Uutiset

Kaikki halukkaat eivät mahdu sinisten puoluekokoukseen Tampereella – "Kohtalonkysymys on se, kasvaako Sampo Terhosta karismaattinen hahmo"

–On päästävä irti äijäpuolueen maineesta, sanoo varapuheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Tiina Elovaara. Tampereella nähdään lauantaina mielenkiintoinen tilanne, kun perussuomalaiset järjestävät oman tilaisuutensa Tammelantorilla samoihin aikoihin sinisten kanssa.

Kaikki halukkaat eivät mahdu sinisten puoluekokoukseen Tampereella – "Kohtalonkysymys on se, kasvaako Sampo Terhosta karismaattinen hahmo"

Siniset pitävät perustavan puoluekokouksensa lauantaina Tampereen virastotalolla. Paikalla nähdään muun muassa Sampo Terho (vas.), Matti Torvinen, Tiina Elovaara ja Simon Elo.

Marjaana KarhunkorpiAamulehti

–Tunnelmat ovat iloiset ja jännittyneet, sanoo tamperelainen kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) puolueensa perustavan kokouksen alla.

–Nyt olemme viimein tässä tunneskaaloiltaan vaihtelevan ja kuormittavan ajanjakson jälkeen. Saamme puolueorganisaation pystyyn ja puitteet sille, että jonain päivänä toiminnalle tulee myös rahoitusta.

Perussuomalaisen puolueen hajotessa syntyneet siniset rekisteröityivät puolueeksi marraskuussa. Elovaaran mielestä nyt on aika ravistella harteilta "Jyväskylän kokouksen haamu".

–Uskon, että Tampereen kokouksesta tulee poreileva ja eteenpäin katsova.

"Sinisten jaksettava uskoa itseensä"

Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi toteaa, että kiinnostavinta Tampereen kokouksessa on juuri sen tunnelma.

–Osa sinisten kansanedustajista on taustakeskusteluissa jo myöntänyt, että heidän poliittinen uransa valtakunnan tasolla taitaa olla ohi seuraavissa vaaleissa.

–Sinisten on jaksettava uskoa itseensä. Heidän täytyy tehdä Tampereella konkreettisia poliittisia esityksiä, jotta gallupalakulo edes teoriassa voisi vaihtua gallupriemuksi. Mielikuva Timo Soinin valtiosihteeristä mustan auton takakontissa rasittaa puoluetta.

Simon Elo ja Sampo Terho ovat kelpo esiintyjiä, mutta puhe keskiluokan verokapinasta ei Tampereella riitä. Jos siniset nyt epäonnistuvat ja tunnelma jää vaisuksi, kokouksesta muodostuu puolueelle lopun alku. Heiltä vaaditaan itsensä ylittämistä.

Puoluesihteeritaisto kiinnostava

Nurmi pitää selvänä, että Sampo Terho valitaan puheenjohtajaksi.

–Sinisten poliittinen tulevaisuus riippuu siitä, kasvaako Terhosta karismaattinen keulahahmo, joka saa ihmiset äänestämään sinisiä.

Puoluesihteeritaisto on Nurmen mukaan varsin kiinnostava.

–Perussuomalaisten Uudenmaan piirin entinen puheenjohtaja Pekka Sinisalo ehti tiettävästi saada Terholta epävirallisen lupauksen puoluesihteeripestistä, joka olisi Sinisalolle palkkatyö. Lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen sähköisti kisan mukaantulollaan. Torvinen keräsi Lapista tuhat kannattajakorttia ja voi tulla valituksi.

Elovaaralla on mahdollisuuksia

Pirkanmaan Sinisten puheenjohtaja Tiina Elovaara on yksi kuudesta varapuheenjohtajaehdokkaasta. Hän ei halua arvioida omia mahdollisuuksiaan, koska "tarjolla on monta hyvää ehdokasta".

–Jos saan kunnian tulla valituksi, olen iloinen siitä, että uusi puolue nostaa naisia kehiin. Sinisten pitää päästä irti äijäpuolueen maineesta.

Varapuheenjohtajavaalissa on Lauri Nurmen mukaan kiinnostavinta se, haluavatko puoluekokoukseen saapuvat jäsenet puolueen johtoon muitakin kuin ministereitä.

–Sanavalmis Tiina Elovaara valittaneen puheenjohtajistoon, koska politiikassa kotikenttä on valttia, Nurmi arvelee.

Kaikki eivät mahdu mukaan

Kaikki halukkaat eivät mahdu sisälle lauantaina Tampereen virastotalolla järjestettävään puoluekokoukseen, koska tilat ovat rajalliset.

–Meitä tulee koolle reilusti yli 200, mahdollisesti jopa lähes 300. Paljon enemmän olisi ollut halukkaita. Etusijalla ovat puolueeseen jo hyväksytyt jäsenet, Elovaara kertoo.

Hän sanoo jäsentilanteen elävän kaiken aikaa, sillä uusia jäsenhakemuksia tulee nyt joka päivä. Ajan puutteen takia siniset eivät ehdi käsitellä hakemuksia niin nopeasti kuin tarve vaatisi.

Jäseniä on nyt 300–400, ja hakemuksia jonossa 100–200.

Ilkka- ja Pohjalainen-lehtien mukaan jäsenhakemuksensa sinisille on jättänyt muun muassa perussuomalaisten perustajiin kuuluva Raimo Vistbacka.

Suosittelijoita kysytään

–Uutta meillä on suosittelijasysteemi, jossa jäseneksi hakeva voi kysyä suosittelijakseen jotain henkilöä sinisistä. Minä olen itsekin toiminut monen hakijan suosittelijana, Elovaara kertoo.

–Systeemi pantiin pystyyn, koska perussuomalaiset ovat tehneet sinisille tahallaan kiusaa. Jäseneksi on hakenut henkilöitä, joita emme voi hyväksyä.

Elovaaran mukaan suosittelijan hankkiminen ei kuitenkaan ole pakollista.

Ei vuokraa valtuustosalista

Tampereen kaupungin myötämielisyys sinisten puoluekokoukselle ilahduttaa Tiina Elovaaraa.

Juuri Elovaara keksi alun perin sen, että kokouspaikaksi kysytään Tampereen virastotalolla sijaitsevaa valtuustosalia.

–Piti löytää vaihtoehto, johon meillä on varaa.

Siniset eivät maksa kaupungille tilavuokraa. Sen sijaan he maksavat esimerkiksi viraston vahtimestareiden kulut kokouspäivältä. Lisäksi kokouksen osallistujat maksavat itse ruokakulunsa.

Ossi Ahola
–Olin todella mielissäni myöntävästä vastauksesta, kun kysyin valtuustosalia käyttöömme pormestari Lauri Lylyltä. Hienoa, että oma kotikaupunki tulee tällä tavalla vastaan, sanoo kansanedustaja Tiina Elovaara.

–Olin todella mielissäni myöntävästä vastauksesta, kun kysyin valtuustosalia käyttöömme pormestari Lauri Lylyltä. Hienoa, että oma kotikaupunki tulee tällä tavalla vastaan, sanoo kansanedustaja Tiina Elovaara.

Saako olla glögiä vai porokeittoa?

Elovaara toivoo, että kaikki sujuu Tampereella niin kuin pitää.

–Tämä on meille iso tapahtuma siihen nähden, kuinka pieni ja hauras organisaatiomme on.

Yhden jännitysmomentin päivään tuo tieto siitä, että siniset eivät ole yksin lauantain aamupäivän toritapahtumassa Tampereen Tammelantorilla.

Sinisten toritilaisuus alkaa kello 10, ja torikansalle tarjotaan grillimakkaraa, glögiä ja pipareita. Tampereen Perussuomalaiset saapuvat torille kello 11 jakamaan porokeittoa.

–Tilanne on kieltämättä vähän kummallinen, Elovaara sanoo.

–Uskon, että sinisten ajatukset kiinnostavat torikansaa. Tiedän, etteivät kaikki vielä usko meihin, mutta me kyllä uskomme itseemme.

Viimeksi 44 vuotta sitten

Kuinka harvinainen tilanne se on, että Suomessa ylipäätään järjestetään perustava puoluekokous?

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi vertaa tilannetta SMP:n hajoamiseen syksyllä 1972.

–Tuolloin 12 kansanedustajaa riitaantui SMP:n omapäisen puheenjohtajan Veikko Vennamon kanssa ja perusti Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen (SKYP), johon liittyi perustamisen jälkeen vielä yksi SMP:n kansanedustaja lisää.

SMP:llä oli 18 kansanedustajaa, joten enemmistö edustajista jätti puolueen. Ensimmäisen puoluekokouksensa SKYP piti kesäkuussa 1973, jolloin puheenjohtajaksi valittiin Tampereen yliopiston tilastotieteen professori Eino Haikala. Pitää siis mennä ajassa 44 vuotta taaksepäin.

Vuonna 1975 SKYP sai eduskuntavaaleissa 1,65 prosenttia äänistä ja vain yhden kansanedustajan. Matti Asunmaa loikkasi 1977 keskustaan ja SKYP kuihtui pois.

Sinisten kannatus on nyt HS-gallupin mukaan 1,6 prosenttia.

Sinisten henkilövaalit

Puheenjohtajaehdokas:

Sampo Terho, FM, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri, Helsinki

Varapuheenjohtajaehdokkaat:

Jari Lindström, kemian laborantti, työministeri, Kouvola

Pirkko Mattila, FM, sosiaali- ja terveysministeri, Muhos

Tiina Elovaara, kasvatust. yo., kansanedustaja, Pirkanmaan Sinisten puheenjohtaja, Tampere

Kari Kulmala, HTM, kansanedustaja, ylikonstaapeli, Rääkkylä

Tiina Ahva, teekkari, Sinisten Nuorten puheenjohtaja, Helsinki

Juha Vimpari, insinööri, Keski-Suomen Sinisten puheenjohtaja, Jyväskylä

Puoluesihteeriehdokkaat:

Matti Torvinen, varatuomari, kansanedustaja, Lapin Sinisten puheenjohtaja, Rovaniemi

Juha Malmi, KTM, kaupunginvaltuutettu, Vantaa

Pekka Sinisalo, Helsingin ja Uudenmaan Sinisten puheenjohtaja, Kirkkonummi


Lue myös nämä


Kommentit (19)

  • Nimetön

    Taatusti Perussuomalaiset eivät ole kiusanneet sinisiä jäsenhankinnoissa eikä missään muussakaan,kyllä tämä asia on aivan päinvastoin. Perussuomalaiset ovat aina olleet tarkkoja uusien jäsenien suhteen, varsinkin nyt kun siniset yrittävät luikerrella kieroillen ja toivoen saavansa kunnallisia luottamupaikkoja, viekkaudella ja vääryydellä.

  • Nimetön

    Poliisit paikalle estämään tämän maanpetos ääriaineksellisen joukkion kasaantuminen.
    Myös demokraattisen valtuusto salin häpäseminen on estettävä karhu-ryhmän toimesta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio