläisiä

Pandoja kuljetetaan manner-Kiinan ulkopuolelle erikoislennoilla. Isopandat Meng Meng ja Jiao Qing saapuivat Berliiniin viime vuoden kesäkuussa.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Tarhassa syntyneen isopandan palauttaminen luontoon ei ole helppoa, sillä tarhaeläin leimautuu ihmiseen. Tämä tiedetään hyvin Kiinassa, missä toistakymmentä vuotta sitten aloitettu luontoonpalautusohjelma aikanaan keskeytettiin huonojen tulosten takia.

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo, että tarhassa syntyneiden isopandan jälkeläisten palauttaminen luontoon on pitkä, vaikea ja kallis tapa suojella lajia.

–En näe sitä kovin merkittävänä osana luonnonvaraisen kannan suojelutyötä. Huomattavasti edullisempaa, tehokkaampaa ja järkevämpää on, että lajeja suojellaan luonnossa niiden omassa elinympäristössä.

Luukkosella ei ole tiedossa, että isopandoja olisi onnistuttu palauttamaan luontoon.

Ähtärin pandahankkeen pääasiantuntijan Jukka Salon mukaan Kiinan uudessa luontoonpalautusohjelmassa tämä on onnistunut.

–Luontoon on tähän mennessä vapautettu neljä yksilöä.

Pennut kuljetetaan Kiinaan

Asmo Raimoaho

Jos ja kun Hua Bao ja Jin Bao Bao joskus luomupoikasia Suomessa saavat, pennut palautetaan Kiinaan 2–3 vuoden ikäisenä.

Pentuja ei viedä tavallisen suojelutarhaan, vaan vuoristossa Wolongin luonnonmetsissä sijaitsevaan totutuskeskukseen.

Wolongin totutustarhoihin tuodaan myös muualla maailmassa luonnollisen lisääntymisen kautta syntyneet pennut.

–Näissä tarhoissa pandat oppivat karttamaan ihmisiä ja käyttäytymään kuin pandat luonnossa käyttäytyvät.

Hua Baon ja Jin Bao Baon synnyttämät pandat eivät pääse totutustarhasta vapaaseen luontoympäristöön. Metsään vapautetaan vasta niiden jälkeläisiä.

–Helppoa luontoon palauttaminen ei todellakaan ole. Sitä varten on laadittu hyvin monimutkainen ohjelma. Se voi kuitenkin toimia, sillä kaikki neljä toistaiseksi luontoon vapautettua pandaa ovat selvinneet ja voivat hyvin, Salo sanoo.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio