Valtakunnansyyttäjä on pidätetty virasta – syynä rikostutkinta

Nissisen epäillään rikkoneen virkavelvollisuutta tahallaan.

Aleksi Poutanen
Valtakunnansyyttäjä on pidätetty virasta – syynä rikostutkinta

Matti Nissiselle ollaan nimittämässä viransijaista. Esitys sijaisesta on tarkoitus antaa ensi viikolla presidentille.

STTHelsinki

Oikeusministeriö on pidättänyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virasta toistaiseksi. Syynä on Nissiseen kohdistuva rikostutkinta, joka on syyteharkinnassa oikeuskanslerinvirastossa.

Nissinen on ollut elokuun loppuun saakka itse hakemallaan virkavapaalla, mutta hän ei ole hakenut lisää virkavapautta.

Oikeusministeriön käsityksen mukaan Nissisen edellytykset hoitaa valtakunnansyyttäjän virkaa rikosasian käsittelyn ajan ovat heikentyneet. Ministeriö valmistelee viransijaisen nimittämistä valtakunnansyyttäjän virkaan.

Tällä hetkellä tehtävää hoitaa apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Valtioneuvoston esitys presidentille viransijaisen nimittämisestä on tarkoitus antaa ensi viikolla. Myös syyteharkinnan on tarkoitus valmistua ensi viikolla.

Epäily kytkeytyy veljen firmaan

Nissisen virkarikosepäily muuttui heinäkuussa aiempaa vakavammaksi.

Aiemmin keskusrikospoliisi (KRP) epäili Nissistä huolimattomuudesta koulutushankintoihin liittyvässä tapauksessa. Nyt Nissisen epäillään rikkoneen virkavelvollisuutta tahallaan, eli epäilyn mukaan hänen on ainakin täytynyt ymmärtää toimivansa lain vastaisesti.

Nissisen epäillään osallistuneen esteellisenä yli 74 000 euron koulutushankintoihin yhtiöltä, jossa Nissisen veli oli hallituksen puheenjohtaja. Yhtiöltä oli hankittu johtamiskoulutusta syyttäjille.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun KRP teki esitutkinnan ylimmän syyttäjän toiminnasta.

KRP on saanut tapauksen esitutkinnan valmiiksi. Rikostarkastaja Erkki Rossi KRP:stä oli heinäkuussa vähäsanainen valmistuneesta tutkinnasta. Hänen mukaansa tutkinnassa ei ole muuttunut muu kuin se, että Nissisen epäillään rikkoneen virkavelvollisuutta tahallaan, ei huolimattomuudesta.


Kommentit (4)

  • Juusopp

    Suomi alkaa olla kaikkea muuta kuin korruptiovapaata vyöhykettä. Oma etu jyllää niin lehdistössä, virkamieskunnassa kuin suurimmassa osassa poliitikkoja.

  • Nimetön

    Miksi minä toimisin enää rehellisesti yhteiskunnan normien mukaa. Valtakunnansyyttäjä ja Finnair antavat mallia miten kannatta toimia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio