Oma raha

Katso, tienaatko enemmän kuin ikäluokkasi – Yleisin kuukausipalkka on 2 600 euroa, nelikymppisten tulot suurimmat

Jukka-Petteri Eronen
Katso, tienaatko enemmän kuin ikäluokkasi – Yleisin kuukausipalkka on 2 600 euroa, nelikymppisten tulot suurimmat

Siinä missä keskivertonelikymppinen tienaa kuukaudessa yli 3 200 euroa, parikymppisellä palkkasumma on miltei tuhat euroa pienempi.

Jussi SaarinenAamulehti

Suomalaisten yleisin kuukausipalkka oli 2 600 euroa kuussa vuonna 2017.

Kuukausipalkkojen mediaani oli 2 816 euroa. Mediaani tarkoittaa sitä, että jos kaikki suomalaiset laitettaisiin jonoon, kyseessä olisi keskimmäisen palkansaajan palkka.

Kokonaisansioiden keskiarvo oli 3 087 euroa kuussa. Tilaston työ- ja virkasuhteista 60 prosentissa kuukausiansio oli keskiarvoa pienempi. Tätä selittää se, että kaikkein suurimmat kokonaisansiot nostavat keskiarvoa.

Tiedot selviävät Tilastokeskuksen tuoreista palkkarakennetilastoista. Luvut ovat bruttopalkkoja, eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Ikäluokkien tuloissa on merkitäviä eroja. Siinä missä keskivertonelikymppinen tienaa kuukaudessa yli 3 200 euroa, parikymppisellä palkkasumma on miltei tuhat euroa pienempi.

40–44-vuotiaiden ansiot ovat suurimmat myös sekä varakkaimmalla että vähävaraisimmilla kymmenyksellä.

Osa-aikatöissä puolet vähemmän

Vuonna 2017 osa-aikaisissa työ- ja virkasuhteissa ansaittiin tyypillisimmin 1 400–1 499 euroa kuussa. Kokonaisansioiden mediaani oli puolestaan 1 421 euroa, ja keskiarvo 1 519 euroa kuukaudessa.

Kannatta kuitenkin muistaa, että luvut ovat työ- ja virkasuhdekohtaisia ansioita. Ne eivät kerro yksioikoisesti osa-aikatöitä tekevien ansiotulojen määrää. Osa-aikainen palkansaaja voi samanaikaisesti työskennellä useammassa kuin yhdessä työ- tai virkasuhteessa tai yrittäjänä.

Näin luvut laskettiin

Tilastokeskuksen palkkatiedoissa on kyse työ- ja virkasuhteiden kokonaisansiosta, johon lasketaan mukaan perus- ja taulukkopalkkojen ohella palkanlisät, ylityöansiot ja luontoisedut.

Luvut ovat bruttopalkkoja, eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Palkkarakennetilasto kuvaa julkisen sektorin ja yksityisellä sektorilla yli viiden hengen yrityksissä työskenteleviä palkansaajia.

Vuoden 2017 ennakollinen palkkarakennetilasto kuvaa noin 1,67 miljoonan palkansaajan ansiotietoja.

Palkkarakennetilaston tiedot on kerätty kuukausipalkkaisilta palkansaajilta syys-, loka- tai marraskuulta ja tuntipalkkaisilta palkansaajilta vuoden viimeiseltä neljännekseltä. Tilasto ei sisällä yksityisen sektorin yritysten ylimmän johdon tietoja.

Ennakollisen palkkarakennetilaston tiedot tarkentuvat koulutusasteen ja -alan osalta vuoden 2017 tietojen lopullisessa julkistuksessa helmikuussa 2019. Lisäksi tilastoa täydennetään työpaikan toimialaa ja sijaintia koskevilla tiedoilla.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Maksettujen asumistukien määrä eri ikäluokissa ja palkansaajaryhmissä voisi kertoa suomalaisten ansiotasosta ja yhteiskunnan tasa-arvosta jotain oleellista. Tällaista klassista sosiologiaa ei enää tehdä.

  • Nimetön

    Kerrankin media kertoo mikä on kuukausiansio valtaosalla palkansaajia. Keskiarvo, joka tilastoidaan esim. EU:n tilastoihin ei kerro muuta kuin, että isopallkaiset yritysjohtajat nostavat keskiansion korkealle. Keskiarvon korkeus houkuttelee Suomeen työperäistä maahanmuuttoa, mutta totuus paljastuu melko pian pätkätöitä tekevälle muuttajalle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio