Tampere

Tammerkosken rautatiesillan tulipalo, näin tapahtumat etenivät: Pysäytti junaliikenteen – jo toinen rautatiesillan palo lyhyessä ajassa Tampereella

Tammerkosken ylittävä rautatiesilta syttyi tänään tuleen länsipäästään ja katkaisi junaliikenteen Porin ja Seinäjoen suuntiin. Sammutustyö on lopetettu ja Tampereen asemalle on palautettu jännite ajolankoihin.

Toni Repo
Tammerkosken rautatiesillan tulipalo, näin tapahtumat etenivät: Pysäytti junaliikenteen – jo toinen rautatiesillan palo lyhyessä ajassa Tampereella

Sammutustöissä olleet pelastuslaitoksen työntekijät heittivät sillalta palaneita parrunpätkiä.

Tuomo Hyttinen, Fanni Kangasvieri, Essi Lehto, Piritta RäsänenAamulehti

Tammerkosken rautatiesillalla syttyi tulipalo maanantaina. Läheisellä Mältinrannan uimarannalla olleet ihmiset havaitsivat savua hieman ennen kahta iltapäivällä. Silminnäkijöiden mukaan juna oli jarruttanut sillalla voimakkaasti ennen kuin ympäristöön alkoi levitä savua.

Eino ja Kerttu Korpi ilmoittivat tulipalosta ensimmäisenä hätäkeskukseen:

 

Palo levisi noin 6 metrin alueelle sillan länsipäässä. Pelastuslaitoksen johtoauto saapui paikalle hieman kahden jälkeen. Sammutustöiden aloittamista viivästytti sillan alla pysäköitynä ollut auto, jonka pelastustyöntekijät hinasivat ensin alta pois.

Toni Repo
Sähköt koko raideliikenteeltä katkaistiin sammutustöiden vuoksi.

Sähköt koko raideliikenteeltä katkaistiin sammutustöiden vuoksi.

Palokunta ei voinut aloittaa sammuttamista heti, koska radalta piti ensin katkaista sähköt. Sähköjen katkaisemisen vuoksi koko junaliikenne pysäytettiin Tampereella. Kolmen jälkeen iltapäivällä palo vaikutti kaikkiaan 10 junan aikatauluihin.

Palo saatiin sammumaan hieman puoli kolmen jälkeen. Päivystävä palomestari Juuso Nummela sanoo, että seuraavaksi paikalle kutsutaan VR:n tarkastusryhmä, joka tutkii, missä kunnossa silta on tulipalon jäljiltä.

Näin sammutustyöt etenivät:

 

Essi Lehto
Tampereen rautatieasemalla ihmiset pakkautuivat junavuoroja korvanneisiin busseihin maanantaina iltapäivällä.

Tampereen rautatieasemalla ihmiset pakkautuivat junavuoroja korvanneisiin busseihin maanantaina iltapäivällä.

17.30: Selvitimme, miksi rautatiesilloilla syttyy paloja

Rautatiesiltoja ylläpitävän Liikenneviraston tekninen johtaja Markku Nummelin kommentoi alle kahden viikon aikana syttyneitä kahta siltapaloa. Hänen mukaansa silta on rakennettu 1800-luvulla ja se pitäisi jo korvata uudella. Tästä huolimatta tämänpäiväinen tulipalo oli ensimmäinen sillalla. Nummelinin mukaan sekä Tammerkosken, että Tampereen valtatien ylittävissä silloissa on molemmissa vanhanaikaisia puurakenteita, jotka tulisi korvata betonilla.

17.30: Junaliikenne täysin auki

VR ilmoittaa, että myös silta, jolla tulipalo oli, on saatu auki liikenteelle. Junankuljettajat ovat saaneet ohjeeksi ajaa siltaa poikkeuksellisen hitaasti.

Kello 16.14: Viimeiset bussit lähtevät juna-asemalta

Noin kymmenen bussia lähti hetki sitten viemään Porin ja Parkanon suuntiin kulkeneista junista jääneitä henkilöitä.

Kello 15:54: Junaliikenne etelään ja itään myöhässä 30–60 minuuttia

VR:n viestintäpäällikkö Taina Kuitusen mukaan etelään ja itään matkustavien kannattaa varautua 30–60 minuutin myöhästymiseen junaliikenteessä.

Kello 15.41: Junaliikenne etelään ja itään on avattu

Jännite on palautettu Tampereen asemalle niin, että junat pääsevät jälleen kulkemaan itään ja etelään päin.

Junaliikenne on edelleen keskeytynyt Tampere–Pori-välillä sekä Tampere–Parkano-välillä Tampereen pohjoispuolella olevan sillan palamisen vuoksi. Matkustajille järjestetään bussikuljetuksia.

Pohjoisesta Tampereelle tulevat junat jäävät Parkanolle tai muille asemille ennen Tamperetta. Niistä matkustajat siirtyvät busseihin.

VR:n viestintäpäällikön Taina Kuitusen mukaan ratasillasta korjausarviota ei vielä ole. Hän pyytää matkustajia varautumaan 1–2 tunnin viivästykseen.

Kello 15.37: Junaliikenteen korvaaminen busseilla on hankalaa

Tampereen rautatieaseman matkustajille on kerrottu, että liikenteen korvaaminen busseilla on erittäin hankalaa, ellei mahdotonta suuren väkimäärän vuoksi.

Toni Repo / Aamulehti
Palo katkaisi junaliikenteen.

Palo katkaisi junaliikenteen.

Kello 15.25: Toinenkin palo kyti

Tammerkosken rautatiesillan lisäksi Mustalahden rautatiesillalla kyti muutamassa kohdassa. Pelastuslaitos sai Mustalahdesta ilmoituksen kello 13.41. Pelastuslaitokselta lähti paikalle yksi yksikkö, joka sai kytevät kohdat minuuteissa sammumaan.

Pian hätäkeskus sai ilmoituksen toisesta tulipalosta samalla rataosuudella. Tammerkosken rautatiesillan palosta soitettiin hätäkeskukseen kello 13.59.

Kello 15.04: Koko junaliikenne pysäytetty

Tulipalon vuoksi kolme junaa on tällä hetkellä myöhässä. Sähköt koko raideliikenteeltä katkaistiin sammutustöiden vuoksi, joten koko junaliikenne on hetken pysähdyksissä. VR:n viestinnästä kerrotaan, että matkustajat siirretään linja-autoihin.

Kello 14.42: Junaliikenne seisoo

Junaliikenne on keskeytynyt Tampere–Pori-välillä sekä Tampere–Parkano-välillä Tampereen pohjoispuolella olevan sillan palamisen vuoksi. VR järjestää matkustajille korvaavia bussikuljetuksia.

VR:n viestintäpäällikkö Taina Kuitunen kertoo, ettei korjausarviota vielä ole.

Kello 14.40: Syttyi ehkä jarruista tai akselista

Palomestari Juuso Nummela kertoi ohikulkijoiden ilmoittaneen palosta. Nummelan arvion mukaan tulipalo on voinut syttyä veturin jarruista tai akselista, jotka ovat aiheuttaneet kipinöintiä. Myös kuivat ratapuut ovat voineet vaikuttaa palon syttymiseen.

Tuomo Hyttinen / Maps4news
Palopaikka sijaitsee Tammerkosken yläjuoksulla.

Palopaikka sijaitsee Tammerkosken yläjuoksulla.

Toni Repo
Hiiltyneitä sillan rakenteita saattoi nähdä palopaikan välittömässä läheisyydessä.

Hiiltyneitä sillan rakenteita saattoi nähdä palopaikan välittömässä läheisyydessä.

Kello 14.38: Jälkisammutus

Pelastuslaitos saa palon nopeasti sammumaan. He jäävät vielä paikalle tarkistamaan, että palo on varmasti sammunut. Seuraavaksi paikalle kutsutaan VR:n tarkastajat tutkimaan raiteiden ja sillan kuntoa.

Kello 14.30: Runsaasti savua

 

Kello 14.08: Pelastuslaitos saapuu paikalle

Sillalla palaa jo yli 5 metriä pitkä kaistale. Savun lisäksi näkyy liekkejä. Pelastustyöntekijät odottavat, että rautatien sähköt katkaistaan. Sillan alta vedetään pois sinne pysäköity auto.

Kello 13.57: Mältinrannassa ja Tallipihalla havaittiin savua

Tammerkosken rautatiesillalla syttyi tulipalo. Paikalle saapuneet soittivat hätäkeskukseen kello 13.59.

Toni Repo
Palomestari Juuso Nummelan mukaan palo on voinut syttyä muun muassa kuivista ratapuista tai veturin jarruista.

Palomestari Juuso Nummelan mukaan palo on voinut syttyä muun muassa kuivista ratapuista tai veturin jarruista.


Lue myös nämä


Kommentit (38)

  • ph

    Niitatut teräsrakenteet kestävät maailman tappiin ,kuten Eiffel-torni ,jo 121 vuotta, ei puhettakaan purkamisesta.

  • Nimetön

    Autoilijoiden noupeutta alennetaan heti mahdollisen tai oletetun vaaranpaikan kohdalla. Pitäisikö myös junien nopudet alentaa vastaavissa tilanteissa, niin ei tarvitse tehdä niin ”kovia” kovia jarrutuksia, että kipinät lentää. Toisaalta myös opettaa veturin ennakoimaan ja jarruttamaan rauhallisemmin?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio