Tampere

Vasemmistoliitto potkittiin ulos Tampereen pormestarikoalitiosta – Aaltonen ihmettelee ratkaisua ja sanamuotoa

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kummastelee sanamuotoa, jonka mukaan vasemmistoliitto jättäytyi koalition ulkopuolelle. Pormestari Lauri Lylyn mukaan ryhmä tiesi, että äänestämällä talouden tasapainottamisohjelmaa vastaan, jättäytyy ulos.

Aamulehden arkisto
Vasemmistoliitto potkittiin ulos Tampereen pormestarikoalitiosta – Aaltonen ihmettelee ratkaisua ja sanamuotoa

Tampereen kaupunginvaltuuston Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on ulkona pormestarikoalitiosta. Kuvassa vasemmistoliiton valtuustotyhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen ja pormestari Lauri Lyly.

Heidi PesonenAamulehti

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on ulkona Tampereen pormestarikoalitiosta. Muiden koalitioon kuuluvien ryhmien allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan, että vasemmistoliitto jättäytyi koalitiosta äänestämällä valtuustossa talouden tasapainottamisohjelmaa vastaan.

Koalitioon ovat kuuluneet valtuustokauden alusta lähtien kaikki muut valtuustossa edustettuna olevat ryhmät paitsi Vaihtoehto Tampere, jolla on kaupunginvaltuustossa yksi valtuutettu.

Ryhmien tiedotteessa todetaan, että talouden tasapainottamisohjelman hyväksyneet puolueet katsovat, ettei pisteiden keruu tai "rusinoiden poiminen pullasta" vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja muiden puolueiden kustannuksella ole sen enempää suotavaa kuin sopivaakaan.

"On tämä ollut kummallinen kausi"

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kummastelee sanamuotoa, jonka mukaan vasemmistoliitto jättäytyi koalition ulkopuolelle.

–Kyllä tämä on muiden päätös. Emme ole millään omalla julistuksella jättäytyneet ulos koalitiosta, Aaltonen sanoo.

Pormestari Lauri Lylyn (sd.) mukaan vasemmistoliitto nimenomaan jättäytyi koalition ulkopuolelle tekemällä kolmen kuukauden valmistelun jälkeen linjauksen, etteivät ole mukana talouden tasapainottamisohjemassa.

–Vielä loppuvaiheessakin yritettiin saada sellaista ratkaisua, että he olisivat voineet olla mukana. He tiesivät, että äänestämällä toisella tavalla jättäytyy koalitiosta pois, Lyly sanoo.

1,5 miljoonan näkemysero

Aaltonen ihmettelee niin ikään sitä, että äänestäminen talouden tasapainottamisohjelmaa vastaan johti tällaiseen ratkaisuun. Näkemysero oli 1,5 miljoonasta eurosta 43,5 miljoonan kokonaisuudessa.

–On kummallista, että olemme noudattaneet valtuustoryhmien yhdessä sopimaa pormestariohjelmaa ja sitten olemme sillä jotenkin jättäytyneet pois pormestarikoalitiosta, Aaltonen sanoo.

Tällä Aaltonen viittaa siihen, että pormestariohjelman mukaan asiakasmaksuista oli pormestariohjelmassa kirjaus, jonka mukaan maksuja korotetaan vain elinkustannuksia vastaavasti. Tasapainottamisohjelmassa sovittu kirjaus on suurempi, kun maksut korotetaan lain sallimaan maksimiin.

–On tämä ollut kummallinen kausi. Viime kaudella tehtiin neljällä puolueella yhteistyötä ja etsittiin ratkaisuja ongelmiin. Nyt en ole sellaista keskustelevuutta ja toimivuutta nähnyt. Viime kaudella äänestettiin koalition sisälläkin eri tavalla esimerkiksi rantatunnelista ja subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, Aaltonen sanoo.

"Matkaa on jäljellä"

Vasemmistoliitto on Tampereen valtuuston neljänneksi suurin puolue.

Koalition ryhmien tiedotteessa lukee, että niin kauan, kun ryhmä on pormestarikoalition ulkopuolella käsitellään keskeiset kaupungin poliittiset linjaukset ensin koalition sisällä. Myös avautuvat luottamushenkilöpaikat päätetään ja täytetään ensisijaisesti koalition toimesta, mikäli suhteellinen vaali antaa siihen mahdollisuuden.

–Se varmaan tarkoittaa sitä, että meitä ei kuunnella päätöksenteossa ollenkaan vaan kerrotaan jälkikäteen mitä on päätetty. Luottamushenkilöpaikoista emme varmaan saa muihin kuin lautakuntiin edustuksen, arvioi Aaltonen ratkaisun seurauksia.

Lyly sanoo, että asiat käsitellään lautakunnissa ja muissa elimissä jatkossa aivan normaalisti.

–On kuitenkin varmasti sellaisia isoja kaupunkipoliittisia linjauksia, jotka puhutaan ensin koalitiossa, että mihin suuntaan niitä viedään, Lyly sanoo.

Lyly jatkaa, että koalitioon pääsee kyllä takaisinkin.

–Tässä on kolme vuotta aikaa. Matkaa on jäljellä. Tässä vaiheessa on selvää, että he jättäytyivät ulos, koska tämä on niin keskeinen kysymys ja valtuustokauden tavoite, että laitetaan talous tasapainoon. Se on edelleen iso haaste.

Täydennys 3.5. kello 14.40: Lisätty pormestari Lauri Lylyn kommentit.


Lue myös nämä


Kommentit (40)

  • Ihmettelevä Ilmari

    Tampereen kaupungin valtuusto käyttää Tsaarin menetelmiä hallinnassaan. Miten voi osan äänestäjien valitsemia luottamushenkilöitä jättää sivuun kunnan talouden hoidosta? Kun he ovat erimieltä budjetista? Ai niin. Voihan hallitukseenkin tehdä remontin heittämällä sopimattomat pois ja ottamalla samanmieliset tilalle ilman äänestäjien antamaa valtuutusta. Näyttää siltä, että valta on tuhonnut ymmärryksen kaikilta kansan valtuuttamilta luottamushenkilöiltä puoluekantaan katsomatta. Demokratia eli kansanvalta on muisto vain siltä hyvinvointivaltion ajalta. Nyt valtaa käyttävät yksityisen hyvän ajajat. He haluavat siirtää yhteisen omaisuuden itselleen. He sanovat olevansa kuntatyönantajia joka on valhe. Heidät on valittu hoitamaan yhteisiä asioita yhteiseksi hyväksi. Ja heille maksetaan siitä palkkio. He eivät ole omistajia. Ei heille ole annettu avoibnta valtakirjaa yhteisen omaisuuden käyttöön. Olet joko puolellamme tai meitä vastaan ei ole demokratia vaan rasismia toisin ajattelevaa kansanosaa vastaan. Eihän ihmisistä koostuva kansa ole mikään apinalauma joka matkii toisiaan ja pyrkii tekemään samaa ilman kritiikkiä.

  • Nimetön

    Tämä on juuri sitä miksi politiikka ei kiinnosta, voi olla vai yksi mielipide tai ulos

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio