Tampere

Kaivanto sortui työntekijän päälle Tampereella – Maanrakennusfirma tuomittiin 25 000 euron sakkoihin

Työturvallisuuskoordinaattori oli varoittanut kaivantojen liian jyrkistä seinistä vain muutamaa päivää ennen onnettomuutta.

Kimmo Penttinen
Kaivanto sortui työntekijän päälle Tampereella – Maanrakennusfirma tuomittiin 25 000 euron sakkoihin

Kaivannon reuna sortui työntekijän päälle haudaten hänet kokonaan.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Tamperelainen maanrakennusfirma Turtolan Kaivin tuomittiin keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa 25 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Myös yhtiön toimitusjohtaja ja työpäällikkö tuomittiin kumpikin 50 päiväsakon eli 4 400 ja 2 500 euron sakkoihin.

Tampereella Tekunkadulla sattui heinäkuussa 2015 työtapaturma, jossa kaivanto sortui työntekijän päälle. Onnettomuushetkellä työntekijä oli asentamassa kaivinkonekuljettajan kanssa vesijohtosiirtolinjan runkoputkia kaivantoon, ja jostain syystä työntekijä oli mennyt seisomaan keskeneräisen kaivannon pohjalle.

Kaivanto oli osin luiskaamatta eikä reunoja ollut tuettu. Kaivannon reuna sortui työntekijän päälle haudaten hänet kokonaan.

Kaivinkoneen kuljettaja huomasi tilanteen ja yritti kaivaa työtoveriaan esiin kaivannosta. Samalla kaivanto kuitenkin sortui lisää haudaten myös kuljettajan osittain alleen. Kokonaan hautautunut työntekijä sai tilanteessa useita vammoja.

Liian jyrkistä seinistä oli varoitettu vain muutamaa päivää aiemmin

Työsuojeluviranomaisen mukaan työnantaja ollut riittävästi huomioi­nut työturvallisuusmääräysten velvoitteita kaivantotyön turvallisuusjärjestelyissä. Työntekijä oli joutunut työskentelemään hengenvaarallisessa syvässä kaivannossa, jonka seinämät olivat lähes pystysuorat. Kaivantotyön suunnitelmia ei ollut noudatettu.

Käräjäoikeus katsoi työntekijän tienneen, ettei kaivannon vaaralliselle alueelle ollut asiaa ennen loiventamista, mutta työntekijä oli hakenut kaivannosta jotakin työtehtäviinsä liittyen. Työnantajan antamat ohjeet kaivannon loiventamisesta olivat olleet virheelliset, joten kaivanto oli jäänyt liian jyrkäksi seinämiltään.

Työmaan rakennuttajana toimineen Tampereen Veden työturvallisuuskoordinaattori oli jo muutamaa päivää ennen onnettomuutta huomauttanut kaivantojen liian jyrkistä seinämistä.

Käräjäoikeus totesi vastaajien laiminlyöneen vastuutaan huolehtia, että kaivanto on luiskattu riittävästi tai vaihtoehtoisesti, että sen seinämät olisi tuettu.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Niimpä. Nämä on taas näitä. Oikeuskin totesi työntekijän tienneen, ettei sinne sovi mennä. Meni silti. Oli suunnitelmat, mutta ei oltu noudatettu. Ja syylliseksi tuomitaan jälleen kerran esimies, joka ei välttämättä ole edes käynyt koko työmaalla ! Mutta näin se valitettavasti tässä maassa on : työntekijä ei ole vastuussa mistään.

  • jokuvaan

    Miksi kaupunki osti taas saman halvan urakoitsitsijan , joka antaa lahjoja virkamiehille. Pamppaako virkamiehen sydän, tuskin, kun sai omaa etua.. Sopimuksen tekijä kaupungilta julki ja vastuuseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio