Tampere

Kansityömaalta löytyneen räjähteen tyyppi selvisi: "Mahdotonta sanoa, miltä vuodelta se on"

Aamulehti tavoitti Puolustusvoimien pääesikunnan viestinnästä yliluutnantti Tommi Kangasmaan. Hän selvitti, minkälainen räjähde Tampereen kansityömaalta löytyi.

Emil Bobyrev
Kansityömaalta löytyneen räjähteen tyyppi selvisi: "Mahdotonta sanoa, miltä vuodelta se on"

Ammus löytyi Sorin sillan kupeesta.

Essi LehtoAamulehti

Tampereen kansi- ja areenahankkeen rakennustyömaalta löytynyt sotilasräjähde oli 155-millinen sirpalekranaatti.

Työntekijät löysivät räjähteen Sorin sillan kupeessa sijaitsevan puutalon ja sen edessä olevan tukimuurin välistä hieman ennen puolta neljää iltapäivällä.

Yliluutnantti Tommi Kangasmaa Puolustusvoimien pääesikunnan viestinnästä kertoo, että paikalle saapuneet raivaajat tunnistivat räjähteen. Sitä ei voida kuitenkaan suoraan yhdistää vuosisadan alkuun.

–On mahdotonta sanoa, miltä vuodelta se on. Tässä on valtavasti mahdollisuuksia. On esimerkiksi ammuksia, jotka on kauan sitten hävitetty jonnekin, ja maansiirto on kuljettanut ne toiseen paikkaan.

Katso video työmaalta:

 

Kangasmaan mukaan räjähdettä hakemaan saapui pioneereja Satakunnan lennostosta.

–Ammus on otettu matkaan. Nyt oli jo pimeää, joten se raivataan huomenna turvallisesti Puolustusvoimien alueella.

Kangasmaa kertoo, että ammattilainen raivaaja voi käyttää useita eri tekniikoita ammuksen tuhoamiseen, kuten esimerkiksi räjäyttämistä tai poikkileikkaamista. Sitä hän ei voi sanoa, missä päin Suomea ammuksen vaarattomaksi tekeminen tapahtuu.

–Se viedään Puolustusvoimien ampuma-alueelle, jossa on raivauspaikka, hän sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Uskoisin olevan tykin kranaatti. Sisällissodan aikaiset raskaat tykit olivat vielä jäykkälavettisia ”hyppy heikkejä” Tamperetta pommittavia tykistöasemia oli ainakin Teiskon Aittoniemellä ja Messukylässä Vehmaisten asemalla. Valtausta edeltävänä yönä ammuttiin siihen asti pohjoismaiden suurin keskitys ja saatiin kaupunki tuleen, mm. Kyttälä paloi. Punaisten tykit olivat Pyynikin harjulla nykyisen näkötornin alueella., suora näkyvyys kaupunkiin.

  • Nimetön

    Voiko kantahenkilökuntaan kuuva todella väittää että räjähteen eli tykistö ammuksen tahi lentopommin voi rälläköidä poikki ja varmaan se kyllä siinä todella tuhoutuu. Jos räjähdettä ei ole niin onko mitään tuhottavaakaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio