Syyria

Kansainvälisen oikeuden professorit: Al-Assadin saaminen oikeuden eteen ei onnistu

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on turvassa kansainväliseltä oikeudelta. Syyria ei ole liittynyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta koskevaan sopimukseen. Tämän lisäksi Venäjä todennäköisesti käyttäisi veto-oikeuttaan YK:n turvaneuvostossa, jos neuvosto yrittäisi saattaa al-Assadin oikeuden eteen.

EPA
Kansainvälisen oikeuden professorit: Al-Assadin saaminen oikeuden eteen ei onnistu

Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapasi armeijansa sotilaita pääkaupunki Damaskoksen ulkopuolella maaliskuun puolessavälissä.

Virpi NiemistöLännen Media

Syyria ei ole liittynyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (International Criminal Court, ICC) koskevaan vuoden 1998 niin sanottuun Rooman sopimukseen, minkä vuoksi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin saanti sotarikosepäilyistä oikeuden eteen on käytännössä mahdotonta.

Näin toteaa Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

Koskenniemen mukaan ainoa mahdollisuus al-Assadin syyttämiseksi sotarikoksista olisi, että YK:n turvallisuusneuvosto päättäisi antaa ICC:n syyttäjälle tehtäväksi syyttää Assadia.

–Venäjä ei tule tätä sallimaan, hän huomauttaa.

Samaa painottaa Italiassa Firenzessä työskentelevä kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

–Kansainvälinen rikostuomioistuin toimii Haagissa. Jos Syyria olisi ratifioinut sen perussäännön, se riittäisi. Mutta kun ei ole, tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma. Ja Venäjä pystyy yksin estämään sen, Scheinin summaa.

Syyrian seitsemän vuotta jatkuneen sodan osapuolet hallitus ja kapinalliset ovat syyttäneet toisiaan taistelukemikaali-iskuista.

Länsivaltojen mielestä iskut ovat olleet lähinnä presidentti al-Assadin hallinnon joukkojen tekemiä, kuten noin viikko sitten Doumassa siviilejä vastaan.

Myrkkyjen käyttö sodankäynnissä on kielletty sodankäyntiä käsittelevissä kansainvälisissä Haagin sopimuksissa

Siinä missä länsivallat pitävät selvänä Syyrian osallisuutta esimerkiksi viime viikolla tapahtuneisiin kaasuiskuihin, Venäjä sanoo iskujen olleen lavastettuja. Venäjän mielestä niitä käytettiin tekosyynä, jotta länsimaat voisivat iskeä Syyriaan.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät varhain lauantaina iskun Syyriaan heikentääkseen al-Assadin hallinnon kykyä valmistaa kemiallisia aseita.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvillä viidellä jäsenvaltiolla on veto-oikeus turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin. Venäjä on yksi näistä pysyvistä jäsenmaista.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Damaskoksen esikaupungissa Ghoutassa tapahtui sariini-isku, josta syytettiin Syyrian armeijaa. Massachusetts Institute of Technology -korkeakoulu analysoi YKn kuvaaineiston, eivätkä ohjukset olleet Syyrian armeijan. Lisäksi niitä ei ollut ammuttu hallituksen alueelta ohjuskantaman vuoksi. Tämä vuonna 2013 ja kuinka tutun kuuloista. Ohjusiskulla tehtiin silläkin kertaa tutkinta mahdottomaksi. Vuonna 2018 lännen rintama on yhtenäinen ja totuus on kovia mielipiteitä.

    Aiemmat yritykset murhata al-Assad eivät ole onnistuneet, mutta se näyttää lännen ainoalta vaihtoehdolta, kun kapinallisten tuki murenee, eikä likaisen työn tekijää ole muita. al-Assad sai kutsun Venäjälle, lentääkö hän turvaan? Ukrainan presidentti karkasi lynkkaajilta jo aiemmin.

    Kaasuiskut ovat viimeinen herätys länsivalloille, muutoin kapina kaatuu lopullisesti. Epätoivoisia tekoja. Lännen sotilaallinen tuki aseellisille kapinallisille oli virhearvio, joka vei nyt viisivuotiseksi venyneeseen sotaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio