Talous

Kansanedustajan hernesoppavertaus ryöpsäytti kiivaan keskustelun ökyilevästä nykysukupolvesta ja köyhistä mummoista: "Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet Kontulan koulutuksen"

Anna Kontulan kommentit kuohuttivat Aamulehden lukijoita. Kommenteista välittyy tunne sukupolvien välisestä eriarvoisuudesta.

Ossi Ahola
Kansanedustajan hernesoppavertaus ryöpsäytti kiivaan keskustelun ökyilevästä nykysukupolvesta ja köyhistä mummoista: "Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet Kontulan koulutuksen"

Kansanedustaja Anna Kontula on nimittänyt työeläkkeitä veronalaiseksi sosiaalietuudeksi. Kuvituskuva.

Niina HuuhtanenAamulehti

Kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) kommentit eläkeläisten toimeentulosta saivat aikaan vilkasta keskustelua Aamulehden verkkosivuilla.

–Ne ovat teidän lapsianne ja lapsenlapsianne, jotka nyt opiskelijoina syövät hernekeittoa, koska heillä ei enää ole varaa tonnikalaan, Kontula totesi Aamulehden verkkosivuilla maanantaina julkaistussa jutussa.

Lue lisää: "Ne ovat teidän lapsenlapsianne, jotka syövät hernekeittoa" – Tamperelaiset eläkeläiset raivostuivat kansanedustaja Anna Kontulan puheista

Kommenteista huokuu tunne sukupolvien välisestä eriarvoisuudesta ja järjestelmän epäreiluudesta.

–Kukaan ei maksa omaa eläkettään (paitsi vapaaehtoisilla järjestelyillä), vaan me nyt työelämässä olevat raavimme kasaan eläkekertymää nykyeläkeläisille. Ja siksi ei kiitos työeläkkeiden korotuksille.

Sukupolvien välistä tasa-arvoa penättiin myös päätöksentekoon. Osa pitää ongelmana sitä, että nuorten asioista päättävät vanhemmat sukupolvet, jotka ajavat omia etujaan.

–En ymmärrä, miksi Kontula vertaa eläkeläisten ja opiskelijoiden saamia tuloja ja hernesopan syöntiä toisiinsa. Eläkeläiset ovat tehneet pitkän elämäntyön eläkkeensä eteen. Opiskelijat eivät vielä ole edes kunnolla aloittaneet elämäntyötään, josta kertyisi eläkettä.

Hernesoppavertaus inspiroi monia – sekä hyvässä että pahassa.

–Minulla ei ole koskaan ollut varaa ostaa valmisruokia, eikä edes puolivalmiita. Kontulalle tiedoksi, että tämän päivän eläkeläiset eivät lapsuudessaan ole syöneet edes hernekeittoa joka päivä. Pärjättävä oli puurolla ja vellillä jopa raskasta työtä tekevien.

Lapsiperheitä paapotaan

Eräs lukija oli sitä mieltä, että lapsiperheitä paapotaan samaan aikaan, kun vanhukset, vammaiset ja pitkäaikaissairaat sekä heidän omaishoitajansa jätetään heitteille.

–Pitäähän kaiken olla merkkitavaraa ja tasa-arvon nimissä kehitellään fantasianomaisia perhevapaita. Kaikki tämä yhteiskunnan yleisen yhdenvertaisuuden kustannuksella.

Kommenteissa muistutetaan, että nykyisten eläkeläisten koulutuksen ovat maksaneet heidän vanhempansa omasta pussistaan jokaista pyyhekumia ja kynää myöten.

–Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet Kontulan koulutuksen. Revi siitä.

–Opintotukihan on plussaa myös näille eläkeläisille. Ei ole tarvinnut elättää lapsia ja lapsenlapsiaan, kun he ovat tulleet toimeen opintotuella.

Nykyjärjestelmään muutoksia

Valtaosan mielestä nykyinen eläkejärjestelmä ei toimi.

–Meidän eläkeläisten on viimeistään nyt, kun vielä jaksamme, vaadittava asian korjaamista. Eläkeläisen kohtalo jo nyt ja tulevaisuudessa on maata kotona märissä vaipoissa ja hylättynä, koska 1 000 euron eläke ei riitä 4 000 euron hoitopaikkaan.

Osalla lukijoista on myös ehdotuksia, joilla järjestelmää voisi parantaa. Eräs nimetön kommentoija esittää, että työeläkkeet pitäisi sitoa 100-prosenttisesti kuluttajahintaindeksiin ja niille pitäisi asettaa 4 000 euron kuukausittainen maksukatto.

–Maksukaton myötä loppuisi myös valittaminen yli 4 000 euron ökyeläkkeiden vaatimattomasta lisäverosta.

Eläkkeitä voitaisiin kommenttien mukaan myös leikata 20 prosentilla kuten kaikkia muitakin sosiaalietuuksia.

Erilaisia eläkeläisiä

Maanantaina julkaistussa jutussa Kontula muistutti, etteivät kaikki eläkeläiset ole yksi ja sama joukko, vaan mukaan mahtuu köyhiä ja varakkaita. Myös kommentoijien joukossa oltiin samaa mieltä.

–Olen ihmetellyt, mikä on saanut huutamaan, että kaikki eläkeläiset ovat tyytymättömiä eläkkeeseensä ja elämäänsä. Kyllä nykyiset iäkkäät eläkeläiset ovat oppineet tulemaan toimeen jo pienillä ansiotuloillaan, toteaa tyytyväisenä pieneläkeläismummina esittäytyvä lukija.

Hän toivoo samanlaista säästäväisesti elämisen taitoa myös nuorilta.

Osaa lukijoista harmittaa, että eläkeläisiä pidetään ahneina.

–Kahta kättä heiluttaen on maailmalle lähdetty. Jos jotakin on kokoon saanut, niin ei se itsestään ole tullut. Se vaan on niin, ettei kaikki tullut mulle heti -periaatteella, vaan vuosikymmenien aikana.

Nykypäivän rahankäyttöä ihmetellään

Moni lukija toteaa, että maailma on muuttunut vuosien varrella.

–Pääosin suuria ikäluokkia edustavat, hyvätuloiset ja varakkaat eläkeläiset ovat hankkineet 1960- ja 70-luvulla omistusasuntonsa, kesämökkinsä ja muun kiinteistövarallisuutensa pienellä rahalla nykypäivään verrattuna. Inflaatio on syönyt asuntolainan lyhennystä ja asuntolainan korot on vähennetty verotuksessa. Hyvätuloisilla eläkeläisillä on ollut turvatut, kokoaikaiset ja vakituiset työpaikat.

Eräs eläkeläinen ihmettelee nykypäivän rahankäyttöä.

–Kummasti nykyiset nuoret paritkin rakentavat hulppeita taloja ja sen lisäksi pystyvät vielä hankkimaan hienon auton, tekemään ulkomaanmatkoja ja vastaavaa, joista ei 1970–1980-luvulla perheen perustamista aloitteleva nuoripari voinut edes haaveilla.

Eriarvoisia eläkeläisiä

31-vuotias lukija toteaa, ettei hän tule koskaan saamaan eläkettä.

–Saan olla työssä kuolemaani asti kuten myös ne ikätoverini, jotka eivät vaurastu huomattavasti. Kai siinä sitten lohduttaa se, että olen saanut opiskelujeni aikana rahallista tukea valtiolta.

Eriarvoisuutta on myös eläkeläisten kesken. Eräs eläkeläinen hämmästelee sitä, että häntä kaksi vuotta vanhempi saman palkkaluokan eläkeläinen saa yli tuhat euroa korkeampaa eläkettä kuin hän.

–Eläkkeiden kehitys tulevaisuudessa menee siihen, että mitä nuorempi olet, sen pienempää eläkettä saat ja sitä pidempään sinut velvoitetaan olemaan töissä. Nykysyntyvyydellä se on hyvin järkevä ajatus.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Nimetön

    Kontula haikailee takaisin niitä aikoja kun kertomuksen mukaan se vanha ruotuvaari pistettiin pirtin nurkkaan pois silmistä puulusikkansa kanssa sitä puuroa syömään.
    Sinulle Kontula vaan tiedoksi, että se ei ollut silloinkaan tavoite, vaan esimerkki siitä kuinka asiat eivät saa mennä!
    Olet kuitenkin kunnon kommunisti. Niinhän se nomenklatuuri teki siellä esikuvamaassannekin. Kaikilta muilta otettiin jotta itse saatiin. Sekä hoettiin niitä mantroja kaikesta aatteen ihanuudesta. Sekin riitti, kun vaan itsellä meni paremmin kuin naapurilla jolta otettiin.

  • Yxpöljä

    Nämä ns.suuret ikäluokat maksoivat omat eläkekertymänsä muttakun kepukokkarit pääsi -80 luvulla valtaan he sijoittivat ne rahat tuottamaan ja kuis kävikään joku ”hässi”ne ja nyt työssäkäyvät joutuvat paikkaamaan tätä vajetta. Keva/Ilmarinen sekoilu näyttää että kyllä eläkeyhtiöillä on rahaa mutta eivät halua sitä jakaa talosta ulos muutakuin sisäpiirille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio