Tampere

Kaikki on jo lähes valmista suurprojektia varten yhtä valitusta lukuun ottamatta: Tampereen Sulkavuoren jättimäiselle keskuspuhdistamolle annettiin rakennuslupa

Ainoastaan lopullista ympäristölupaa projekti joutuu vielä odottamaan, sillä Pirkanmaan ely-keskus on tehnyt jo myönnetystä luvasta valituksen.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy, Jukka-Petteri Eronen
Kaikki on jo lähes valmista suurprojektia varten yhtä valitusta lukuun ottamatta: Tampereen Sulkavuoren jättimäiselle keskuspuhdistamolle annettiin rakennuslupa

Sulkavuoren keskuspuhdistamo sai rakennusluvan tällä viikolla. Esityöt on aloitettu jo huhtikuussa.

Saara TunturiAamulehti

Jättimäinen Tampereen Sulkavuoren keskuspuhdistamo on saanut rakennusluvan, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo kertoo. Käytännössä lupa tarkoittaa sitä, että jäteveden puhdistamiseen käytettävien luolatilojen rakentaminen ja maanpäällisten rakennusten pystyttäminen voivat alkaa.

Yhtiö kertoo, että heti kesän aluksi hanke sai vesilain mukaisen luvan. Luvan turvin hanke saa rakentaa Raholan jätevedenpuhdistamon ja Haikan välisen paineviemärin Pyhäjärven pohjaan.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy, Jukka-Petteri Eronen

Hankkeelle on jo myönnetty myös ympäristölupa, mutta Pirkanmaan ely-keskus on tehnyt siitä valituksen. Valitus liittyy siihen, että purkuviemärin asentaminen Vihilahdesta Pyhäjärveen vaatii järven pohjasedimenttien ja ruoppausmassojen osalta vielä lisää suunnittelua.

Lue myös: Mitä puhdistamon purkuputkesta tulee ulos, ja miten silmättömät silakat liittyvät siihen? Tässä 10 yksityiskohtaa Sulkavuoren keskuspuhdistamosta

Lue myös: Sulkavuoren jättiläisen rakentaminen alkaa huhtikuussa – Näin keskuspuhdistamo syntyy: Kuusi vuotta, 128 000 kuormaa louhetta, tilaa 16:lle Kalevan kirkolle

Lue myös: Sulkavuoren keskuspuhdistamolle rakennetaan biokaasulaitos – Puhdistamo voi tuottaa itse jopa 60 prosenttia vuotuisesta sähköstään

Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy, Jukka-Petteri Eronen

–Puhdistamolla käsiteltävän lietteen jatkojalostukseen liittyvää lupakohtaa tullaan myös täydentämään, koska liete on päätetty mädättää ja jalostaa biokaasuksi muun muassa sähköntuotantoa varten, yhtiö kertoo.

Alkurakentaminen aloitettiin jo keväällä, jolloin työt kalliopinnan paljastamisesta alkoivat. Yhtiön mukaan työ on edelleen käynnissä, ja alueelta on poistettu maata sekä puustoa.

Jukka-Petteri Eronen
Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy

Keskuspuhdistamo

Suurhanke: Tampereen Sulkavuoreen kallion sisälle rakennettava jätevedenpuhdistamo, jossa puhdistetaan Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet.

Hinta: Rahoitustarve on 310 miljoonaa euroa.

Aikataulu: Louhinta alkaa vuodenvaihteessa 2018–2019. Laitos otetaan asteittain käyttöön vuoden 2023 lopulla.

Louhinta: Rakentamisen aikana louhitaan kalliota noin 128 000 kuorma-autollista.

Kiintokuutioina vertailtuna: Puhdistamo noin 760 000 kuutiota, puhdistamon tunnelit noin 100 000, Rantatunneli noin 650 000, Hämpin parkki noin 230 000.

Kiviaines: Kuljetetaan Hiedanrantaan, jossa sillä täytetään alue Näsijärvestä. Sen päälle tulee raitiotie ja siihen on hahmoteltu myös uutta asuinaluetta, Järvikaupunkia.

Työpaikat: Hankkeen arvioidaan tuovan työtä kaikkiaan 3 250 henkilötyövuotta. Eniten työvoimaa tarvitaan vuosina 2021–2023. Vertailun vuoksi: Rantatunnelin rakentaminen teetti noin tuhat henkilötyövuotta.

Kotimaisuusaste: Laskelmien mukaan 87 prosenttia. Louhinnan suuri osuus vaikuttaa, koska se on paikallista työtä. Muun muassa joitakin koneita ja raaka-aineita tuodaan ulkomailta.

Omistus: Tampereen kaupunki (71,2 prosenttia), Ylöjärven Vesi Oy (8,5 %), Kangasalan kaupunki (7,6 %), Lempäälän kunta (7,1 %), Pirkkalan kunta (5,1 %) ja Vesilahden kunta (0,5 %).

Muutos: Raholan, Vihilahden ja Lempäälän puhdistamot lakkautetaan keskuspuhdistamon valmistuttua.

Tulevaisuus: Vuonna 2040 puhdistamossa käsitellään arviolta 430 000 asukkaan jätevedet. Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman mukaan kaupunkiseudulla asuu tuolloin 480 000 asukasta, mutta kaupunkiseudun kunnista Nokia ja Orivesi eivät ole mukana Keskuspuhdistamossa.


Kommentit (8)

 • Nimetön

  Onneksi tätäkään ei tarvitse velaksi tehdä kun Tämpereen talous on niin loistavasti ylijäämäinen!

 • Nimetön

  Siinä sitä läheisten omakotitalojen arvo romahti juuri puoleen!
  Kuka haluaisi asua tuollaisen haisevan kompleksin lähellä!
  Eikö sitten löytynyt mistään aluetta jossa ei olisi omakotitaloja naapurissa!
  Ihmisten omaisuus koki juuri melkoisen romahduksen! Korvaako kaupunki mitään? Ei.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio