Kalevankankaan sankarihautojen kunniavartio keräsi valtavan määrän yleisöä, osa käveli haudoilla – näin asiaa kommentoi työnjohtaja

Kalevankankaan hautausmaa säästyi väkimäärään nähden siistinä.

Emil Bobyrev
Kalevankankaan sankarihautojen kunniavartio keräsi valtavan määrän yleisöä, osa käveli haudoilla – näin asiaa kommentoi työnjohtaja

Tapahtuma keräsi tuhansia ihmisiä hautausmaalle.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla kävi eilen kuhina, kun tuhannet ihmiset suuntasivat katsomaan 100-vuotisitsenäisyyspäivän kunniaksi järjestettyä kunniavartiota sankarihaudoilla.

Ihmisiä oli niin paljon, että suurin osa päätyi niin taakse, että ei välttämättä nähnyt tai kuullut mitään juhlallisuuksista. Tungos myös tiivistyi paikoin niin, että liikkuminen oli vaikeaa. Etenkin sankarihautojen lähellä tunnelma oli todella tiivis.

Väkeä oli niin paljon, että osa käveli myös hautojen päällä. Kalevankankaan hautausmaan työnjohtaja Aija Putkonen sanoo, että asialle ei oikein voinut mitään.

–Se on vain ymmärrettävää, siinä tilanteessa se on melkein ollut pakkokin. Tietenkin toivomme, että ihmiset eivät kulkisi hautojen päällä.

Haudat olivat myös peittyneet lumeen, joten ihmisten oli vaikea hahmottaa, missä haudat menivät.

Putkonen lisää, että tuntuu, että muutaman viime vuoden aikana haudoilla kulkemista on näkynyt hieman enemmän kuin aiemmin.

–Viime vuosina on ollut ilmiö, että ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, vaan valitsevat sen suorimman reitin. Se ei välttämättä tunnu hautaan haudattujen omaisista mukavalta.

Lisäksi toivomme tietysti myös ihan turvallisuudenkin takia, että kukaan ei nojaa hautakiviin tai istu niiden päällä.

Hautakiviä ei Putkosen mukaan ole ainakaan vielä huomattu kaatuneen.

Siisti hautausmaa

Suuresta väkimäärästä huolimatta ihmiset käyttäytyivät siivosti ja jättivät jälkeensä siistin hautausmaan.

–Ei hautausmaalla yleensä roskata kuten kaupungin puolella. Täällä jaksetaan kunnioittaa hautausmaata ja kuljettaa roskat mukana. Tietenkin kynttilöitä ja havuseppeleitä meille tulee myöhemmin kerättäväksi.

Putkonen sanoo, että tapahtumassa edes kynttilät eivät päässeet roihahtamaan, vaikka sadat toivat kynttilöitä läheistensä haudoille ja sankarihaudoille, ja vaikka väkijoukko kulki hautojen väleissä.

–Jokunen tapaus oli, jossa kynttilät olivat liian lähellä toisiaan ja sulivat yhteen klöntiksi. Muuten tyypillisiltäkin juhlapyhien vaurioilta vältyttiin.

Tässä vaiheessa Putkonen ei vielä osaa sanoa, talloutuiko hautausmaan istutuksia väenpaljoudessa. Hän kuitenkin epäilee, että niin ei päässyt käymään.

–Meidän onneksemme oli pakkasta. Se on suojannut nurmikoita, eikä vaurioita varmaankaan ole päässyt syntymään. Jossain vaiheessa liukkautta oli hyvin paljon, vaikka olimmekin hiekoittaneet aamulla.

Hautausmaan käytössäännöt

Hautausmaan henkilökunta toivoo, että hautojen päällä ei käveltäisi. Myös hautakiviin nojaaminen tai hautakivillä istuminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kiellettyä.

Hautausmaalla tulisi muistaa käyttäytyä siivosti ja kunnioittavasti. Hyvä käytös on kunnioitusta haudattujen omaisia kohtaan.

Roskat on kannettava roskakoriin.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

 • Ihan normaali sääntö

  ”Ei se haudattu siitä vahingoitu eikä harmistu, jos joku kävelee haudan päällä. Täysin keinotekoinen ja väkisin keksitty syy loukkaantumiseen.”

  ”Kieltoa” kävellä haudoilla ei voi verrata ennenvanhaiseen kieltoon ”Älä tallaa nurmikkoa” tai ”Nurmikolla kävely kielletty”. Hauta ei ole julkista, vaan yksityisen henkilön tai suvun hallinnoimaa aluetta.

 • Ajattelu sallittu

  Kyse ei ole siitä, tunteeko vainaja jotain, kun haudan päällä tallotaan. Jos kuollut makaa maan päällä ja hänen päällänsä tallotaan, ei hän silloinkaan harmistu tallomisesta. Kyse onkin vainajan kunnioittamisesta, on hän sitten maan alla tai maan päällä.

  Lisäksi yleisöryntäyksessä olivat vaarassa hautakivet, joiden rikkoutumiselta nyt ilmeisesti vältyttiin. Jos jokin kivi olisi kaatunut, tuskin kaataja olisi ilmoittautunut ja korvannut kiven nostamisesta aiheutuneet kustannukset. Omaisille olisi aiheutunut paitsi murhetta myös rahallista menetystä. Vainaja ei tässäkään tapauksessa olisi vahingoittunut tai harmistunut.

  Hautausmaan kirjoittamattomat säännöt eivät ole yksin kuolleiden, vaan heidän omaistensa sekä hautausmaan työntekijöiden parhaaksi ajateltu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio