Aulis AlataloAamulehti, Kihniö

Tarjoukset Leppäkosken Sähkön osakkeista ovat nyt sillä tasolla, että Kihniö on päättänyt myydä melkein kaikki Leppäkosken omistuksensa.

Jos ensi maanantain valtuusto kaupan hyväksyy, kunta jättää yhteensä 712 osakkeestaan itselleen vain 50 osaketta, säilyttääkseen edustuksensa yhtiökokouksissa.

Kihniö tienaa 662 osakkeesta (331 K- ja 331 A-osaketta) noin 365 000 euroa eli vajaan kahden veroprosentin vuosittaisen tuottonsa kerralla.

Lue myös: Leppäkosken Sähkö aikoo toteuttaa poikkeuksellisen palkitsemisjärjestelmän – hallituksen on vaikea valvoa johtoa, kun kumpikin hyötyy samoista optioista

Kihniön hallituksen esityksen mukaan kunta myy osakkeensa Sallilan Sähkölle ja Vakka-Suomen Voimalle, jotka ovat Leppäkosken kumppaneita Satapirkan Sähkön kautta. Ne myös omistavat ristiin toisiaan. Yhtiöt ovat tarjonneet Leppäkosken osakkeista 550 euroa kappaleelta.

Sijoittajayhtiö Gerako ei Kihniön päättäjille kelvannut, vaikka sen ehdollinen tarjous 710 euroa osakkeesta periaatteessa olisi ollut yli puolen miljoonan arvoinen. Kihniön johto toteaa, että kaupan ehtona Gerakon vaatima 50,1 prosentin äänivalta Leppäkoskessa "on hyvin epätodennäköistä".

–Meidän on Kihniössä osoitettava valtiolle, että teemme itse talouden oikaisun. Ne ottavat osinkoja, jolla on varaa, köyhän on pakko myydä, Kihniön kunnanjohtaja Petri Liukku tokaisee.

–Harkitsemme myös kuntaomisteisen Koillis-Satakunnan Sähkön osakkeidemme myymistä. Niissä Kihniöllä on kiinni arviolta samansuuruinen summa kuin Leppäkoskessa. KSS:n osakkeissa omistajakunnilla ja yhtiöllä itsellään on etuosto-oikeus. Tämä päätös menee kuitenkin ensi syksyyn.

Lue myös: Leppäkosken Sähkössä meneillään valtausyritys – Sijoitusyhtiö hakee "oikeutta osakkaille"

Liukun mukaan Kihniön talous kääntyy tuskallisen hitaasti, vaikka suurin menoerä sote on ulkoistettuna Pihlajalinnan ja Parkanon yhteisyhtiölle.

Nyt Kihniön sote ei repeä yli kahta prosenttia vuodessa. Liukku ennakoi valmistuvia tilinpäätöslukuja, että viime vuonna Kihniön vuosikate meni hieman miinukselle. Leppäkosken osakekauppa tasoittaa tilannetta tänä vuonna.

Lue myös: Leppäkosken Sähkö poisti äänileikkurin ylivoimaisella enemmistöllä


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio