Työelämä

Kelan ennakkotiedot paljastavat aktiivimallin todelliset vaikutukset – Korvauksia leikataan yli puolelta työttömistä

Kelan ennakkotietojen mukaan työttömyysturvan saajista vajaa puolet eli 46 prosenttia on alkuvuoden aikana täyttänyt aktiivisuusehdon. Tämä tarkoittaa, että korvauksia leikataan 54 prosentilta eli yli puolelta työttömistä.

Jukka-Petteri Eronen
Kelan ennakkotiedot paljastavat aktiivimallin todelliset vaikutukset – Korvauksia leikataan yli puolelta työttömistä
Kati KalliosaariAamulehti

Kelan ennakkotietojen mukaan työttömyysturvan aktiivimalli on purrut lähes puoleen eli 46 prosenttiin työttömistä. He ovat täyttäneet aktiivisuusvelvoitteen ensimmäisellä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla, joka päättyy maaliskuun lopussa.

Vastaavasti aktiivisuusehto on jäänyt täyttymättä 54 prosentilta eli yli puolelta niistä 215 339 ihmisestä, jotka saavat Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Heidän työttömyysetuuttaan leikataan huhtikuun alusta lähtien.

Nämä luvut vastaavat Kelan 25. maaliskuuta mennessä kirjaamia aktiivisuustietoja, joten pieniä muutoksia saattaa vielä tulla.

Työttömyysturvalain valmistelun aikana arvioitiin, että peruspäivärahan ja ansiopäivärahan saajista noin puolet aktivoituisivat. Työmarkkinatuen saajista aktivoituvien osuudeksi arvioitiin viidesosa.

Lue myös: Työtön Tiina Aalto sai vinkin tuttavalta ja aktivoitui kiireavuksi – "Sain vaaditut tunnit täyteen"

Pirkanmaalla lähes puolet

Pirkanmaalla 48 prosenttia työttömistä on aktivoitunut, mikä ylittää maan keskiarvon. Maakuntien välillä on selviä eroja. Pohjanmaan aktivoitumisaste on paras, 57 prosenttia, kun taas Pohjois-Savossa 60 prosenttia ei ole täyttänyt aktivoitumisvelvoitetta.

Myös kuntakohtaiset erot ovat suuria. Punkalaitumen aktivoitumisaste on Pirkanmaan korkein, 84 prosenttia. Toisena tulee Sastamala 76 prosentilla. 60 prosenttiin tai sen yli päästään myös Akaassa, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Urjalassa, Valkeakoskella, Vesilahdella ja Ruovedellä.

Heikointa aktivoituminen on ollut Tampereella, jossa 42 prosenttia työttömistä on aktivoitunut eli tehnyt töitä vähintään 18 tuntia alkuvuoden aikana. Luku on samaa tasoa kuin Helsingissä ja Oulussa.

–Pirkanmaalla lähes puolet työttömistä on aktivoitunut. Se on arvo sinänsä ja mielestäni oikein hyvä uutinen, toteaa Kelan keskisen vakuutuspiirin johtaja Liisa Ojala.

Ojala muistuttaa, että tämä oli vasta aktiivimallin ensimmäinen tarkastelujakso. Seuraavien 65 päivän aikana työttömät voivat löytää vielä uusia mahdollisuuksia.

Korvauksia leikataan

Kela lähettää päätöksen niille työttömille, joiden aktiivisuusehto ei ole täyttynyt. Ensimmäiset kirjeet saapuvat heti pääsiäisen jälkeen.

–Jos aktiivisuutta ei ole ollut riittävästi, työttömyysetuutta alennetaan. Työtön saa tiedoksi päätöksen asiasta, kertoo juristi Eeva Vartio Kelasta.

Asian ei kuitenkaan pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Kaikille työttömyysetuuden saajille lähetettiin helmikuun alussa tiedote aktiivimallista. Aktiivisuutta on seurattu joka kuukausi, ja tiedot on tallennettu Kelan järjestelmään.

Kelassa on varauduttu myös siihen, että toimeentulotuen tarve kasvaa, kun työttömyysetuuksia leikataan.

Vasta toukokuussa

Ansiosidonnaisella päivärahalla olevat saavat työttömyyskassaltaan postia vasta myöhemmin.

–Etuuksia haetaan takautuvasti. Käytännössä leikkaus kohdistuu vasta huhtikuun päivärahoihin, joita haetaan toukokuun puolella. Suuri massa tulee esiin vasta silloin, arvioi Suomen suurimman työttömyyskassan YTK:n eli Yleisen työttömyyskassan työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Toukokuun alussa saapuvassa maksupäätöksessä kerrotaan, että päivärahan määrää on leikattu. YTK:n verkkosivuilla jokainen voi käydä katsomassa oman aktiivisuuslaskurinsa, joka kertoo tilanteen.

Tuki putoaa

Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta on ryhdytty seuraamaan vuoden 2018 alusta alkaen.

Työnhakijalta, joka ei täytä aktiivisuusehtoa, työttömyysetuuden tasoa leikataan 4,65 prosenttia seuraavan 65 etuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden ajan.

Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

Välttääkseen etujensa leikkaukset työttömän pitää aktivoitua. Aktiivisuusedellytyksen voi täyttää olemalla työssä yhteensä yhden palkansaajan työssäoloehtoviikon verran eli 18 tuntia 65 arkipäivän eli kolmen kuukauden aikana.

Huhtikuun alussa alkaa taas uusi 65 päivän tarkastelujakso. Jos aktiivisuus on nyt riittävää, työttömyysetuus palautuu täydeksi seuraavan tarkastelujakson alussa.

Muussa tapauksessa maksu jatkuu alennettuna myös seuraavan tarkastelujakson ajan. Työttömyysetuus ei kuitenkaan pienene lisää.


Lue myös nämä


Kommentit (110)

 • Vl

  Itse olen ollut palkattomana työharjoittelijana yhteensä 1.5 v . Kunnalla jo sen n. 9kk eri aikoina .
  Kouluun nyt alkava työharjoittelu oli jo tullut n.20 pyyntöä kunnalta ns. Ilmaista työvoimaa olis taas tarvetta meistä opiskelijoista . Olemme ammattilaisia tutkinto paperi vaan puuttuu .
  Aktiivisuus 65 pv silti kelalta meiltäkin lasketaan työmarkkinatuella olemme ilmaista työvoimaa (9e/pv poistui 2017 kantasuomalaisilta) .
  Sitä ei ole katsottu tilastoissa vaan olemme työttömiä opiskelijoita jotka ovat suurimman osan ajasta ihan normaali työssä silti (edellinen 4kk jakso kuukauden ehdittiin olla koulussa).
  https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/

 • Nimetön

  Miksei jutussa ollut vertailua viime vuoden lukuihin? Kelan tilastoista löytyy tiedot. Muistaakseni mutos niihin oli luokkaa 3%. Nyt ei ollut toimittaja tehnyt työtään kunnolla. Klikkien perässä taas ollaan. Onko teistä tuo 3% aktiivisuuden vai kyykytyksen riemuvoitto? Hieman tarkempaa journalismia kiitos. Eerik N. Niska

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio