Kansanedustaja Tiina Elovaara yrittää auttaa lahjakasta turvapaikanhakijaa pysymään Suomessa: "Jos voisin, myöntäisin hänelle sisuviisumin"

Joel Maisalmi / Aamulehden arkisto
Kansanedustaja Tiina Elovaara yrittää auttaa lahjakasta turvapaikanhakijaa pysymään Suomessa: "Jos voisin, myöntäisin hänelle sisuviisumin"

Lahjakkaan turvapaikanhakijan tapaus on koskettanut tamperelaista kansanedustaja Tiina Elovaaraa syvästi.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Tamperelainen kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) sai jokin aika sitten soiton entisen lukionsa Kalevan lukion historian opettajalta Juha Heinoselta.

Heinonen kertoi huolistaan, jotka koskivat koulun opiskelija Hasan Khamedia.

Katso videolta, miten Hasan Khademi puhuu vallan kolmijako-opista sujuvasti suomen kielellä:

 

Aamulehti kertoi tiistaina, kuinka lahjakas turvapaikanhakija Afganistanista on oppinut suomen kielen muutamassa vuodessa ja on saanut kiitettäviä numeroita lukiosta. Nyt häntä uhkaa käännytys Kabuliin.

Elovaara on yrittänyt auttaa Khamedia ja entistä lukiotaan tammikuusta.

–Sain tutustua Hasaniin, jonka tilanne ei jättänyt minua rauhaan. Hasan on oppinut suomen kielen täysin kahdessa vuodessa, tehnyt peruskoulun puolessa vuodessa sekä opiskelee nyt hyvin arvosanoin ylioppilaaksi. Kaikkein hienointa hänessä kuitenkin on se, että hän on vaikuttanut kiitollisuudellaan ja motivaatiollaan koko kouluun. Sen opettajiin ja oppilaisiin, Elovaara kertoo.

Lue lisää: Hasan Khademi kävi peruskoulun puolessa vuodessa ja menestyy lukiossa Tampereella, nyt häntä uhkaa käännytys – Opettaja: "En voi ymmärtää veronmaksajana"

Opiskelulla ja koulumenestyksellä ei ole mitään väliä turvapaikan saamisessa – Miksi lahjakkaita opiskelijoita palautetaan kotimaahansa, Maahanmuuttovirasto?

Elovaaran mukaan Suomen järjestelmä ei toimi oikein, jos Hasanin kaltainen nuori ja lahjakas palautetaan.

–Koen, että Hasan ei pitkällä juoksulla välttämättä tarvitse meitä, mutta me tarvitsemme Hasania. Jos voisin, myöntäisin hänelle ”sisuviisumin”. Hänen sisukkuudellaan kaikki on mahdollista.

Sari Heikkilä
Hasan Khamedi osallistuu aktiivisesti tunneille. Tässä hän on kuvaamataidon tunnilla.

Hasan Khamedi osallistuu aktiivisesti tunneille. Tässä hän on kuvaamataidon tunnilla.

Elovaara sanoo ymmärtävänsä, että turvapaikan saamisessa katsotaan ensisijaisesti sitä, millainen lähtömaa on ja kuinka vaarassa hakija on.

Hänen mukaansa Suomen pitäisi harkita tämän rinnalle käytäntöä, jossa lahjakkaat ihmiset voisivat saada oleskeluluvan. Näin toimitaan hänen mukaansa esimerkiksi Yhdysvalloissa viisumia myönnettäessä.

Elovaara yrittää selvittää, auttaisiko Hasania, jos hänelle anottaisiin opiskelulupaa.

–On todella valitettavaa, jos järjestelmämme ei tunnista hänen kaltaisiaan ihmisiä. Toivon että Hasan saa vielä myönteisen päätöksen, jos ei turvapaikkaa, niin opiskelu- tai työluvan muodossa, hän kertoo.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Theotar

    Eli. Lahjakas jääköön mutta lahjattomat karkotetaan? Jos alunperinkin huijarit olisi karkotettu, niin silloin lahjakkaiden siirtolaisten olisi helpompi saada ymmärrystä.

  • Nimetön

    ”Hyvä Tiina, juuri näin!”

    Ei todellakaan näin! Julkisuuskalastelua. Turvapaikkapäätökset kuuluvat migrille, joihin toivottavasti julkisuushakuisten tyrkkyjen painostus ei vaikuta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio