Tampere

Kansanedustaja vaatii tulorekisteriä Tampereen päivähoitoon – Kaupunki: "Se on ehdottomasti tulevaisuuden suunta"

Tampereen kaupungin hallintopalvelupäällikkö Juho Tervo kertoo, että kaupunki saa jo tulotietoja verottajalta. Ne vain eivät ole reaaliaikaisia.

Elina Saarikoski / Aamulehden arkisto
Kansanedustaja vaatii tulorekisteriä Tampereen päivähoitoon – Kaupunki: "Se on ehdottomasti tulevaisuuden suunta"
Tuomo HyttinenAamulehti

Tamperelainen kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) ehdottaa kaupungin tulorekisterin perustamista, jotta lapsiperheet eivät saisi tuhansien eurojen päivähoitomaksuja jälkikäteen. Aamulehti uutisoi maanantaina perheestä, jolta kaupunki peri takautuvasti 3 800 euroa.

Lue lisää:Tamperelaisperhe sai 3 800 euron laskun: Päivähoitomaksuja voidaan periä takautuvasti, jos tulot muuttuvat – pätkätyöntekijöiden kannattaa huomioida, että eurokin voi ratkaista

Elovaaran mukaan ei ole kohtuullista, että lapsiperheiltä peritään tuhansia euroja.

–Tähän asiaan pitää saada muutos. Ei ole kohtuullista, että perheet saavat valtavia laskuja jälkikäteen, jos ilmoitus tulomuutoksesta on unohtunut, Elovaara sanoo tiedotteessa.

Hänen mielestään kaupungin tulisi kehittää tulorekisteriä, jonka avulla perheiden tulot olisivat tiedossa nykyistä ajantasaisemmin.

Tulorekisteri on tulossa

Tampereen kaupungin hallintopalvelupäällikkö Juho Tervo pitää esitystä hyvänä. Hän kertoo, että kaupungilla odotetaan kansallisen tulorekisterin käyttöönottoa.

Tulorekisterissä suomalaiset voivat nähdä palkkatulonsa lähes reaaliajassa. Se on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alussa.

–Se on ehdottomasti tulevaisuuden suunta. Järjestelmän pitää toimia niin, että kun olosuhteet muuttuvat, siitä lähtee meille tieto heti, Tervo sanoo.

Tervon mukaan Tampereen kaupunki on jo tehnyt yhteistyötä verottajan kanssa kaupunkilaisten tulotietojen saamiseksi. Päiväkotipalveluiden kannalta siinä on kaksi ongelmaa.

–Ensinnäkin saamme tiedot edellisen vuoden verotuspäätöksistä, jolloin tiedot eivät ole ajan tasalla. Toiseksi varsinkin nuorten lapsiperheiden tulotaso voi muuttua nopeasti.

Nykyisentasoinen tiedonsaanti toimii Tervon mukaan hyvin esimerkiksi ikääntyneiden palveluista.

–Esimerkiksi kotihoidossa asiakkaan ei tarvitse ilmoittaa tulojaan meille ollenkaan, vaan saamme ne suoraan verottajalta.


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • Kaija Sannisto

    Olen ollut eläkkeellä jo pitemmän aikaa, mutta päiväkodinjohtajana ollessa virkatehtäviin kuului kaikki vanhempien tuloselvitykset päivähoitomakasujen määrittelemisesksi. Ei se ollut aina ihan mukavaa pyydellä tuloselvityksiä, kun tiesi , että perhe ilmoitti esim. että ovat opiskelijoita ja maksu oli sen mukaan 0 euroa.. ja samaan aikaan tehtiin töitä esim. arkkitehtitoimistossa

  • Nimetön

    ”–Esimerkiksi kotihoidossa asiakkaan ei tarvitse ilmoittaa tulojaan meille ollenkaan, vaan saamme ne suoraan verottajalta.”
    Onko aivan varma että kotihoidon asiakas tietää ja ymmärtää sen että kunta saa hänen tietojaan verottajalta? Miten asiakkaan kannattaa suunnitella ja järjestellä tulonsa ja verotuksensa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio