Kela kadotti 3 000 ihmisen toimeentulohakemukset: virkailijat saivat käsiinsä vain tyhjiä tiedostoja – "Kyseessä on kriittinen asia"

Kelan mukaan kaikki 3 000 asiakasta on kontaktoitu ja hakemukset on pyritty tekemään puhelimitse.

Timo Marttila / Aamulehden arkisto
Kela kadotti 3 000 ihmisen toimeentulohakemukset: virkailijat saivat käsiinsä vain tyhjiä tiedostoja – "Kyseessä on kriittinen asia"

Lain mukaan Kelan on käsiteltävä toimeentulohakemus seitsemän arkipäivän aikana sen saapumisesta. Kuvituskuva.

Jussi SaarinenAamulehti

Kansaneläkelaitoksen toimeentulohakemusten lähettämisessä ilmeni kriittinen ongelma maaliskuun puolessa välissä.

Noin 3 000 Kelaan lähetettyä sähköistä perustoimeentulohakemusta saapui perille tyhjinä tiedostoina. Vika ilmeni 11.–13. maaliskuuta. Kaikkiaan tuona aikana Kelaan tuli noin 8 000 hakemusta.

Kelan viestinnän vastaava asiantuntija Ville Korhonen vahvistaa asian Aamulehdelle.

–Kela on ollut yhteydessä kaikkiin näihin asiakkaisiin. Tilanne on näkynyt Kelan ratkaisuasiantuntijoiden työjonossa.

Kun asiantuntijat huomasivat, ettei toimeentulohakemuksissa ole tietoja, he joko soittivat tai lähettivät tekstiviestin asiakkaalle.

Korhosen mukaan kaikki 3 000 asiakasta on kontaktoitu ja hakemukset on pyritty tekemään puhelimitse.

Kela pahoittelee asiakkaille aiheutunutta haittaa.

Tarkempi syy ei tiedossa

Lain mukaan Kelan on käsiteltävä toimeentulohakemus seitsemän arkipäivän aikana sen saapumisesta.

Korhonen tarkisti 12. maaliskuuta alkaneen viikon käsittelyajat, joihin tietojärjestelmäongelma oletettavasti vaikutti. Hänen mukaansa käsittelyajat olivat tuolla ajanjaksolla keskimäärin kuusi arkipäivää.

Toimeentulohakemuksista suurin osa – 64 prosenttia – saapuu Kelalle sähköisessä muodossa. Viikoittain Kela vastaanottaa 21 000 verkon kautta tehtyä toimeentulohakemusta.

Korhosen mukaan ongelma johtui tietojärjestelmäviasta. Tässä vaiheessa hän ei pystynyt vahvistamaan tarkkaa syytä vialle.

–Kyseessä on tosi kriittinen asia. Onneksi vika saatiin korjattua kolmen päivän aikana.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Joopa joo. Nyt on Kelan jo pakko myöntää sössimisensä, vaikka tähän saakka ovat pääsääntöisesti kieltäneet möhlineensä hakemuksien tai niiden liitteiden hävittämisen ja sysänneet syyn tästä asiakkaalle.
    Mahtanee nyt kenkuttaa.

  • Seppo Laaksonen

    Kyselin jo aikaisemmin IL:n sivuilla, miten Kelan lupaamat korvaukset hoidettiin taannoin esim. asunnoista irtisanotuille, kun Kelaan liitettiin uusia tehtäviä, ei se pystynyt niitä hoitamaan. Kelan pääjohtaja lupasi, että asiakkaille korvataan näitä ongelmia, mutta en ole vieläkään kuullut sanaakaan mistään korvauksista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio