Pirkanmaa

Syntyykö Pirkanmaalle suurseurakunta? Neljässä seurakunnassa päätetään asiasta keskiviikkona – todennäköinen vastaus on ei

Kirkkoneuvostot esittävät pysymistä itsenäisenä, aikataulu liian nopea. Kirkkovaltuustot

Aulis AlataloAamulehti, Parkano

Luoteis-Pirkanmaan seurakunnat eivät halunne osaksi Ylöjärven seurakuntaa. Keskiviikkona 14. maaliskuuta niiden kirkkovaltuustot päättävät yhtä aikaa liitosesityksestä, mutta ennakkotietojen mukaan seudullista suurseurakuntaa ei synny.

Kihniön, Parkanon, Ikaalisten ja Hämeenkyrön kirkkoneuvostot päätyivät viime viikolla esittämään, että niiden seurakunnat jatkavat itsenäisenä. Sen sijaan Lapuan hiippakuntaan kuuluvat Kihniö ja Parkano näkevät Tampereen hiippakuntaan liittymisen oikeana suuntana.

Neuvostot äänestivätkin ratkaisusta. Esimerkiksi Parkanossa kirkkoneuvoston kaikki viisi maallikkojäsentä päätyivät Helena Ojennuksen esityksen taakse. Sen mukaan Parkanon seurakunta jatkaa omanaan, eikä siirry tuomiokapitulin kannan mukaan Ylöjärven kappeliseurakunnaksi. Vain johtava pappi Liisa Myyryläinen kannatti kapitulin esitystä.

Sama suunta näkyy luottamushenkilöiden lausunnoissa muissakin seurakunnissa. Kihniölle liitos olisi tarkoittanut yhdistymistä Parkanon kappeliseurakuntaan. Se ei ollut kihniöläisten mieleen, vaikka seurakunnalla on vain yksi täysiaikainen virka, papille. Kihniöläiset esittävät laajaa yhteistyötä Parkanon seurakunnan kanssa, mutta liitoskin olisi kelvannut vain omana kappeliseurakuntana.

–Tämä olisi kerralla ja liian nopeasti iso muutos. Millään emme ole ehtineet selvittää kaikkia yksityiskohtia, miten toiminta ja palvelut muuttuisivat. Uudenlaiset vaalitkin olisivat heti ensi syksynä. Siksi katson, että meidän täytyy kypsyttää tilannetta maltilla, Parkanon kirkkovaltuustoa johtava Saara Kautto toteaa.

Kautto arvioi, että Parkanon seurakunnankaan ei ole vielä taloutensa takia pakko liittyä isompaan, seurakunnan jäsenmäärän hupenemisesta huolimatta. Jäsenkato on ollut pahimmillaan sadan luokkaa vuodessa.

Ikaalisissa kirkkoneuvosto esittää äänin 6-1, ettei liitosta nyt tehdä. Ainoa puoltaja oli siinäkin pappi, piakkoin eläkkeelle jäävä Esko Mattila. Neuvosto joutui viime viikolla kokoontumaan kaksi kertaa päätösesitystä varten.

Kapitulin puolesta tilannetta selvittänyt pastori Matti Piispanen on laskenut, että noin 200 seurakunnan jäsenen menetys tarkoittaa yhden työntekijän palkkasummaa. Hän on yleisötilaisuuksissa todennut, että yhdistyvä hallinto ja yhteinen kiinteistöjen käyttö säästäisivät rahaa toimintaan jatkossa. Seurakuntien omaisuus siirtyisi liitoksessa Ylöjärven suurseurakuntaan, tämä on mietityttänyt erityisesti Hämeenkyrön varakasta seurakuntaa.


Kommentit (1)

  • Firma vai uskonnollinen yhteisö

    Luterilaisissa seurakunnissa ollaan huolissaan rahasta ja omaisuudesta, mutta ei heikosta yhteisöllisyydestä. Seurakunnan pappi ei ole edes tavannut valtaosaa seurakuntalaisista. Näemmä seurakunnalle riittää, kun tapaluterilaiset ovat kirkollisvero järjestelmässä mukana, muusta viis.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio