Pirkanmaa

Kaupunki perusti palvelun lapsiperheiden elämän helpottamiseksi ja suosio yllätti täysin: "Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä"

Kaupungin järjestämän lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun käyttäjämäärät ovat kasvaneet runsaasti Valkeakoskella. Perhetyön tiiminvetäjä Joni Kumlander kehottaakin, ettei yhteydenottoa kannata empiä jos itsellä on sellainen olo, että tarvitsee tukea arkeen.

Laura Okkonen
Kaupunki perusti palvelun lapsiperheiden elämän helpottamiseksi ja suosio yllätti täysin: "Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä"

Joni Kumlander toivottaa tervetulleeksi tutustumaan Valkeakosken Perhekeskuksen tiloihin. Samassa paikassa järjestetään muun muassa avoimen päiväkodin toiminta.

Laura OkkonenValkeakoski

Valkeakoskella käynnisteltiin keväällä 2017 kaupungin järjestämää lapsiperheiden tilapäistä kotipalvelua. Samaan aikaan uutisoitiin, että yhä nuoremmat lapset voivat Valkeakoskella huonosti eikä kaikkiin ongelmiin päästä tarttumaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Asiaan haetaan jatkuvasti ratkaisua, ja yksi pelastus tilanteeseen on ollut juuri tilapäinen kotipalvelu. Kevään jälkeen se on ollut yhä useamman perheen apuna.

Tilapäisen kotipalvelun tarkoitus on auttaa perhettä turvaamaan lapsen arjen sujuminen.

Paikallislehti Valkeakosken Sanomat uutisoi asiasta keväällä ja sen jälkeen suosio nousu huimasti.

–Jutun jälkeen tilausten määrä kuntalaisilta kasvoi noin 60–70 prosenttia, sanoo Valkeakosken kaupungin perhetyön tiiminvetäjä Joni Kumlander.

–Vielä tammi–helmikuussa käyntejä oli muutama kuukaudessa ja kesän aikana ne kasvoivat 15 käyntiin. Nyt olemme tilanteessa, että käyntejä on laskennallisesti yksi per työpäivä.

Vieläkö pärjätään kuitenkin niillä resursseilla, mitä nyt on käytössä?

–Pärjäämme näissä raameissa, mutta tarvetta kyllä tälle palvelulle laajemmin olisi. Meidän työaikamme rajoittaa esimerkiksi sitä, ettemme voi myöntää tätä palvelua viikonloppuihin. Iltaisin palvelu on käytössä jonkin verran, mutta niitä käyntejä rajoittavat muut perhetyön käynnit. Teemme siis niin paljon kuin pystymme.

Onko tilapäisestä kotipalvelusta tullut palautetta?

–Palaute, joka minulle asti on tullut, on ollut pelkästään hyvää. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä nopeaan palveluun ja ovat saaneet tarvitsemansa tuen arkeen.

Miten palvelua on kehitetty käyttöönoton jälkeen?

–Yhteistyötä muun muassa neuvolan kanssa on tiivistetty, ja sosiaalitoimen sisällä kotipalvelu on löytänyt paikkansa uudella tavalla.

Entä onko lasten ja nuorten tilanne Valkeakoskella ylipäätään parantunut viime kevään jälkeen?

–Kevät, kesä, syksy 2017 olivat erittäin kiireistä aikaa. Nyt tilanne on jonkin verran rauhoittunut, mutta toki on tiettyjä ongelmia, jotka pulpahtavat pintaa aina kesän aikana.

–Näen kuitenkin, että lasten ja nuorten tilanne menee positiivisempaan suuntaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lapsiperheiden tilanne parantuu ja sen eteen tehdään nyt kovasti töitä. Kaupunki panostaa monella eri tasolla lapsiperheisiin ja tuloksia alkaa varmasti näkyä hiljalleen.

–Ilman läheisten verkostoa olevat lapsiperheet tarvitsevat tukea ja kotipalvelu on juuri oikea apu heille. Jokainen kuntalainen voi ottaa yhteyttä lapsiperheiden tilapäiseen kotipalveluun, eikä yhteydenottoa kannata empiä jos itsellä on olo että tarvitsee tukea arkeen.

Tällä hetkellä kaupungilla on avoinna kolme sosiaalityöntekijän paikkaa, kaksi lastensuojelun ja yksi avohuollon puolelle. Onko teillä uskoa siihen, että paikat saadaan hyvin täytettyä, palvelupäällikkö Salla Heiskanen?

–Olen hyvin luottavainen, että työntekijät löytyvät. Tässä tilanteessa, kun auki on uusia vakansseja ja on uusia resursseja tulossa, uskon, että se kiinnostaa sosiaalityöntekijöitä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio