YK tyrmäsi Yhdysvaltain päätöksen julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi – Yhdysvallat ei peräänny

Wang Ying
YK tyrmäsi Yhdysvaltain päätöksen julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi – Yhdysvallat ei peräänny

YK.n yleiskokous kokoontui päättämään torstaina päätöslauselmasta, joka torjuu Yhdysvaltain päätöksen julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

STTNew York

YK:n yleiskokous hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa torjuttiin Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Päätöslauselman hyväksymisen puolesta äänesti 128 ja vastaan 9 maata. 35 maata pidättäytyi äänestyksestä.

Päätöslauselman mukaan Jerusalemia koskevat asiat täytyy ratkaista neuvotteluteitse.

Yhdysvaltain ja Israelin lisäksi päätöslauselmaa vastustivat Guatemala, Honduras, Togo, Mikronesia, Nauru, Palau ja Marshallinsaaret.

Äänestyksestä pidättäytyivät muun muassa Argentiina, Australia, Kanada, Kroatia, Tshekki, Unkari, Latvia, Meksiko, Filippiinit ja Romania.

21 maata ei osallistunut äänestykseen lainkaan. Niiden joukossa oli muun muassa Ukraina, joka vielä maanantaina kannatti päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa.

Päätöslauselma ei ole sitova.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaili ennen äänestystä päätöslauselmaa kannattavia maita talousavun leikkauksilla. Myös Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi äänestyksen alla, että Yhdysvallat muistaa "tämän päivän".

–  Yhdysvallat sijoittaa lähetystönsä Jerusalemiin, Haley lisäsi.

JUSTIN LANE
Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danonilla oli pöydällään hepreaksi käsinkirjoitettu lista äänestyksen tuloksesta.

Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danonilla oli pöydällään hepreaksi käsinkirjoitettu lista äänestyksen tuloksesta.

Israel tuomitsee ja on tyytyväinen

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi yleiskokouksen äänestyksen, jossa torjuttiin Yhdysvaltain Jerusalem-päätös. Toisaalta hän sanoi olevansa tyytyväinen, että niin monet maat eivät äänestäneet päätöslauselman puolesta.

–  Emme hyväksy YK:n yleiskokouksen äänestystä, mutta olemme tyytyväisiä, että monet maat eivät äänestäneet päätöksen puolesta, Netanjahu sanoi lausunnossaan.

Palestiinalaisten YK-suurlähettiläs puolestaan kuvaili äänestystä suureksi takaiskuksi Yhdysvalloille.

–  128 vastaan yhdeksän – se on massiivinen takaisku Yhdysvalloille, suurlähettiläs Riyad Mansour sanoi.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmaisi tyytyväisyytensä äänestyspäätökseen. Lausunnossaan hän painotti, että Jerusalem on kansainvälisen oikeuden mukaan miehitettyä aluetta.

–  Jatkamme pyrkimyksiämme Yhdistyneissä Kansakunnissa ja kaikilla kansainvälisillä foorumeilla miehityksen lopettamiseksi ja Palestiinan valtion luomiseksi, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem, Abbas sanoi lausunnossaan.


Kommentit (6)

  • Kirppusirkus!

    Artikkeli ei riittävän selkeästi kertonut sitä, miten Suomen yk-edustaja äänesti. Ehkä ulkoministeri Soini voisi selventää ja perustella Suomen kantaa. Siitä voisi tehdä myös kysymyksen presidenttiehdokkaille, kun asia näyttää olevan niin äärimmäisen tärkeä, että YK:n yleiskokouksen pitää siitä ilmaista mielipiteensä, joka ei kuitenkaan sido ketään.

  • Nimetön

    Ei kai Yhdysvallat voi päättää mikä on Israelin pääkaupunki?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio